„Деултум – Дебелт“ представя изложба посветена на Еньовден

Общински исторически музей - Средец представя най-новата гостуваща изложба „Болести и лечения през вековете“. Тя е инициирана от Националния институт по експреиментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, със съдействието на РИМ Шумен и ОИМ – Средец. По този начин музеят ще отбележи Еньовден. Според християнската традиция, това е рождения ден на Св. Йоан Кръстител, а билките, брани на този ден, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е съсредоточена най - много от живителната слънчева енергия.

Денят не е избран случайно. Болестите и физическото страдание са вечен спътник на хората. Те оказват огромно влияние върху хода на историята. Стремежът на обществата да се справят с тях се превръща в един от двигателите в развитието на цивилизацията.

Общото в лечението на болестите през всички периоди на човечеството е използването на билки, чието познаване и отглеждане е престижно занимание.

Изложбата проследява развитието на медицинските практики още от зората на цивилизацията, представя едни от най-древните медицински и козметични инструменти, както и развитието на медицинската техника до нач. на ХХ в. Костният материал, предоставен от Музея по антропология, онагледява непосредствените поражения от различни заболявания. 

Изложбата може да бъде видяна  до 31 август 2019 г. в музея на Национален археологически резерват „Деултум – Дебелт“.

СнимкаСнимка

Снимка


ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Алексиева представи романа си "Свети вълк" пред бургаската публика

„Свети Вълк“ от Елена Алексиева имаше и своята бургаска премиера. Това е една история за самотен пътник и необичайните случки по пътя му от авторката на „Жертви на любовта“ и „Приказките на господин Кабода“. "Това е роман-лабиринт, споделя за него критикът Светлозар Желев . Водовъртеж, който те всмуква и отнася, без да остави на читателя..

публикувано на 11.11.19 в 12:45

Бургазлията Пламен Гогин с втори сингъл „Deeper“

Бургазлията Пламен Гогин (Gogin) записа втори сингъл и направи видеоклип към него. Песента се казва „Deeper“ – „Дълбоко“. Пламен от сравнително скоро се изявява като самостоятелен изпълнител, преди това е участвал в група, която е свирила кавъри. Той сам пише своите песни в свободното си време, а иначе работи в София в американска..

обновено на 10.11.19 в 19:39

Откриват изложба с непоказвани творби на Георги Баев

Непоказвани творби на големия художник Георги Баев са включени в експозиция, посветена на 95-години от рождението  на твореца. Картините са част от личните колекции на сина на художника - Иво Баев, също и от Илко Бонев, Стефан Корадов, Кольо Кехайов, Руси Куртлаков и други. Те ще бъдат подредени в едноименната галерия "Георги Баев". Официалното..

публикувано на 09.11.19 в 16:19

БНР Бургас гостува в Стралджа, поводът е конкурса „С музиката на Матьо Добрев“

Започна конкурсът за кавалджии „С музиката на Матьо Добрев“, който община Стралджа организира днес. Събитието е свързано с таланта на големия  музикант.  Жури от музикални специалисти, талантливи кавалджии, спечелили награди  ще направи класацията. Сред тях са и Панайот Панайотов-Понката от ансамбъл „Тракия“ в  Ямбол, Кръстьо Димов от БНР. ,..

обновено на 09.11.19 в 13:12

"Отвъд всичко това" - изложба ва Явор Костадинов в Сливен

Изложба „Отвъд всичко това“ на младия пловдивски художник Явор Костадинов бе открита тази седмица в Узуновата къща в Сливен. Авторът представя около 40 творби от тази и миналата година. Работи с абсурдното, гротескното съчетано понякога със смешното и реалността.  В представяните от Явор Костадинов творби той интерпретира нестандартно си..

публикувано на 09.11.19 в 09:19

Вече са ясни дните на следващата "Флора Бургас 2020"

Следващата цветна феерия ще бъде в периода от 1 до 10 май 2020г.. За тогава е планирано да се проведе 36-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас", съобщават организаторите. 

публикувано на 09.11.19 в 08:46
колекция от котви на открито

В събота ще се проведе кръгла маса "Археологически разкопки и проучвания в Странджа"

XV-та Kръгла маса " Археологически разкопки и проучвания в Странджа и Южното Черноморие". Тя се организира от  Сдружение Черноморска Странджа и се провежда  под патронажа на областния управител  Вълчо Чолаков.  Откриването е на 9 ноември в Ахтопол. Участие в работата на Кръглата маса са потвърдили: проф. дин Иван Илчев – Софийски..

публикувано на 08.11.19 в 15:18