Ужас и смях в "Арсеник и стари дантели"

Снимка: Иван Дончев

Убийствено класна комедия с малко ужас и много смях обещава екипът на спектакъла „Арсеник и стари дантели”. Представлението на театър „Българска армия” идва в Бургас със съдействието на културната организация „Арт ателие”. Премиерата е на 26 юни от 19 часа в залата на ДНА. Режисьор е Борислав Чакринов. Сценографията е на Нина Пашова.

Творбата излиза под перото на Джоузеф Кесълринг през 1939 г. и оттогава насам печели одобрението на зрителите по цял свят. Комедията среща публиката с известния театрален критик и страстен противник на брака – Мортимър Брустър, който не може да устои на чара на красивата Илейн и предлага брак. Но неочаквано откритие му отнема насладата от медения месец. В старата ракла, в дома на неговите набожни  лели Аби и Марта, чиято благотворителност е позната на целия град, Мортимър открива труп. Оказва се, че това е 12-тата им жертва. С идеята „ да облекчат живота им” Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша от позабравеното бъзово вино, но „придружено с лъжичка арсеник и щипка цианит”. Вече почерпените господа закопавали в мазето, където и в този момент братът на Мортимър – Теди , копаел поредния шлюз на Панамския канал”. Фактът, че той смята себе си за президента  Теди Рузвелт се допълва с появата на още по-безумният им трети брат- Джонатан, с явни маниакални наклонности.

В ролята на Мортимър Брустър влиза Тигран Торосян, който се носи решително и енергично по финия ръб на истерията. Гергана Данданова като леля Аби прави чудесно превъплъщение в суха старица, а Радосвета Василева е достоверна като властната ѝ сестра.Веселин Ранков като Джонатан Брустър е заплашителен с присъствието си, а със своята неподправеност полицаят на Александър Дойнов предизвиква искрен смях.

Режисьорът Борислав Чакринов казва:

През последните години се чуха немалко хули, изречени от театрални пуритани и сноби, по отношение на Нейно Величество Комедията. Много често до думата „Комедия” се мъдрят незаслужено епитети като „пошла” и „елементарна”. През своята некратка театрална кариера съм поставил много спектакли от различни жанрове и убедено мога да кажа, че комедията създава за артиста много повече професионални перипетии за преодоляване=”

Криминалната пародия „Арсеник и стари дантели” вече 77 години не слиза от световните сцени.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ФСБ: Пак ще се срещнем след 20 години на Burgas Jam

Вечният хит на ФСБ "След 10 години" е песента, с която ще завърши третото издание на китарния фестивал Burgas Jam на 27 юли. По традиция всички участници и зрители с китари се включват на финала за изпълнението на едно велико парче. Тази година бе избрана песента на ФСБ, които са специални гости на феста. Концертът им отбелязва 40 години от..

публикувано на 23.07.19 в 15:49

Започва "Златна праскова" в село Гаврилово

За 18-и пореден път село Гавраилово е домакин на „Златна праскова“. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна. Днес се организира изложба на творци от селото. Официалното откриване ще е на 25 юли от 10 часа. Празникът ще бъде наситен с богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите..

публикувано на 23.07.19 в 14:53

Откриват изложбата „Капки смях“ днес в Бургас

Първата по рода си хумористична изложба откриват днес в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".  Тя е озаглавена "Капки смях"  и е кураторски проект на художника Георги Динев. Това е интерпретация на смешното, странностите и  малките чудеса с  хиляди лица в живота на хората и света около нас. „Този вид сатирично изкуство е..

публикувано на 23.07.19 в 11:27

Откриват изложбата „Острови“ в Поморие

Изложбата Острови ще бъде открита днес в Поморие. Тя включва портрети и живописни места от Тайланд и Занзибар, които художничката Нели Гашарова изобразява в картините си след пътуване до екзотичните дестинации. Откриването е от 18.00 ч. в Градската художествена галерия “Дечко Стоев”.

публикувано на 23.07.19 в 09:33

Самодейци от Кабиле с награда от фолклорен фестивал

Самодейците от ансамбъл „КАБИЛЕ“ при НЧ „Напредък-1930" в с. Кабиле, участваха във Фолклорен събор "Песни и танци на мегдана " в . Карнобат. За своите изпълнения те бяха отличени с най-голямата награда на фестивала – „Златен Оскар“. С тази своя награда, ансамбъла за пореден път доказва ,че със своето изпълнение на българския фолклор представя достойно,..

публикувано на 22.07.19 в 16:48

Фестивалът Sun Tribe Open Air започва на 26 юли

За десета поредна година Бургас ще е домакин на фестивала Sun Tribe Open Air. Той ще се проведе на 26 и 27 юли на територията на парк "Росенец", на поляната в непосредствена близост до хижа "Странджа". Мястото е избрано съобразно една от основните цели на проекта, а именно свободният достъп, съобщават от Община Бургас. Sun Tribe Open Air е..

публикувано на 22.07.19 в 13:08

Буги Барабата почина

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата.. Буги Барабата, основателят на „Бараби Блус Бенд“, е напуснал този свят през нощта. Известният български блус музикант е роден на 24 декември 1960. Активната му музикална кариера започва през 1993 година. От тогава Буги Барабата е част от рок живота на столицата, участва..

публикувано на 21.07.19 в 14:16