Финансиране на образователни проекти и състезания осигуриха общинските съветници

 Над 40 решения взеха днес бургаските общински съветници. 58 -то им заседание бе на крачка от морето. До края на ремонта на сградата на НХК, сесиите ще се провеждат в Морското казино. Отпускането на финанси за спортисти и състезания, инфраструктури проблеми и решението морското училище да премине на общинска издръжка, бяха част от 3 часовото заседание.

 Промяната на статута на Морското училище,от държавно в общинско заведение, стана една от крайъгълните  точки на заседанието. Дебатът как и в какво финансово състояние общината ще поеме гимназията повдигна  Живко Табаков:

Няма как да взема решение да подкрепя тази докладна, в която не се посочва дали е извършен финансов одит на гимназията т.е знаем ли какво е финансовото й състояние.Посочено е само намерение за придобиване и залагане в бюджета през септември месец.Няма  документация и отговор дали е извършена комплексна проверка на училището с Морска администрация.

 Антон Берданков, Диян Димов и Николай Иванов защитиха предложението, а на твърденията, че няма финансов одит, отговори началникът на РУО Виолета Илиева. 

Ние мислим, че един от правилните пътища е промяната на финансирането, за да се завиши интересът към професионалната гимназия.Мисля, е няма нищо притеснително, че едно държавно училище да смени своето финансиране.До един месец министърът на образованието трябва да издаде акт, с който гимназията ще стане общинско училище. Категорично отхвърлям твърдението, че  има финансови задължения. Финансовата дисциплина на тези институции, които са  на подчинение на МОН, са под изключителен контрол.Нищо в училище не може да стане без разрешението на министъра, контролирано от РУО.

Обновяването ще стане така както се случи с останалите професионални гимназии с  общински и европейски програми.

Илиева подчерта, че, ако има нормален прием и паралелки, специалистите, които са напуснали, може отново да работят.Догодина училището ще кандидатства с проект да стане иновативно.

Съветниците одобриха и отпускане на средства за гимназията по механотехника , за проекта й за изработка на електроавтомобил. С 39 гласа "за"  беше гласуван и годишният отчет за общинския бюджет на средства от Европейския съюз.

Калояна Живкова и Димитър Людиев  предложиха акробатите  Мариела Костадинова и Теодор Великов да получат допълнително финансиране  за Европейското първенство в Израел през октомври. Идеята подкрепи, но с резерви Атон Коджабашев, който подчерта:

Треньорите на акробатите изразиха благодарност към администрацията и  общинските съветници за отпускането на средствата 

Две предложения предизвикаха размяна на реплики от страна на местните депутати. Първото бе на Радослав Петков, който имаше идея с помощта на общината да бъде изграден терминал в КАТ, така че гражданите да бъдат обслужвани по-бързо. Тя беше категорично отхвърлена , а другата докладна бе на  Живко Табаков . Тя целеше създаване на временна комисия за изработване проект на Наредба за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на община Бургас.След уверението на Димитър Николов, че такава ще бъде изработена догодина, той я оттегли.

Съветниците решиха още дадат 3 500 лева за да може шампионът Цанко Цанков да направи опит да преплува разстоянието от нос Емине до Маслен нос, това ще се случи за първи път обясни Николай Иванов:

40 хиляди лева  се отпускат за да бъде завършен филмът „Петя на моята Петя", ще бъде разширен и пристана и създадено убежище за малки плавателни съдове в акваторията на остров "Света Анастасия".

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме 7 години от атентата на бургаското летище

При засилени мерки за сигурност и специален пропускателен режим на бургаското летище се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите от кървавия атентат преди 7 години. С едноминутно мълчание, цветя и запалени свещи бяха почетени загиналите петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов.  Молитвата "Бог е изпълнен с милост"..

публикувано на 18.07.19 в 18:35

Тяло на удавник изплува край Поморие

Тяло изплува на плажа в Поморие. Предполага се, че е на издирвания от четири дни 18-годишен младеж от Добрич.  Трупът е открит на 300 метра от мястото на плаж „Косата“, където Делян е влязъл във водата заедно със своя приятелка в понеделник след 18 часа. Час по-късно тя е подала сигнал в полицията за инцидента. Ръстът и цветът на кожата..

публикувано на 18.07.19 в 17:20

Няма чума в 10-километровата зона около Зидарово

Няма Африканска чума по свинете в 10 – километровата зона около Зидарово. Това съобщи за БНР-Бургас началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев. Излезли са резултатите от взетите кръвни проби в този район, каза той: „Потвърдено е, че пробите са отрицателни в 10-километровата зона, във всички населени места, в..

публикувано на 18.07.19 в 17:14

Панделиев: Тази година се надяваме дървата за огрев да се доставят навреме

Канализация за отпадъчните води в Сунгурларе не може да бъде изградена, защото не отговаряме на условията. Това отговори на слушателски въпроси кметът на общината Васил Панделиев, който участва в рубриката ни "Глас народен". Опитваме се да почистваме частично там, където е затлачено, поясни Васил Панделиев. „Конкретно за ул...

публикувано на 18.07.19 в 15:54

Булевард Демокрация на 18 юли

Ловците искат да започнат групов лов на дива свиня за ограничаване на заразата от африканска чума. Обявяват се против мерките на държава и започват национална подписка в защита на техните предложения. От днес и армията се включва в засиления контрол върху придвижването на хора и превозни средства в зоните, в които са открити заразени от болестта..

публикувано на 18.07.19 в 14:53

Приходната агенция ще пусне справка за проверка на изтекли лични данни

Комисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите, след като беше уведомена от приходната агенция за нарушение на сигурността на личните данни. От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете ведомства. На срещата..

публикувано на 18.07.19 в 13:25

Бургазлии отрупаха с венци и цветя паметника на Апостола на свободата (снимки)

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха отбелязани 182 години от неговото рождение. Десетки граждани се включиха в церемонията. Почетен караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС и представителния духов оркестър на Община Бургас отдадоха почести по повод..

публикувано на 18.07.19 в 12:46