Финансиране на образователни проекти и състезания осигуриха общинските съветници

 Над 40 решения взеха днес бургаските общински съветници. 58 -то им заседание бе на крачка от морето. До края на ремонта на сградата на НХК, сесиите ще се провеждат в Морското казино. Отпускането на финанси за спортисти и състезания, инфраструктури проблеми и решението морското училище да премине на общинска издръжка, бяха част от 3 часовото заседание.

 Промяната на статута на Морското училище,от държавно в общинско заведение, стана една от крайъгълните  точки на заседанието. Дебатът как и в какво финансово състояние общината ще поеме гимназията повдигна  Живко Табаков:

Няма как да взема решение да подкрепя тази докладна, в която не се посочва дали е извършен финансов одит на гимназията т.е знаем ли какво е финансовото й състояние.Посочено е само намерение за придобиване и залагане в бюджета през септември месец.Няма  документация и отговор дали е извършена комплексна проверка на училището с Морска администрация.

 Антон Берданков, Диян Димов и Николай Иванов защитиха предложението, а на твърденията, че няма финансов одит, отговори началникът на РУО Виолета Илиева. 

Ние мислим, че един от правилните пътища е промяната на финансирането, за да се завиши интересът към професионалната гимназия.Мисля, е няма нищо притеснително, че едно държавно училище да смени своето финансиране.До един месец министърът на образованието трябва да издаде акт, с който гимназията ще стане общинско училище. Категорично отхвърлям твърдението, че  има финансови задължения. Финансовата дисциплина на тези институции, които са  на подчинение на МОН, са под изключителен контрол.Нищо в училище не може да стане без разрешението на министъра, контролирано от РУО.

Обновяването ще стане така както се случи с останалите професионални гимназии с  общински и европейски програми.

Илиева подчерта, че, ако има нормален прием и паралелки, специалистите, които са напуснали, може отново да работят.Догодина училището ще кандидатства с проект да стане иновативно.

Съветниците одобриха и отпускане на средства за гимназията по механотехника , за проекта й за изработка на електроавтомобил. С 39 гласа "за"  беше гласуван и годишният отчет за общинския бюджет на средства от Европейския съюз.

Калояна Живкова и Димитър Людиев  предложиха акробатите  Мариела Костадинова и Теодор Великов да получат допълнително финансиране  за Европейското първенство в Израел през октомври. Идеята подкрепи, но с резерви Атон Коджабашев, който подчерта:

Треньорите на акробатите изразиха благодарност към администрацията и  общинските съветници за отпускането на средствата 

Две предложения предизвикаха размяна на реплики от страна на местните депутати. Първото бе на Радослав Петков, който имаше идея с помощта на общината да бъде изграден терминал в КАТ, така че гражданите да бъдат обслужвани по-бързо. Тя беше категорично отхвърлена , а другата докладна бе на  Живко Табаков . Тя целеше създаване на временна комисия за изработване проект на Наредба за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и гаранциите при строителството им на територията на община Бургас.След уверението на Димитър Николов, че такава ще бъде изработена догодина, той я оттегли.

Съветниците решиха още дадат 3 500 лева за да може шампионът Цанко Цанков да направи опит да преплува разстоянието от нос Емине до Маслен нос, това ще се случи за първи път обясни Николай Иванов:

40 хиляди лева  се отпускат за да бъде завършен филмът „Петя на моята Петя", ще бъде разширен и пристана и създадено убежище за малки плавателни съдове в акваторията на остров "Света Анастасия".

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва подмяната на контейнерите в три бургаски комплекса

Над 4 000 са точките за сметосъбиране на територията на общината. Поетапно предстои подмяната на старите метални контейнери с нови. В три бургаски комплекса - „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“ процесът е пред завършване. Всеки контейнер от новия тип има обем, колкото два от старите.  Механизираният процес по събирането е безшумен и..

публикувано на 17.10.19 в 17:48

Грета Аспарухова: Новите контейнери са недостъпни за хората с увреждания

 В Бургас стартира подмяната на контейнерите за отпадъци, които са част от въвеждането на новата система за сметосъбиране и сметоизвозване. Съдовете за отпадъци са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне на приемното устройство и с педал.  Мащабната подмяна започна в трите бургаски комплекса „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“...

обновено на 17.10.19 в 16:42
Снимката е илюстративна

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в петък

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в петък. Това се налага поради извършване на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и да..

публикувано на 17.10.19 в 15:48

Нови изисквания за отглеждането на животни в личните дворове

Максималният брой прасета, които могат да бъдат отглеждани в лични дворове, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат проектопромени в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания. Африканската чума по свинете налага въвеждането на нови мерки за биосигурност, в това число и в стопанствата тип "заден двор". Освен че ще намалят прасетата,..

публикувано на 17.10.19 в 13:29

Продължава строителството на брегоукрепителното съоръжение в местността „Алепу“ (СНИМКИ)

Започна строителството на четвъртия етаж от брегоукрепителното съоръжение в защитената местност „Алепу“, по известна като Шофьорския плаж. Там непосредствено след плажната ивица се издига строеж, който много прилича на жилищна сграда, но от фирмата инвеститор на обекта твърдят, че укрепват свлачище. Изобщо в района на къмпингите „Каваците“ и..

публикувано на 17.10.19 в 12:37

Държавен архив-Сливен отбеляза 60 години от създаването му

Държавен архив-Сливен отбеляза 60 години от създаването си. Община Сливен поднесе плакет на началника на отдела Ваня Койчева. Тя от своя страна благодари за доброто сътрудничество. „Ние работим много добре с общината и сме Ви много благодарни. Надяваме се за напред доброто сътрудничество да продължи“, заяви Ваня Койчева. Архивът е..

публикувано на 17.10.19 в 11:51

Временно е спряно движението в част от квартал „Клуцохор"

Във връзка с отстраняване на неотложна авария, днес е спряно движението на моторни превозни средства в следния район от кв. „Клуцохор“ – от входа на ул. „Н. Ботушев“, Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен, до пресечката на ул. „Д. Кавалджиев“ с ул. „Радецки“. Районът ще бъде затворен до 14 часа.

публикувано на 17.10.19 в 10:44