Областният управител: Язовирът в село Винарско не е опасен

Снимка: Foursquare

Язовирът в село Винарско е напълно безопасен и думите на Стайко Манев, кмет на населеното място, за опасност да залее близките села и автомагистрала „Тракия“ са неоснователни. Това казаха за БНР Бургас областният управител Вълчо Чолаков и Жельо Вардунски, кмет на община Камено, която се грижи за безопасността на водното съоръжение, докато то бъде прехвърлено на държавата. 

Техническото състояние на язовира е добро, няма опасност от заливане на населените места в района, както и за магистралата, е категоричен областният управител Вълчо Чолаков:


"След сигнала вчера, че има опасност при скъсване на язовирна стена да залее автомагистрала "Тракия", представители на Дирекция метрологичен и технически надзор, Главна дирекция надзор на язовирните стени и съоръжения отидоха веднага на място, въпреки че преди близо месец проверките приключиха за язовирите в област Бургас и сме наясно с техническото състояние и на този язовир. Действително има малко повече вода в язовирите, които са три и са каскадни. Няма опасност от скъсване на язовирна стена, още по-малко от заливане на автомагистралата. Освен това се подготвят и процедури за подобряване на техническото състояние, по отношение изпълняване на предписанията, които комисията е дала на собственика, който към момента все още е община Камено, защото не е приключила процедурата по прехвърлянето на язовира в управление на държавата....", каза Вълчо Чолаков.

Кметът на село Винарско няма как да знае дали язовирът в населеното място има пукнатини или не. Това могат да твърдят само компетентните лица, които са отговорни за техническото състояние на съоръжението. Така коментира Жельо Вардунски, кмета на община Камено твърдението от вчера на Стайко Манев:.

"Язовирът е в много добро състояние. Имаме дори и публикувано становище от техническото лице, което се грижи и наблюдава нашите язовири. Поддържаме си нивото в нормално състояние, ремонтирали сме преливника. Няма абсолютни никакви пукнатини. Откъде Стайко Манев видя пукнатини? Ние правим всичко възможно да го поддържаме и Манев реши, че язовирът е опасен. Преливникът му беше повреден, имаше по-малка тръба, поставихме по-голяма и имаше леки повреди по стената, които сме ги възстановили.. Под язовира има още два. Няма как да залее населени места. Няма и основание да се твърди, че може да залее село Кръстина. Всеки може да отиде на място и да види, че това посочено село е по-високо от язовира. Как ще го залее?...", допълни Жельо Вардунски. 

Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва подмяната на контейнерите в три бургаски комплекса

Над 4 000 са точките за сметосъбиране на територията на общината. Поетапно предстои подмяната на старите метални контейнери с нови. В три бургаски комплекса - „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“ процесът е пред завършване. Всеки контейнер от новия тип има обем, колкото два от старите.  Механизираният процес по събирането е безшумен и..

публикувано на 17.10.19 в 17:48

Грета Аспарухова: Новите контейнери са недостъпни за хората с увреждания

 В Бургас стартира подмяната на контейнерите за отпадъци, които са част от въвеждането на новата система за сметосъбиране и сметоизвозване. Съдовете за отпадъци са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне на приемното устройство и с педал.  Мащабната подмяна започна в трите бургаски комплекса „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“...

обновено на 17.10.19 в 16:42
Снимката е илюстративна

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в петък

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в петък. Това се налага поради извършване на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и да..

публикувано на 17.10.19 в 15:48

Нови изисквания за отглеждането на животни в личните дворове

Максималният брой прасета, които могат да бъдат отглеждани в лични дворове, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат проектопромени в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания. Африканската чума по свинете налага въвеждането на нови мерки за биосигурност, в това число и в стопанствата тип "заден двор". Освен че ще намалят прасетата,..

публикувано на 17.10.19 в 13:29

Продължава строителството на брегоукрепителното съоръжение в местността „Алепу“ (СНИМКИ)

Започна строителството на четвъртия етаж от брегоукрепителното съоръжение в защитената местност „Алепу“, по известна като Шофьорския плаж. Там непосредствено след плажната ивица се издига строеж, който много прилича на жилищна сграда, но от фирмата инвеститор на обекта твърдят, че укрепват свлачище. Изобщо в района на къмпингите „Каваците“ и..

публикувано на 17.10.19 в 12:37

Държавен архив-Сливен отбеляза 60 години от създаването му

Държавен архив-Сливен отбеляза 60 години от създаването си. Община Сливен поднесе плакет на началника на отдела Ваня Койчева. Тя от своя страна благодари за доброто сътрудничество. „Ние работим много добре с общината и сме Ви много благодарни. Надяваме се за напред доброто сътрудничество да продължи“, заяви Ваня Койчева. Архивът е..

публикувано на 17.10.19 в 11:51

Временно е спряно движението в част от квартал „Клуцохор"

Във връзка с отстраняване на неотложна авария, днес е спряно движението на моторни превозни средства в следния район от кв. „Клуцохор“ – от входа на ул. „Н. Ботушев“, Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен, до пресечката на ул. „Д. Кавалджиев“ с ул. „Радецки“. Районът ще бъде затворен до 14 часа.

публикувано на 17.10.19 в 10:44