Областният управител: Язовирът в село Винарско не е опасен

Снимка: Foursquare

Язовирът в село Винарско е напълно безопасен и думите на Стайко Манев, кмет на населеното място, за опасност да залее близките села и автомагистрала „Тракия“ са неоснователни. Това казаха за БНР Бургас областният управител Вълчо Чолаков и Жельо Вардунски, кмет на община Камено, която се грижи за безопасността на водното съоръжение, докато то бъде прехвърлено на държавата. 

Техническото състояние на язовира е добро, няма опасност от заливане на населените места в района, както и за магистралата, е категоричен областният управител Вълчо Чолаков:


"След сигнала вчера, че има опасност при скъсване на язовирна стена да залее автомагистрала "Тракия", представители на Дирекция метрологичен и технически надзор, Главна дирекция надзор на язовирните стени и съоръжения отидоха веднага на място, въпреки че преди близо месец проверките приключиха за язовирите в област Бургас и сме наясно с техническото състояние и на този язовир. Действително има малко повече вода в язовирите, които са три и са каскадни. Няма опасност от скъсване на язовирна стена, още по-малко от заливане на автомагистралата. Освен това се подготвят и процедури за подобряване на техническото състояние, по отношение изпълняване на предписанията, които комисията е дала на собственика, който към момента все още е община Камено, защото не е приключила процедурата по прехвърлянето на язовира в управление на държавата....", каза Вълчо Чолаков.

Кметът на село Винарско няма как да знае дали язовирът в населеното място има пукнатини или не. Това могат да твърдят само компетентните лица, които са отговорни за техническото състояние на съоръжението. Така коментира Жельо Вардунски, кмета на община Камено твърдението от вчера на Стайко Манев:.

"Язовирът е в много добро състояние. Имаме дори и публикувано становище от техническото лице, което се грижи и наблюдава нашите язовири. Поддържаме си нивото в нормално състояние, ремонтирали сме преливника. Няма абсолютни никакви пукнатини. Откъде Стайко Манев видя пукнатини? Ние правим всичко възможно да го поддържаме и Манев реши, че язовирът е опасен. Преливникът му беше повреден, имаше по-малка тръба, поставихме по-голяма и имаше леки повреди по стената, които сме ги възстановили.. Под язовира има още два. Няма как да залее населени места. Няма и основание да се твърди, че може да залее село Кръстина. Всеки може да отиде на място и да види, че това посочено село е по-високо от язовира. Как ще го залее?...", допълни Жельо Вардунски. 

Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме 7 години от атентата на бургаското летище

При засилени мерки за сигурност и специален пропускателен режим на бургаското летище се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите от кървавия атентат преди 7 години. С едноминутно мълчание, цветя и запалени свещи бяха почетени загиналите петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов.  Молитвата "Бог е изпълнен с милост"..

публикувано на 18.07.19 в 18:35

Тяло на удавник изплува край Поморие

Тяло изплува на плажа в Поморие. Предполага се, че е на издирвания от четири дни 18-годишен младеж от Добрич.  Трупът е открит на 300 метра от мястото на плаж „Косата“, където Делян е влязъл във водата заедно със своя приятелка в понеделник след 18 часа. Час по-късно тя е подала сигнал в полицията за инцидента. Ръстът и цветът на кожата..

публикувано на 18.07.19 в 17:20

Няма чума в 10-километровата зона около Зидарово

Няма Африканска чума по свинете в 10 – километровата зона около Зидарово. Това съобщи за БНР-Бургас началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев. Излезли са резултатите от взетите кръвни проби в този район, каза той: „Потвърдено е, че пробите са отрицателни в 10-километровата зона, във всички населени места, в..

публикувано на 18.07.19 в 17:14

Панделиев: Тази година се надяваме дървата за огрев да се доставят навреме

Канализация за отпадъчните води в Сунгурларе не може да бъде изградена, защото не отговаряме на условията. Това отговори на слушателски въпроси кметът на общината Васил Панделиев, който участва в рубриката ни "Глас народен". Опитваме се да почистваме частично там, където е затлачено, поясни Васил Панделиев. „Конкретно за ул...

публикувано на 18.07.19 в 15:54

Булевард Демокрация на 18 юли

Ловците искат да започнат групов лов на дива свиня за ограничаване на заразата от африканска чума. Обявяват се против мерките на държава и започват национална подписка в защита на техните предложения. От днес и армията се включва в засиления контрол върху придвижването на хора и превозни средства в зоните, в които са открити заразени от болестта..

публикувано на 18.07.19 в 14:53

Приходната агенция ще пусне справка за проверка на изтекли лични данни

Комисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите, след като беше уведомена от приходната агенция за нарушение на сигурността на личните данни. От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства на среща на ръководствата на двете ведомства. На срещата..

публикувано на 18.07.19 в 13:25

Бургазлии отрупаха с венци и цветя паметника на Апостола на свободата (снимки)

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха отбелязани 182 години от неговото рождение. Десетки граждани се включиха в церемонията. Почетен караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС и представителния духов оркестър на Община Бургас отдадоха почести по повод..

публикувано на 18.07.19 в 12:46