Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След проверка на РИОСВ - не са отчетени превишения на замърсителите във въздуха, няма аварии

Снимка: БГНЕС, архив

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас извършиха извънредни проверки във връзка с постъпили сигнали на жители на Бургас за миризма на нефтопродукти и пропан бутан.

Най-голям е броят на сигналите, постъпили от района на централна градска част, комплекс „Лазур“, Централен плаж Бургас и Морска градина. Предвид преобладаващата посока на вятъра в момента на получаване на сигналите са проверени пристанищните оператори „БМФ Порт Бургас“ АД и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – Пристанищен терминал (ПТ) „Росенец“.

Миризмата е усетена за кратък период, което потвърждават и последващите разговори със подалите сигнали.

При проверките на място от операторите е изискана справка за посочения период за акостирали кораби под обработка и видове товари. Установено е, че на пристанищен терминал „Бургас Изток 2“ обработваните товари са газьол и пропан бутан. По време на обработката на товарите няма настъпили аварийни ситуации. От системите за мониторинг и оповестяване не са регистрирани изпускания на атмосфера. Товарите са обработени съгласно утвърдени технологични документи (технологични карти, инструкции за безопасност, авариен план).

На ПТ “Росенец“ при извършване на товаро-разтоварни дейности не са констатирани пропуски по технологичната схема. Танкери с нефт, котелно гориво и гориво за дизелови двигатели са обработвани в периода 20-22.06.2019 г. Инсталациите на основна площадка на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД са в нормален технологичен режим.

РИОСВ е изискала от „Морска администрация“ - Бургас като компетентен орган, осъществяващ контрол по предотвратяване замърсяването на морската среда и въздуха от кораби, да извърши огледи на морската акватория. Резултатите от проверките ще станат ясни след приключването им.

При извършените допълнителни обходи в местата на подаване на сигналите е констатирано извършване на текущи ремонти на уличната мрежа, както и ремонт на бул. "Димитър Димов" в участъка от кръгово кръстовище с ул. "Транспортна" до кръстовище с ул. "Димитър Аврамов", свързани с фрезоване на стария асфалт и машинно полагане на нов, открити камиони с асфалтови смеси, които при наличните високи температури (над 300С ) са възможен източник на емисии.

Не са отчетени превишения на контролираните замърсители - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, стирен, толуен, ксилен, бензен от най-близко разположената автоматична станция за контрол качеството на въздуха - диференциалната оптична система „OPSIS” в комплекс „Лазур“. Превишения не са регистрирани и от Автоматична измервателна станция (АИС) в комплекс „Меден Рудник“ и кв. „Долно Езерово“, част от националната система за мониторинг на въздуха.

С цел осъществяване на засилен ежедневен контрол от страна на инспекцията от пристанищните оператори е изискано представяне на ежедневен доклад за извършваните товаро-разтоварни дейности. При необходимост ще бъдат извършвани проверки на място.

 РИОСВ - Бургас е в готовност да извърши допълнителни проверки при регистриране на сигнали. По разпореждане на директора на РИОСВ - Бургас съвместно с Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) - София ще бъдат извършени измервания с преносим апарат и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще се информира незабавно населението и съответните контролни органи.

За периода 21-24 юни в РИОСВ - Бургас са постъпили 13 сигнала за миризми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Сдружение "За чиста природа - село Дюлево": Отменете решението за соларен парк

От сдружение „За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаичен парк край селището. На заседание на местния парламент днес неговият председател Валентин Киров поиска съветниците да отменят решението си за частично изменение на Общия устройствен план за бъдещ строеж на фотоволтаична..

публикувано на 27.03.24 в 15:29

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България.  Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Конгресния център. Организацията на събитието, което ще събере над 500 участници от цялата страна, обсъдиха деканът на Геолого-географския факултет на Софийския..

публикувано на 27.03.24 в 14:34