Филми на Вим Вендерс и Емир Кустурица може да участват във втория международен фестивал на документалния исторически филм в Бургас

През септември в Бургас за втори път ще бъдат показани най-добрите документални ленти на годината. Организаторите на международния фестивал на документалния исторически филм обещават край морето да гостуват режисьори от световна величина. Имена като Вим Вендерс и Емир Кустурица, с които се  водят преговори, говорят достатъчно за амбициите на  Петър и Димитър Стоянович. 

Пет дни на две места -Флората и Морското казино, публиката ще има възможност освен да гледа ленти на световно ниво  и да се срещне с известни режисьори и дори с една истинска кралска особа. Присъствието й в Бургас засега се пази в тайна, обясни Димитър Стоянович. Първият фестивал миналата година беше повече от успешен, за него се заговори на различни международни форуми, а и част от тези участници, които бяха в Бургас, отново искат да пристигнат тук, разказа  още той .

Партньор на проявата е община Бургас. Започнахме на шега, но аз бях удовлетворена, защото събитието  срещна интереса на нашата публика, заяви зам .-кметът Йорданка Ананиева:

Сигурна съм, че второто издание ще бъде още по-хубаво, с интересни заглавия в програмата".

Фестивалът ще има съпътстваща и конкурсна програма, разширяваме събитията, обясни проф. Петър Стоянович:
В три последователни дни / 18, 19 и 20 септември/, ще бъдат излъчени три български филма. Прожекциите ще бъдат предхождани от  лекции на известни университетски преподаватели.
Съпътстващата програма тече паралелно със състезателната, ще има по два филма на ден.Тази година е посветена на една обобщена тема, която се нарича" Българска слава" и ще включва знакови български филми.Някои ненужно забравени, някои недостатъчно популяризирани.
Те ще обхванат темите история, спорт и култура.

В момента селектираме заглавията за конкурса,  лентите са стотици, обещаваме да има и български филми, каза Димитър Стоянович. 10 ще са филмите,които ще се състезават за голямата награда.Отново очакваме интересни гости:

Имаме сериозен артистичен консултант. Това е Торстен Липсток, който миналата година беше част от журито.В момента тече селекцията в конкурсната програма. Тази година тя ще бъде на още по-високо ниво. Водят се преговори с Вим Вендерс, Вернер Херцог, за най-новия филм на  Емир Кустурица. Още не можем да кажем кой точно ще дойде тук.

Част от журито ще е Георги Богданов, част от дуета Богданов и Мисирков. Ще има представители от Германия и Гърция. 

Откриването ще бъде  на 17-ти септември с новия филм на  Мартичка Божилова "Дворците на народа". Фестивалът  ще продължи до 22 -ри септември.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


ВИЖТЕ ОЩЕ

ФСБ: Пак ще се срещнем след 20 години на Burgas Jam

Вечният хит на ФСБ "След 10 години" е песента, с която ще завърши третото издание на китарния фестивал Burgas Jam на 27 юли. По традиция всички участници и зрители с китари се включват на финала за изпълнението на едно велико парче. Тази година бе избрана песента на ФСБ, които са специални гости на феста. Концертът им отбелязва 40 години от..

публикувано на 23.07.19 в 15:49

Започва "Златна праскова" в село Гаврилово

За 18-и пореден път село Гавраилово е домакин на „Златна праскова“. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна. Днес се организира изложба на творци от селото. Официалното откриване ще е на 25 юли от 10 часа. Празникът ще бъде наситен с богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите..

публикувано на 23.07.19 в 14:53

Откриват изложбата „Капки смях“ днес в Бургас

Първата по рода си хумористична изложба откриват днес в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".  Тя е озаглавена "Капки смях"  и е кураторски проект на художника Георги Динев. Това е интерпретация на смешното, странностите и  малките чудеса с  хиляди лица в живота на хората и света около нас. „Този вид сатирично изкуство е..

публикувано на 23.07.19 в 11:27

Откриват изложбата „Острови“ в Поморие

Изложбата Острови ще бъде открита днес в Поморие. Тя включва портрети и живописни места от Тайланд и Занзибар, които художничката Нели Гашарова изобразява в картините си след пътуване до екзотичните дестинации. Откриването е от 18.00 ч. в Градската художествена галерия “Дечко Стоев”.

публикувано на 23.07.19 в 09:33

Самодейци от Кабиле с награда от фолклорен фестивал

Самодейците от ансамбъл „КАБИЛЕ“ при НЧ „Напредък-1930" в с. Кабиле, участваха във Фолклорен събор "Песни и танци на мегдана " в . Карнобат. За своите изпълнения те бяха отличени с най-голямата награда на фестивала – „Златен Оскар“. С тази своя награда, ансамбъла за пореден път доказва ,че със своето изпълнение на българския фолклор представя достойно,..

публикувано на 22.07.19 в 16:48

Фестивалът Sun Tribe Open Air започва на 26 юли

За десета поредна година Бургас ще е домакин на фестивала Sun Tribe Open Air. Той ще се проведе на 26 и 27 юли на територията на парк "Росенец", на поляната в непосредствена близост до хижа "Странджа". Мястото е избрано съобразно една от основните цели на проекта, а именно свободният достъп, съобщават от Община Бургас. Sun Tribe Open Air е..

публикувано на 22.07.19 в 13:08

Буги Барабата почина

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата.. Буги Барабата, основателят на „Бараби Блус Бенд“, е напуснал този свят през нощта. Известният български блус музикант е роден на 24 декември 1960. Активната му музикална кариера започва през 1993 година. От тогава Буги Барабата е част от рок живота на столицата, участва..

публикувано на 21.07.19 в 14:16