На „Фотинов“ си искат дясното паркиране

Общината: промяната е за повече паркоместа

След ремонта и въвеждането на синята зона от месец май паркирането на улица „Константин Фотинов“ в центъра на Бургас се извършва от лявата страна на улицата. Това предизвика недоволството на собствениците на имоти, които с две подписки атакуваха общинската администрация. С тях искат връщането на старото положение за паркиране:

„Правилникът казва, че се паркира от дясната страна, искането е за бъде така, както е по закон и както е на всички останали улици в града. От ляво шофьорът има навика да си погледне в огледалото. Ако сега дете излезе от колата, отваря вратата и вендага е върху другата кола. Това е опасно!“

„При наместването на колите така е по-неудобно за паркиране и за тръгване. Винаги е било от дясната страна. Много хора се подписаха.“

Промяната е основно, за да се осигурят по-голям брой паркоместа. Тя е съгласувана с КАТ и общинския Отдел „Строителство“ като са съобразени всички изисквания за безопасност, твърдят от общинското предприятие „Транспорт“. Оттам поясняват, че Законът за движение по пътищата при синя зона позволява на местната администрация, собственик на общинската улична мрежа, да предложи как да става паркирането по целесъобразност.  Директорът Андрей Рунчев обясни:

Не смятаме, че се създават предпоставки за по-проблемно паркиране. Улиците са павирани, те не позволяват да се развива висока скорост. Правихме на място тест за паркирането. Проблем няма. Имаше в района инцидент с фатален край, но там обстоятелствата бяха други.“

Рунчев уточнява, че заради притесненията на живеещите на улица „Константин Фотинов“ би могло да се сложи насрещно огледало на излизане от улица „Георги Кирков“, както и да се постави знак, ограничаващ скоростта до 40 километра в час.

Улица „Фотинов“ е вътрешната главна артерия, която минава през центъра на Бургас и е връзка с ж.п. гарата. Освен жилищна, тя е и оживена търговска улица, по която спират бусове и камиони, зареждащи обектите.  На нея има два хотела, тук се намира и Природо-научния музей.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва национална кампания "Безопасна Коледа"

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва от 20 ноември национална кампания „Безопасна Коледа“ и в Бургас. Проверките на държавните инспектори ще засягат безопасността на най-търсените продукти по време на коледните и новогодишните празници - играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. По време..

публикувано на 13.11.19 в 16:37

Създават разширен Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро

Създава се нов, разширен Обществено-консултативен съвет за Атанасовско езеро. Съветът се свиква утре, от Българска фондация Биоразнообразие и ще бъде неформална структура с консултативна роля за вземане на сложни решения за устойчивото управление на Атанасовско езеро и района. Той ще включва по-широк кръг от заинтересовани страни, като..

публикувано на 13.11.19 в 16:08
Даниела Алексиева

Свободни паркоместа и налични велосипеди – в „Смарт Бургас“

Информация за трафик, ремонти, свободни места за паркиране, културни събития. Всичко това може да бъде намерено на интерактивната градска платформа „Смарт Бургас“, която вече е активна. Целта на „Смарт Бургас“ е да обедини съществуващите системи на града в едно общо място. Тя дава информация за свободни места в „синята зона“, поясни..

публикувано на 13.11.19 в 15:49

Първи годишни награди на фондацията "Евгений Мосинов" в Бургас

Първите годишни награди на фондацията "Евгений Мосинов" ще бъдат връчени под патронажа на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Ще бъдат дадени отличия на изявени студенти и преподаватели от Бургаския свободен университет . Церемонията по награждаването ще се състои на 12.12.2019 г. в атриума на БСУ от 18:30 ч. Студентите ще..

публикувано на 13.11.19 в 15:36

Булевард Демокрация на 13 ноември

Днес говорим за донорството с Милена Нинева - координатор в бургаската болницата и Десислава Тодорова от БЧК. Един донор може да спаси осем живота. Когато състоянието на човек стане необратимо, неговите органи продължават да функционират още известно време, а пред близките му има два пътя – да помогнат на другите болни да живеят или да погребат..

публикувано на 13.11.19 в 14:33

Започнаха обсъжданията по проекта за пълната промяна на галерията на бургаските художници.

Най-голямата промяна е, че ще се обособи един параден вход на галерията, който ще е на мястото на сегашната витрина, поясни художникът Добрин Вътев, който е председател на дружеството на бургаските художници. Други големи конструктивни промени, по носещи части например, няма да има обясни той. Ще се промени обаче пространството отпред. " Ще се..

публикувано на 13.11.19 в 14:25

СМАРТ СИТИ стартира днес в Бургас

 Община Бургас стартира днес платформата  СМАРТ СИТИ. В  първоначалният  вариант  можете да наблюдавате видео стрийминг в реално време, да научите полезна информация за пътната обстановка, градския трафик, улиците в ремонт, обектите за спорт и здраве. Можете да се информирате за свободните места за паркиране и опциите за наем на велосипед, да видите..

публикувано на 13.11.19 в 11:54