Здравко Василев: Приморско и Китен се превърнаха в евтина компромисна дестинация

Снимка: личен архив


Кампанията срещу летния туризъм в България е целенасочена и недоволството и липсата на постъпления ще се върне като бумеранг към всичко в икономиката на страната. Това коментира Здравко Василев от Приморско по повод проваления международен джет ски шампионат, който трябваше да се състои на „Перла“. Заради историята с джипа на пясъка и заплахата да му бъде отнета ивицата концесионерът отказа достъпа до плажа.

Изгубен е тотално диалогът между хората, които се опитват да създават бизнес и институциите, а Приморско и Китен се превърнаха в евтина компромисна дестинация, смята Василев, който от години развива туризъм в родния си град. Първият проблем, според него е това, което виждат туристите, пътувайки на юг от Бургас, а то е неприветлива инфраструктура. Толерират се приходящите, които искат да извадят пари от морето за сметка на местните хора, смята Здравко Василев:

„Когато едно населено място иска да повдигне своята категория, то трябва да има адекватна политика към хората, които развиват бизнес. В целия цивилизован свят в бизнеса има квотен принцип.  Конкретен пример-не може една баничарница да отваря в 6 сутринта и да затваря в 00.00 часа, а една дюнерджийница да работи от 8 до 23 часа. Няма как ние да просперираме в тази среда, да инвестираме в персонал, качествени продукти и качествена емоция.“  

Според Василев Българското Черноморие е имало шанса да се превърна в предпочитана дестинация за много европейски туристи, но той е пропилян заради липсата на адекватен отговор от държавата при отварянето на пазарите в Турция, Мароко и Тунис, дръпнали както качествените клиенти, така и тези от средната ръка, на които страната ни е разчитала.

Повече чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Община Бургас иска да разшири пристанището на остров Света Анастасия

Учредяване на право на строеж върху морското дъно в акваторията на Остров Света Анастасия иска Община Бургас от държавата. Това е единствената точка, която ще бъде разгледана днес по време на извънредното заседание на Общинския съвет. Целта е да бъде разширено специализираното пристанище на острова, обясни главният архитект на Община Бургас..

публикувано на 19.07.19 в 08:14

Има застой на пазара на труда

Има застой на пазара на труда за първите шест месец, спрямо същия период за миналата година, каза Живко Янакиев, директор на "Бюро по труда" в Бургас. Със 200 души са се увеличили  новорегистрираните в "Бюро по труда"- Бургас за първите шест месеца тази година спрямо същия период през 2018 г. Със 150 по-малко са отпаднали от пазара на труда..

публикувано на 18.07.19 в 16:50

Сезонът започна слабо, но не очакваме драстичен спад на туристи

По - слаб е туристическият сезон до момента в Созопол, но очакванията са в края му, показателите да са добри. Морският град е предпочитана   дестинация както за българските, така и за чуждестранните туристи, коментира и. д. кмет Катя Стоянова: „Според мен отлива на туристи няма да е толкова драстичен при равносметката в края на сезона...

публикувано на 17.07.19 в 15:43

Строги санкции за „диво къмпингуване“ по Черноморието

Промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, на които бе наложено президентско вето, все пак бяха повторно гласувани в парламента през изминалата седмица, в същия вид, в който бяха предложени от няколко депутати от Обединените патриоти… Промените се отнасят до по-строги правила за хората, които обичат да разпъват палатките си край..

публикувано на 17.07.19 в 09:28
Созопол

Търговците в Созопол очакват повече туристи

След търговците на север от Бургас в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг  и тези в Созопол по традиция се оплакват от слабия туристически сезон . Според повечето от тях, макар вече да има туристи, те не са толкова платежоспособни както преди. Други не откриват съществена разлика: "Чакаме Созопол да се насити и една тогава..

публикувано на 17.07.19 в 09:20

Близо 40% от плодовете и зеленчуците са български

България ще продължава да разчита основно на внос на плодове и зеленчуци. Най-неблагоприятна е тенденцията при доматите, където близо 67%  са внос от трети страни. При ябълките данните сочат, че вносът  надвишава родната продукция, каза в Бургас експертът от земеделското министерство Петър Кировски "При ябълките вносът е 56%, а 44 на сто са..

публикувано на 17.07.19 в 08:50

Увеличава се интересът към закупуване на къщи в Бероново

Увеличава се интересът към купуване на къщи в сунгурларското село Бероново. Чистият въздух, реката, която опасва цялото село и спокойствието привличат хората в него.  Близо 50 души живеят постоянно в Бероново, казва кметският наместник Христо Велев. „Има доста къщи за гости. И Камчията опасва цялото село, отвсякъде. И въздухът е..

публикувано на 15.07.19 в 17:45