ТЕЦ Сливен ще използва и алтернативно гориво

Снимка: Sliveninfo

Намеренията на  ТЕЦ Сливен  да използва модифицирано гориво  RDF (Refuse Derived Fuel) няма да  застраши чистотата на  въздуха на града и околностите. Това увериха от ръководството на топлоцентралата на нарочна среща с кмета Стефан Радев и представители на Общинския съвет. Алтернативното гориво няма да замени изцяло въглищата, но ще намали плащанията за въглеродни емисии. В тази връзка е изградена първата в страната пещ за изгаряне на модифицирани  горива. 
ТЕЦ Сливен има всички необходими разрешения да използва модифицирано гориво, съобщи председателя на борда на директорите Ангел Ангелов.

"Това разрешение е и от РИОСВ и от съда. Никога няма да тръгнем да горим нещо, ако нямаме разрешение, защото на месец ни проверяват по няколко пъти."
Ангелов обяви, че бъдещите инвестиционни намерения са трите газови котела на топлоцентралата да се захранват с газ от RDF.

" Има първо няколко пъти по-малко емисии от стандартните. И второ, при газификацията се вкарва пара, при което се получава и водород, а водорода като гори отделя вода. Той няма емисии".
Кметът Стефан Радев подчерта, че държи да се спазват екологичните стандарти:
 
"Една от гаранциите да остане въздуха в Сливен чист е „Топлофикация“ да работи".
Централата ще гори по 25 тона модифицирани горива на денонощие.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличава се интересът към закупуване на къщи в Бероново

Увеличава се интересът към купуване на къщи в сунгурларското село Бероново. Чистият въздух, реката, която опасва цялото село и спокойствието привличат хората в него.  Близо 50 души живеят постоянно в Бероново, казва кметският наместник Христо Велев. „Има доста къщи за гости. И Камчията опасва цялото село, отвсякъде. И въздухът е..

публикувано на 15.07.19 в 17:45

Заведение на брега в Ахтопол или как се гонят туристите от плажа законно

180 квадратни метра заведение, изградено върху бетонни фендаменти, на централния плаж в Ахтопол е поредното узаконено страителство по Южното Черноморие. За продължаващите и в активния туристически сезон строителни работи сигнализира наш слушател, пожелал анонимност.      "Строи се на 2-3 метра не повече на самия бряг, на морето, на самия..

публикувано на 15.07.19 в 08:34

Приключва прибирането на ечемика в Ямболска област

Приключва прибирането на ечемика в Ямболска област. Стопаните очакват значително по- високи добиви в сравнение с миналата година. Средният добив се очаква да е над 450 килограма от декар, докато предишното лято беше едва 366 кг. Добра реколта се прогнозира и при пшеницата, от която са ожънати почти половината от засетите площи, при..

публикувано на 14.07.19 в 11:55

Дражев пак предлага жребий при павилионната търговия

Жребий да определя кой търговец да вземе свободна позиция в Бургас, ако за нея има повече от един кандидат. Предложението е на председателя на комисията за павилионна търговия Георги Дражев. Това го правим, за да защитим бизнеса, добави той: „Когато, на този етап, виждахме проблем с няколко кандидата за едно хубаво място, няма друго..

публикувано на 13.07.19 в 15:36

Новата реколта тръгва с ниски изкупни цени на пшеницата

Ниски са изкупните цени на пшеницата от новата реколта и в момента земеделските стопани се   въздържат от продажби. Зърното се търгува за 270 - 280 лева за тон, а миналата година цената беше 320 лв., съобщи Николай Киров, председател на местния Съюз на зърнопроизводителите „Долу – горе с 10-15% цените са надолу, в сравнение с..

публикувано на 13.07.19 в 07:51

Скандал с израелски туристи в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

Отново скандал с чужди туристи се оформя по Българското Черноморие. Клип, в който израелци са нападнати от представител на хотел, се завъртя по израелска телевизия. Жените, които са били на почивка в Слънчев бряг, са заснели видео, излъчено по Channel 2.  На кадрите се вижда как млад мъж гони група жени и деца с багаж. Разменят се..

обновено на 12.07.19 в 16:10

Жътвата е на приключване в Бургаско

Над 70 % от жътвата е приключила в Бургаско. Ечемикът е прибран, рапицата е почти ожъната, остава прибирането на овеса и пшеницата, съобщи председателят на местния браншови съюз Николай Киров: „ Добивите са сравнително добри, от ечемика над 450 кг от декар, което е повече от миналата година. Пшеницата има и хубави блокове и по – лоши, 5..

публикувано на 11.07.19 в 14:38