Добри добиви и добро качество на зърното

Жътвата е на приключване в Бургаско

Ниски изкупни цени на зърното, стопаните изчакват с продажбата

Над 70 % от жътвата е приключила в Бургаско. Ечемикът е прибран, рапицата е почти ожъната, остава прибирането на овеса и пшеницата, съобщи председателят на местния браншови съюз Николай Киров:

„ Добивите са сравнително добри, от ечемика над 450 кг от декар, което е повече от миналата година. Пшеницата има и хубави блокове и по – лоши, 5 % е по – слаба, защото късно изникна и не можа да налее зърното. Очакванията при нея са за добиви около 500 кг от декар.“

Рапицата е с по – слаби показатели от миналогодишната реколта, добивите са между 250 и 300 кг от декар, добави Киров.

„Качеството като цяло е добро и се доближава да миналогодишното. Хубаво е, че това лято няма много валежи по време на жътвата и зърното е в добро състояние. Нямаме притеснения свързани с качеството на брашното и хляба.“

С 10 – 15 % са по – ниски изкупните цени на пшеницата тази година в сравнение с миналата година. Председателят на местния съюз на зърнопроизводителите припомни, че цената на пшеницата зависи от световните пазари, тя е борсова стока. В момента зърнената култура се търгува за 27 – 28 ст. за килограм, а миналата година тя е била 32 стотинки. За сега земеделските производители не бързат да продават и очакват тенденцията да се промени.

Очакванията са, ако времето се задържи без валежи, жътвата в Бургаско да приключи до седмица.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българска технологична компания разкри офис с 50 служители в Бургас

Българската технологична компания "Скейл Фокус" разкри бургаски офис с 50 служители, повечето софтуерни инженери. Той се намира в обновена сграда в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас, съобщиха от пресцентъра на Общината. Гости на откриването бяха кметът Димитър Николов и заместникът му Красимир Стойчев, Димитрина Тодорова - директор на..

публикувано на 23.08.19 в 17:48

142 милиона просрочени задължения са изплатени от бургаския бизнес

Бургаският бизнес намали своите просрочени задължения към Националната агенция за приходите със 142 милиона лева. Това е сумата, внесена в териториалната структура на приходното ведомство в морския град за първите 7 месеца на годината. В сравнение със същия период на миналата година сумата на внесените просрочени задължения е нараснала с 6,5..

публикувано на 23.08.19 в 10:52

Отхвърлиха версията за легионерска болест в Слънчев бряг

Пробите за Легионерска болест, взети от хотел в Слънчев бряг, са отрицателни, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Проверката бе направена, след твърдения в английската преса, че  двама британски туристи са починали след престой в хотела в рамките на няколко седмици. Хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на..

публикувано на 22.08.19 в 19:29

Още две компании инвестират в Бургас

Пореден инвеститор стартира изграждане на нова база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Това е дружество, което е базирана в Австрия. То предлага обслужване, ремонт и всякакво техническо съдействие на машини. Цялостните решения в специализирани услуги са успели да наложат дружеството като подходящ и надежден партньор за компаниите в сектора...

публикувано на 22.08.19 в 11:08

Министърът на икономиката ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Център за отдих – Китен“ ЕАД

Министерският съвет прие Разпореждане за промяна на органа упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Център за отдих – КИТЕН“ ЕАД, гр. Китен, от министъра на здравеопазването на министъра на икономиката. Предметът на дейност е осъществяване на хотелиерски услуги за отдих и здравен туризъм, ресторантьорски..

публикувано на 21.08.19 в 21:27

Жельо Вардунски: Очакваме скоро разрешителното за строеж на околовръстния път на Камено

Последният етап от ремонтните дейности на пътя между селата Полски извор и Черни връх се извършва в момента. Това каза за БНР Бургас кметът на Камено Жельо Вардунски. На същия етап е и участъкът между селата Ливада и Константиново. Предстои да бъде издадено и разрешителното за строеж на околовръстният път на Камено, посочи той: "В момента..

публикувано на 21.08.19 в 14:44

Насърчават българите да открият Румъния за туризъм

Румъния е първи пазар за входящ туризъм за България. Близо 1 400 000 са визитите от северната ни съседка у нас за 2018 година. Ръстът е с 20 на сто по данни на Министерството на туризма. „Румънците имат интерес и към курортите, морето и планината, така и към кухнята и всички елементи на българското наследство,“  каза негово..

публикувано на 19.08.19 в 15:53