Добри добиви и добро качество на зърното

Жътвата е на приключване в Бургаско

Ниски изкупни цени на зърното, стопаните изчакват с продажбата

Над 70 % от жътвата е приключила в Бургаско. Ечемикът е прибран, рапицата е почти ожъната, остава прибирането на овеса и пшеницата, съобщи председателят на местния браншови съюз Николай Киров:

„ Добивите са сравнително добри, от ечемика над 450 кг от декар, което е повече от миналата година. Пшеницата има и хубави блокове и по – лоши, 5 % е по – слаба, защото късно изникна и не можа да налее зърното. Очакванията при нея са за добиви около 500 кг от декар.“

Рапицата е с по – слаби показатели от миналогодишната реколта, добивите са между 250 и 300 кг от декар, добави Киров.

„Качеството като цяло е добро и се доближава да миналогодишното. Хубаво е, че това лято няма много валежи по време на жътвата и зърното е в добро състояние. Нямаме притеснения свързани с качеството на брашното и хляба.“

С 10 – 15 % са по – ниски изкупните цени на пшеницата тази година в сравнение с миналата година. Председателят на местния съюз на зърнопроизводителите припомни, че цената на пшеницата зависи от световните пазари, тя е борсова стока. В момента зърнената култура се търгува за 27 – 28 ст. за килограм, а миналата година тя е била 32 стотинки. За сега земеделските производители не бързат да продават и очакват тенденцията да се промени.

Очакванията са, ако времето се задържи без валежи, жътвата в Бургаско да приключи до седмица.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличава се интересът към закупуване на къщи в Бероново

Увеличава се интересът към купуване на къщи в сунгурларското село Бероново. Чистият въздух, реката, която опасва цялото село и спокойствието привличат хората в него.  Близо 50 души живеят постоянно в Бероново, казва кметският наместник Христо Велев. „Има доста къщи за гости. И Камчията опасва цялото село, отвсякъде. И въздухът е..

публикувано на 15.07.19 в 17:45

Заведение на брега в Ахтопол или как се гонят туристите от плажа законно

180 квадратни метра заведение, изградено върху бетонни фендаменти, на централния плаж в Ахтопол е поредното узаконено страителство по Южното Черноморие. За продължаващите и в активния туристически сезон строителни работи сигнализира наш слушател, пожелал анонимност.      "Строи се на 2-3 метра не повече на самия бряг, на морето, на самия..

публикувано на 15.07.19 в 08:34

Приключва прибирането на ечемика в Ямболска област

Приключва прибирането на ечемика в Ямболска област. Стопаните очакват значително по- високи добиви в сравнение с миналата година. Средният добив се очаква да е над 450 килограма от декар, докато предишното лято беше едва 366 кг. Добра реколта се прогнозира и при пшеницата, от която са ожънати почти половината от засетите площи, при..

публикувано на 14.07.19 в 11:55

Дражев пак предлага жребий при павилионната търговия

Жребий да определя кой търговец да вземе свободна позиция в Бургас, ако за нея има повече от един кандидат. Предложението е на председателя на комисията за павилионна търговия Георги Дражев. Това го правим, за да защитим бизнеса, добави той: „Когато, на този етап, виждахме проблем с няколко кандидата за едно хубаво място, няма друго..

публикувано на 13.07.19 в 15:36

Новата реколта тръгва с ниски изкупни цени на пшеницата

Ниски са изкупните цени на пшеницата от новата реколта и в момента земеделските стопани се   въздържат от продажби. Зърното се търгува за 270 - 280 лева за тон, а миналата година цената беше 320 лв., съобщи Николай Киров, председател на местния Съюз на зърнопроизводителите „Долу – горе с 10-15% цените са надолу, в сравнение с..

публикувано на 13.07.19 в 07:51

Скандал с израелски туристи в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

Отново скандал с чужди туристи се оформя по Българското Черноморие. Клип, в който израелци са нападнати от представител на хотел, се завъртя по израелска телевизия. Жените, които са били на почивка в Слънчев бряг, са заснели видео, излъчено по Channel 2.  На кадрите се вижда как млад мъж гони група жени и деца с багаж. Разменят се..

обновено на 12.07.19 в 16:10

Нова улица се изгражда в Индустриален и логистичен парк - Бургас

Нова улица се изгражда в района на Индустриален и логистичен парк - Бургас. Това е локално платно, което ще осигури пряк достъп до обособените квартали 41 и 46. Пътната връзка е успоредна на ул. "Крайезерна".  Дължината й в завършен вид ще е около 600 м. Улицата ще се казва "Бургаско езеро", като така е спазена традицията всички нови улици в..

публикувано на 11.07.19 в 13:47