Започна кампанията за белодробно здравеСтартира кампанията „Белодробно здраве във всички политики“ в Бургас. Това обяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) (АББА).

"Това е една кампания, която подготвяме от доста дълго време и е свързана с основните рискови факти и как да се справяме, тъй като в момента темите, които сериозно интересуват общността, са качеството на въздуха, щетите, които нанасяме на белодробното здраве“, отбеляза Хаджиангелова. По думите й основните цели на кампанията са повишаване на информираността и здравната култура на обществото за хроничните белодробни заболявания, фокусиране на вниманието на местната власт и медиите върху здравната и социалната значимост на тези заболявания.

Съответно от градовете, които ще обиколим – основно университетските градове, ще се изведат политики на централно ниво, които в годините ние като неправителствена организация, част от една от най-големите пациентски общности – Националното пациентско обединение „Конфедерация Защита на Здравето“, провеждаме на централно ниво.

Според Хаджиеангелова в това се крият добрите резултати от работата и изпълнението на съвместни инициативи в обществена полза.

Заболяванията на белите дробове заемат едно от първите места и са сред водещите причини за смърт в областта, каза д-р Георги  Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас

Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекари от Ямболската болница излязоха на протест

Лекари, сестри и санитари от Ямболската областна  болница излязоха на протест. Основното искане - повишение на месечните възнаграждения.  Подробности от кореспондента ни Даниела Костова Над сто души от персонала на лечебното заведение се включиха в протеста, организиран лекарския съюз в Ямбол. Председателят д-р Папашимов обясни, че 850 лв..

публикувано на 15.07.19 в 16:38

Ново термолегло за УМБАЛ Бургас след благотворително бягане

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас ще получи ново термолегло на стойност 14  400 лв. Средствата са събрани на благотворителните бягания на организацията 5kmrun в София, Пловдив, Варна и Бургас. Ваучерът със сумата бе предаден символично на отделението от представители на организацията - Елица Карагьозова, Васил Динев, д-р Георги Гаврилов...

публикувано на 15.07.19 в 14:38

Африканска чума при домашни свине и в животновъден обект в созополското село Зидарово

БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас. Това е нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са..

публикувано на 12.07.19 в 23:06
Снимката е илюстративна.

Дариха линейка на Община Царево

Общинска линейка е новата придобивка в Община Царево.  Тя е дарение от швейцарски кантон и се очаква до дни да бъде  регистрирана и да започне да фунционира.  Линейката има цялото необходимо оборудване, което изисква подобен специализиран автомобил, обясни кметът на Царево Георги Лапчев. "Линейката има специално пригодените носилки,..

обновено на 12.07.19 в 16:59

Повишен е радиационният фон в залива Вромос

3 пъти е надвишен допустимият радиационен фон в залива Вромос край Черноморец. Това са констатирали и това лято от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Въпреки предупрежденията,че плажът е опасен и крие риск за здравето, близо 80 каравани и палатки са разположени на пясъка и в гористата местност. Повечето туристи знаят за превишения..

публикувано на 12.07.19 в 16:31

Д-р Мариана Контева става част от екипа на болница "Дева Мария"

Преструктуриране в бургаските кардиологични звена започна след оттеглянето на „Аджибадем Сити Клиник“ от града, а управителят ѝ д-р Мариана Контева остава в Бургас. От началото на юли тя се присъединява към екипа на университетска болница „Дева Мария“ и поема ръководството на отделението по инвазивна кардиология. Заедно със себе си д-р Контева води..

публикувано на 05.07.19 в 13:15

Започна строителството на новата сграда на Онкологичния център в Бургас

Започна изграждането на нова сграда към Комплексния онкологичен център (КОЦ) , в която ще бъде разположено Отделението по нуклеарна медицина и сектор "Брахитерапия" към Отделението по лъчелечение. На церемонията за началото на строителните дейности присъстваха управителят на КОЦ - Бургас проф. Христо Бозов, кметът Димитър Николов, ръководителят на..

публикувано на 03.07.19 в 17:16