Близо 40% от плодовете и зеленчуците са български

Снимка: stylissimo-bg.com

България ще продължава да разчита основно на внос на плодове и зеленчуци. Най-неблагоприятна е тенденцията при доматите, където близо 67%  са внос от трети страни. При ябълките данните сочат, че вносът  надвишава родната продукция, каза в Бургас експертът от земеделското министерство Петър Кировски

"При ябълките вносът е 56%, а 44 на сто са българските. Тенденцията е същата и при ягодите, но това са данните  до края на месец април. През май най-вероятно показателите ще са други. Откъде се внасят - дестинациите са следните:
- доматите и краставиците са от Турция и Гърция
- картофите са от Франция и Германия
Износът доколкото видяхме, че има такъв:
- доматите се изнасят за Румъния и Унгария
- краставиците за Германия и Чехия
- плодовете предимно износът е за Македония и Полша, като повече за Македония 70%, също и по малко за Румъния и Гърция"

Цената на македонските и полските ябълките е по-ниска с 25% тази година заради по-добрата реколта, посочи още Петър Кировски.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на посещенията на туристическите обекти има в Бургас през този летен сезон

 Имахме един доста успешен сезон, каза за БНР Бургас директорът  на ОП" Туризъм" Росалина Димитрова. Въпреки че са регистрирани по-малко нощувки в местата за настаняване, същевременно фестивалите и туристическите обекти са посетени повече и бележат ръст спрямо миналата година.госитте са по-малко, но посетителите са повече, което показва, че работим и..

публикувано на 13.09.19 в 16:06

Община Бургас бе отличена в категорията "Морски туризъм"

Община Бургас бе отличена в категория "Морски туризъм" на официалната церемония по връчване на наградите за популяризиране на туризма в България, организирана от медийна компания.Церемонията се състоя в Централния военен клуб в София. Събитието бе подкрепено от Министерството на туризма на Република България. Гости на церемонията бяха народни..

публикувано на 13.09.19 в 12:03

Над 70 италиански компании развиват бизнес в община Бургас

Българо – италиански бизнес форум се проведе днес в Бургас. Неговата цел е обменът на добри практики за подобряване на сътрудничеството между двете страни. Зам. - кметът Красимир Стойчев посочи, че се наблюдава добър ръст на регистрация на италиански компании в община Бургас. „Имаме над 73 италиански фирми, които работят в община Бургас. Те..

публикувано на 12.09.19 в 17:27

Собственици на прасета в село Безмер отказаха за пореден път да унищожат животните си

Собственици на прасета в ямболското село Безмер отказаха за пореден път да унищожат животните си, отказват да допуснат и ветеринари в стопанствата си. Срокът за доброволното премахване на домашните животни в 20- километровите зони около промишлените свинекомплекси изтече преди повече от месец.  Ветеринарен екип, придружен от полиция, не беше допуснат..

публикувано на 12.09.19 в 14:12

Онлайн борса ще се проведе на 17-ти септември

На 17 септември 2019 г.,Европейският ден на труда в София, организаторите от Агенцията по заетостта ще представят за първи път и онлайн платформа за участие. Това е нова възможност за търсещи работа лица и работодатели от цяла Европа да се регистрират, свързват и комуникират напълно безплатно, без да е необходимо присъствието им на място. Провеждането..

публикувано на 12.09.19 в 13:00

Икономически форум събира инвеститори от Италия и България в Бургас

Българo-италиански бизнес форум ще се проведе в Бургас. Той ще акцентира на добрите практики, възможности и перспективи. Специален гост на събитието ще бъде италианският посланик Стефано Балди. На форума ще бъдат представени актуални данни и анализ на инвестиционния климат в България, основните предимства и макроикономически показатели на страната..

публикувано на 12.09.19 в 08:33

Георги Дражев: В Равнец трябва да се създаде международно карго летище

Да се организира международен конкурс за идеен проект за стратегическото развитие на международно карго летище в Равнец . Това предложение е внесъл в местния парламент общинският съветник Георги Дражев. „ По този начин ще поканим компетентни хора както в областта на въздушния трафик, така и в проектирането на подобни съоръжения. В момента в..

публикувано на 11.09.19 в 16:36