Явор Колев, ГДБОП: Изтичането на информация от НАП не е толкова опасно

През следващата седмица предстоят 7 операции в цялата страна срещу сексуални насилници над деца


Изтичането на информация от НАП не е толкова опасно, тъй като подобни лични данни могат да се намерят и сега в интернет. Това посочи Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Той участва в лекция на тема „Киберпрестъпления и кибертероризъм“ в Бургас, която се организира под патронажа на Фондация „Мосинов“.

Според Явор Колев именно арестуваният 20-годишен Кристиян Бойков е извършителят на хакерската атака срещу приходното ведомство. „Работата му в компанията, за която работи е да извършва именно такава дейност, свързана с одит и тестване на информационни системи, т.е. „бяло хакерство“, обясни той.

Явор Колев посочи, че могат да се извършват измами с всички данни, които се намират в интернет, дори и на хора, които не фигурират в базата с информация на приходното ведомство. „За мен наличието на такива данни не е особено опасно, тъй като такива данни се намират в интернет за всеки един от нас. Ако направите справка, ще видите по вашето име или ЕГН колко много информация се съдържа в интернет пространстовото за вас“, допълни той.

Явор Колев допълни, че през следващата седмица предстоят 7 операции в цялата страна срещу сексуални насилници над деца. Той посочи, че има тенденция за увеличаването на подобни престъпления. „Всички групи са уязвими. Децата имат достъп до интернет от ранна възраст чрез мобилни устройства, телефони, таблети и компютри. Деца на 3-4 години са в интернет пространството“, допълни той. Именно поради тази причина се предприемат и превантивни кампании, които са насочени не само към децата, но и към родителите.

Финансовите измами също са сред най-честите престъпления в киберпространството. „Това е компрометиране на междуфирмена кореспонденция, когато хакерите се внедряват между двата партньора, които си обменят електронна кореспонденция. В един етап подменят електронното съобщение като в сметката, която е обявена във въпросната фактура, слагат своя сметка,която се контролира от организираната престъплност и парите биват превеждани по нея“, обясни Явор Колев. Схемата продължава чрез „мулета“, които нареждат тези пари или по електронно банкиране в други банкови сметки в чуждестранни банки като целта е следите да се загубят. Другият вариант е „мулетата“ да изтеглят парите от каса на някоя банка, след което ги изпращат чрез фирма за бързи преводи.

Лектори на семинара в Бургас бяха гл. инспектор Михаил Драгоданов, инспектор Кирил Николов и инспектор Мирослав Кутев. На семинара присъства и прокурор Красимира Кателиева от Апелативна прокуратура – Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дракалиев

ВМРО поставят дебата за химическата кастрация и намаляването на присъдите

Дебатът за химическата кастрация на насилници и педофили е закъснял. Това коментира пред БНР-Бургас областният координатор на ВМРО Георги Дракалиев. От партията инициират законови промени, след изнасилването и убийството на седемгодишното момиче в Сливенско. „Тука, в случая, не е ние да направим нещо веднага, а по темата за химическата..

публикувано на 20.08.19 в 12:44

Полицията задържа муле на телефонни измамници, търсят собственичката на парите и бижутата

Бургаската полиция е задържала "муле" помагало за осъществяването на телефонни измами. В него са били открити  банкноти от различни валути и бижута.  От ОД на МВР Бургас информират, че с ъществуват данни, че те са отнети чрез измама от възрастна жена. От там призовават който разполага с информация относно самоличността на възрастната жена,..

публикувано на 20.08.19 в 11:59

Полицията издирва 22-годишна жена с умерена умствена изостаналост

Бургаската полиция издирва 22-годишната Виолета Тодорова Стоилова. Тя е напуснала Дома за лица с умствена изостаналост в с. Факия на 18 август, като и до момента е в неизвестност. Момичето е с диагноза "умерена умствена изостаналост" и от месец юни 2018 год. е настанена в дома. Описание на лицето : жена на видима възраст 20-25 год...

публикувано на 20.08.19 в 11:42

Полицията задържа отново джебчийка от Средец

Задържана  е 40-годишна криминално проявена жена от Средец, която в един и същи ден е успяла да открадне  в Бургас от магазин за дрехи на ул. «Възраждане» мобилен телефон на стойност 250 лв., собственост на 34-годишна жена.  О т бар по  «Богориди», откраднала оставен без надзор мобилен телефон на стойност 2000 лв., собственост на 19-годишна..

публикувано на 20.08.19 в 09:35

Задържаха в Слънчев бряг мъж за търговия с фалшиви здравни книжки

Служители от «Икономическа полиция» - Несебър са задържали 59 годишен мъж от петричкото с.Габерне веднага след продажба на фалшиви  здравни документи на работещи в питейни и увеселителни заведения на територията на курортния комплекс Слънчев бряг.  При извършения личен обиск в мъжа  в района на дискотека "Баунс" са намерении и иззети 17 лични здравни..

публикувано на 20.08.19 в 09:28

Двама криминално проявени мъже са задържани за производство и продажба на синтетична дрога

35-годишен криминално проявен от Бургас е бил задържан след като полицаи са извършили проверка в жилището му на ул. «Места» № 40.  Те са намерили и иззели множество прекурсори за производството на синтетични наркотици – «пико», бутилки с фосфорна киселина, натриева киселина, разредители, кислол, толуол, червен фосфор, йод, две колби, термометър,..

публикувано на 20.08.19 в 09:02

Катастрофа между микробус и мотопед по пътя от Сарафово към Бургас временно затруднява движението

В района на "Пежо" по пътя от Сарафово към Бургас е затруднено движението на автомобили, заради пътен инцидент. Микробус е отнел предимство на мотопедист, който е на 39 години от Бургас. При пристигането на екипи на Пътна полиция и Спешна помощ, мотопедистът се е плакал вследствие инцидента от болки в кръста и е откаран за преглед в бургаската болница,..

публикувано на 19.08.19 в 17:43