Няма чума в 10-километровата зона около Зидарово

Георги Митев: Единствено кметът на Ахелой не ни съдейства

Няма Африканска чума по свинете в 10 – километровата зона около Зидарово. Това съобщи за БНР-Бургас началникът на областната дирекция по безопасност на храните Георги Митев. Излезли са резултатите от взетите кръвни проби в този район, каза той:

„Потвърдено е, че пробите са отрицателни в 10-километровата зона, във всички населени места, в които взимахме проби. Включително и във Вършило. Там взимахме проби от по-специфична порода свине. В Бургаска област все още е чисто. Това, което правим непрекъснато е заедно – общинските, ветеринарни лекари, заедно с ловните дружинки, даже обхождат ловните полета в търсене на трупове на диви прасета“

С областното пътно управление се извършва съвместно почистване и дезинфекциране около пътищата, където се изхвърлят отпадъци, добави Митев. Провеждаме и срещи с кметове и кметски наместници за съдействие относно преброяването на прасетата в населените места, каза още той. Единствено кметът на Ахелой не ни съдейства, добави Митев:

„Много е трудна комуникацията с него. Колеги са се опитвали да се свържат, аз лично ходих на място. Чрез кмета на Община Поморие си определихме среща с кмета на Ахелой. В 13 ч. лично го посетих, той не се яви на срещата. Явно не е достатъчно сериозно настроен към проблема. Проблемът е доста сериозен, не знам защо кметът на Ахелой счита, че няма проблем. И тоя проблем не касае него“

Информирали сме областнияуправител, добави Георги Митев. Ако утре кметът на Ахелой не се яви на среща при нас, ще му съставим акт за неизпълнение на заповед държавен орган, каза още той.


ВИЖТЕ ОЩЕ

И Несебър посрещна пчелари от цялата страна

За осемнадесета поредна година в  Несебър  започна  традиционният фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в старинния град отново е изпълнено с   производители на качествени продукти от природния елексир – асортиментът включва както традиционни медни изкушения,..

публикувано на 24.08.19 в 15:05

Започва набирането на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда

Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. По нея може да се кандидатства в две направления: * За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства; * За..

публикувано на 24.08.19 в 14:18
червен флаг

Петър Русев: Червен флаг, дънни ями и вълнение са повод плажуващите да бъдат внимателни днес на бургаския плаж (ОБНОВЕНА)

Между 50 и 100 хиляди души се очакват до края на деня по бургаския плаж. Това каза за БНР Бургас спасителят Петър Русев. Мъртво вълнение няма, но вятърът е образувал дънни ями: "Забранено е използването на надуваеми предмети. Децата задължително влизат с придружител, но само на 1 метър от брега, а за възрастните само до кръста...

публикувано на 24.08.19 в 14:01

През целия съботен ден улица "Конт Андрованти" ще бъде затворена

В Бургас улица "Конт Андрованти" ще бъде затворена за движение на превозни средства днес, съобщават от общината.  Ограничението ще важи до 20:00 часа, а  се налага заради извършването на товаро-разноварни дейности на ул. "Тракийска".

публикувано на 24.08.19 в 09:01

След 1 септември ще започне изплащането на еднократната помощ в Ямбол

Членовете на Областната епизоотична комисия, под председателството на областния управител Димитър Иванов, разгледаха и приеха подписаните от кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари списъци на стопаните в 20 километровата санитарна зона на територията на област Ямбол, които доброволно заколиха домашните си прасета, във връзка с..

публикувано на 23.08.19 в 17:00

"Булевард Демокрация" - на 23 август

Цунами залива Бургаския залив! Няколкометрови вълни – убийци дебнат по крайбрежието! Мъртвото вълнение дебне за нови жертви! Такива заглавия спокойно можете да очаквате през тези дни, вещайки ужас по нашите плажове. А нормалното природно явление може да си отмине също толкова нормално без паника, шок и ужас, ако просто спазвате съветите на..

публикувано на 23.08.19 в 15:01

Фитнес на открито и велоалея бяха открити в Несебър

Фитнес на открито и велоалея бяха открити в несебърския квартал „Черно море“. Там продължава изграждането на проектите за обществен селищен парк и алеята за пешеходно и велосипедно движение.  Изграждането на новия парк започна през октомври. Той ще е на площ от около17 декара и в него са предвидени спортна площадка за футбол на малки вратички,..

публикувано на 23.08.19 в 13:34