Новият футболен стадион на Бургас може да е в близост до "Меден рудник"

Стартирана е процедурата за проектирането на нов градски стадион. Това обяви главният архитект на Бургас Веселина Илиева. Тя допълни, че изпълнителят на проекта за новия футболен стадион на Бургас си е свършил работата на 99%. Очаква се съоръжението да се намира до блатото по пътя за комплекс „Меден рудник“.

"В територията е предвиден едно футболно игрище отговарящо на всички нормативни изисквания и едно тренировъчно. Като основното игрище, където ще се провеждат състезания, са предвидени три трибуни, които да поемат 4350."

Именно броя на местата притесняват феновете на „Нефтохимик“ след като стадион Лазур е с 18 хиляди места. Архитект Емил Бурулянов обяснява, че има вариант за разширяване с още 1000 места.

"Стадионът е изготвен според всички възможни нормативи и отговаря на изискванията за категория 2 на УЕФА. По тази наредба минимума за седящи места е 1500. Постарали сме се с всички средства да увеличим най-много броя при създадените обстоятелства на терена, който е много сложен. 

Достъпът до спортното съоръжение ще бъде както от околовръстния път, така и от към комплекс „Меден рудник“. Предвидени са достатъчно паркоместа, включително за автобуси, електрически автомобили, такива за хора с увреждания, както и велостоянки. 

Трибуната за гостуващите отбори е предвидена с предпазна ограда и с отделен вход, за да няма струпване на различни потоци от фенове.

Архитект Веселина Илиева прогнозира, че до първия учебен ден ще имаме готов проект, а изграждането може да продължи 2 години. Общинските съветници са гласували стойност на проекта  да не надвишава 10 млн. лв.


СнимкаСнимка

Снимка

Снимка


Свързани новини

Общински съветници подкрепиха идеята за нов градски стадион в Бургас

Бургаските общински съветници се срещнаха с фенове на футболния отбор „Нефтохимик“, за да обсъдят проблема с липсата на функциониращ стадион в града.  Едно от възможните решения е отчуждаване на съществуващите спортни съоръжения в Бургас, смята..

публикувано на 19.07.19 в 16:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливен е домакин на турнира по свободна борба за кадети

15-ият Международен турнир по свободна борба за кадети ,,Стоте войводи” се провежда днес в зала ,,Васил Левски” в Сливен. В турнира за кадети участват клубове от цялата страна, също и от Турция и Украйна. Спортната напревара е посветена на празника на..

публикувано на 19.10.19 в 15:47
архив

67 пилоти и многохилядна публика за "Писта Бургас" този уикенд

Рекорден брой пилоти и многохилядна публика се очаква за автомобилното състезание „Писта Бургас“, което ще се проведе този уикенд. Това е петият кръг в националния шампионат на затворен маршрут. "Това е най – атрактивното спортно събитие в..

обновено на 19.10.19 в 08:36

Атанас Колев и Цанко Цанков са гости на Burgas Swimming Open 2019

Атанас Колев и плувецът Цанко Цанков, който тази година преплува бургаския залив, ще бъдат специални гости на второто издание на престижното плувно състезание  Burgas Swimming Open  2019. Домакин ще бъде модерният плувен комплекс "Парк Арена ОЗК". В..

публикувано на 15.10.19 в 17:00
Красимир Балъков

"Видя се с влизането на тези двамата и на оня - третия..."*

Ако след всеки мач на националния ни отбор по футбол си мислите, че сме стигнали дъното, бихме ви посъветвали да не сте толкова скептични. Представителната ни гарнитура винаги има с какво още да ни изненада. Нали помните онзи стар виц, в..

публикувано на 15.10.19 в 12:14

Златен медал за състезателите от СК "Джудо" - Бургас

Златен медал за състезателите от СК "Джудо" - Бургас. На турнира в Габрово те са завоювали и 1 сребърен и 2 бронзови медала. Златното отличие в категория до 27 кг е за Божилин Кизин, сребърен медал в категория +38 кг.  - Стилян Плачков, а бронзовите..

публикувано на 14.10.19 в 17:12

Зрелищно таекуондо шоу WORLD TAEKWONDO DEMO TEAM в Бургас

Топ елитни бойци 7 и 8 дан ще участват в зрелищно демонстрационно шоу  в Бургас във вторник. "Майсторите" ще покажат умения, които трудно биха били видяни дори и в блокбъстърите, посветени на източни бойни изкуства. Ако искате да станете..

обновено на 14.10.19 в 10:41

Есенен футболен турнир в Сливен

За шести път се провежда Есенен футболен турнир в Сливен. В него ще се включат 12 отбора от училища в населени места от общината. Организатори са Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Община..

публикувано на 12.10.19 в 17:23