Новият футболен стадион на Бургас може да е в близост до "Меден рудник"

Стартирана е процедурата за проектирането на нов градски стадион. Това обяви главният архитект на Бургас Веселина Илиева. Тя допълни, че изпълнителят на проекта за новия футболен стадион на Бургас си е свършил работата на 99%. Очаква се съоръжението да се намира до блатото по пътя за комплекс „Меден рудник“.

"В територията е предвиден едно футболно игрище отговарящо на всички нормативни изисквания и едно тренировъчно. Като основното игрище, където ще се провеждат състезания, са предвидени три трибуни, които да поемат 4350."

Именно броя на местата притесняват феновете на „Нефтохимик“ след като стадион Лазур е с 18 хиляди места. Архитект Емил Бурулянов обяснява, че има вариант за разширяване с още 1000 места.

"Стадионът е изготвен според всички възможни нормативи и отговаря на изискванията за категория 2 на УЕФА. По тази наредба минимума за седящи места е 1500. Постарали сме се с всички средства да увеличим най-много броя при създадените обстоятелства на терена, който е много сложен. 

Достъпът до спортното съоръжение ще бъде както от околовръстния път, така и от към комплекс „Меден рудник“. Предвидени са достатъчно паркоместа, включително за автобуси, електрически автомобили, такива за хора с увреждания, както и велостоянки. 

Трибуната за гостуващите отбори е предвидена с предпазна ограда и с отделен вход, за да няма струпване на различни потоци от фенове.

Архитект Веселина Илиева прогнозира, че до първия учебен ден ще имаме готов проект, а изграждането може да продължи 2 години. Общинските съветници са гласували стойност на проекта  да не надвишава 10 млн. лв.


СнимкаСнимка

Снимка

Снимка


Свързани новини

Общински съветници подкрепиха идеята за нов градски стадион в Бургас

Бургаските общински съветници се срещнаха с фенове на футболния отбор „Нефтохимик“, за да обсъдят проблема с липсата на функциониращ стадион в града.  Едно от възможните решения е отчуждаване на съществуващите спортни съоръжения в Бургас, смята..

публикувано на 19.07.19 в 16:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нефтохимик и Черноморец се срещат на стадион "Лазур" в благотворителен мач

Градско дерби предстои през септември, на стадион „Лазур“. Нефтохимик и Черноморец за пореден път се изправят един срещу друг на терена, за да поднесат незабравимо футболно шоу за своите привърженици. Този път обаче, вечните съперници ще бъдат обединени от..

публикувано на 22.08.19 в 21:10

Легендата в щангите Антон Коджабашев отбелязва 60-годишен юбилей

Легендата в щангите Антон Коджабашев днес отбелязва 60- годишен юбилей. Големият личен празник на почетния бургазлия бе повод да го върнем и към славните моменти от кариерата му. Коджабашев е трикратен световен и трикратен европейски..

публикувано на 22.08.19 в 14:07

Бургас отново е домакин на Държавното първенство в най-масовия ветроходен клас „Оптимист”

За поредна година град Бургас и Яхт клуб "Черноморец" са домакини на Държавното първенство в най-масовия ветроходен клас у нас - "Оптимист". Състезанието се провежда с изключителното съдействие на Община Бургас, Пристанище Бургас и Българска Федерация..

обновено на 22.08.19 в 08:58

Екипажът на Evil Woman грабна голямата награда на регатата "Кор Кароли"

Екипажът на яхта "Evil Woman" от клуб "Св. Никола" - София с шкипер Петър Димитров грабна голямата награда "Синя лента" от 19-то издание на международната ветроходна регата "Кор Кароли". За първи път финалът беше в град Бургас. Яхтата "Evil Woman"..

публикувано на 19.08.19 в 11:20

Шахматен турнир ще се проведе в “Акве Калиде“ на 31 август

Турнир по ускорен шах ще се проведе в Туристически комплекс "Акве Калиде" на 31 август. Събитието се организира за поредна година от престижния бургаския шахматен клуб "БУРГАС-64", в партньорство с Община Бургас.   Състезанието ще се проведе в седем..

публикувано на 19.08.19 в 10:42

„Нефтохимик“ победи „Струмска слава“/Радомир/ с 3:0

„Нефтохимик“ записа трета домакинска победа, съобщиха от пресцентъра на клуба. В мач от V кръг на Втора лига, „шейховете“ се наложиха над „Струмска слава“ /Радомир/ с 3:0, добавяйки нови три точки към актива си. Първата част на двубоя премина..

публикувано на 19.08.19 в 08:21
турнир в Талин

Откриват турнира по бадминтон „Алексей Гейман“

Над 100 състезатели от 10 града ще спорят за купите и медалите на традиционния турнир по бадминтон "Алексей Гейман", който се провежда до неделя в спортната зала "Никола Станчев" в Бургас. Входът е свободен. Това е петото издание на..

публикувано на 17.08.19 в 10:45