Илинден е - морето взима жертви

Снимка: Емил Йовев

Днес е Илинден. Народното поверие гласи, че в този ден излиза мъртвото вълнение и морето взима жертви. 

Всички трябва да бъдат по-внимателни на плажа, каза Желю Костадинов, старши спасител на Централен плаж-Бургас:
"Има такова поверие и всяка година на този ден има мъртво вълнение. Нека бъдем внимателни всеки един ден и в най-спокойното море може да се случи нещо. Нека всеки да бъде бдителен. Спасителите не са тук, за да пречат на хората. Ние сме тук, за да помагаме и нещата, които им казваме са за тяхно добро. Никой не се сеща за спасителя до тогава, докато не му потрябва."

Най-важното е хората да не губят самообладение в подобни ситуации, коментира спасителят. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Нено Димов: Площадката за отпадъци край Атия е напълно безопасна (ОБНОВЕНА)

Жители на  Атия, Черноморец и Присад излязоха на протест срещу трите площадки за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, в близост до село Атия . Те скандираха: "Не искаме боклуци, искаме природа".  След като 2 часа близо 100 човека блокираха пътя за селото, недоволството се пренесе на площадката, край селото, където трябва..

обновено на 25.08.19 в 15:33

Созополският музей продължава сътрудничеството с Лувъра

 Директорът на  Археологическия музей в Созопол Димитър Недев отбеляза, че  забележителните им колекции представляват интерес и днес. В Созопол  е формирана националната колекция от древногръцки рисувани вази и амфори и най- голямата колекция в Европа на каменни котви, щокове, неслучайно котва е в емблемата на града. Съхраняваните мощи на..

публикувано на 25.08.19 в 09:40

28 години независимост на Украйна отбелязаха в Бургас

С тържество-концерт в КЦ „Морско казино” в  Бургас бе отбелязан Деня на независимост на Украйна. Събитието събра множество представители на украинската общност в града, както и гости. Почетният консул  в Бургас Димитър Караненов отправи поздравителни слова към присъстващите, в които изтъкна поддържането на традиционните връзки..

публикувано на 25.08.19 в 07:44

Протест в Атия срещу депата за отпадъци

Протестен митинг срещу изграждането на 3-депа за опасни отпадъци ще проведат жителите на созополското село Атия. Без да блокират движението на колите, те ще се съберат на входа на селото. В петиция до община Созопол протестиращите настояват за провеждането на местен референдум за преместване на 3-те депа на по-подходящо място. От министерството..

публикувано на 25.08.19 в 07:05

Слушател на БНР Бургас сигнализира за гейзер, който не спира да тече от сутринта до КАТ

Гейзерът е започнал да наводнява едното платно, близо до кръговото кръстовище до КАТ още от 6:30  часа тази сутрин, сигнализира наш слушател. По думите ѝ към момента промяна на ситуацията няма: "Още сутринта минахме и го видяхме  този теч. Той на кръговото до КАП преди моста, в посока ВХТИ. И двете пътни ленти вече са наводнени, а водата продължава..

публикувано на 24.08.19 в 16:39

И Несебър посрещна пчелари от цялата страна

За осемнадесета поредна година в  Несебър  започна  традиционният фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в старинния град отново е изпълнено с   производители на качествени продукти от природния елексир – асортиментът включва както традиционни медни изкушения,..

публикувано на 24.08.19 в 15:05

Започва набирането на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда

Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. По нея може да се кандидатства в две направления: * За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства; * За..

публикувано на 24.08.19 в 14:18