Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чинтулово, Фазаново и Стоилово почитат днес Свети Илия

Село Чинтулово чества своя празник. По традиция всяка година той се отбелязва на 20 юли - Илинден, когато е и празникът на манастира „Свети Илия“, намиращ се над селото.
Честванията ще продължат с празнична програма, в която ще се включат жители и гости на селото. В манастира сутринта ще бъде отслужена празнична света литургия. 

Празник на Свети Илия, Слънцето, огъня и нестинарството ще се състои днес и в село Стоилово.
В чест на Свети Пророк Илия пред едноименния параклис в близост до село Стоилово, ще се проведе нестинарски обред и ще бъде раздаден курбан за здраве.
В 17.30 часа, пред сградата на Общинска администрация - Малко Търново, ще има осигурен транспорт за желаещите да се включат в мероприятието.

Празник отбелязва и Фазаново. Началото на официалното откриване е 18:30 часа. Ще има богата фолклорна програма, индивидуални изпълнители, нестинарски игри.
В събитието ще участват Детска фолклорна танцова Формация с ръководител Дамян Дамянов, оркестър "Жарава" с ръководител Петко Янгьозов и стнанджанския певец Лазар Налбантов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48

От днес може да се кандидатства с предложения по новата програма „Достъпна култура“

От днес (22 април) до края на месеца ще се приемат предложения по новата програма на Община Бургас – „Достъпна култура“.  Тя разширява възможностите за изява на творците, а също така качествено и разнообразно съдържание да стига до повече публики. Програмата е в синхрон с демографската политика на Община Бургас, с фокус към младите хора, към периферните..

публикувано на 22.04.24 в 16:23

Бургаска поетеса спечели голямата награда на конкурса „Мили Дуели”

Бургаската поетеса Божана Славкова е първият български автор, спечелил голямата награда на най-големия световен поетичен конкурс „Мили Дуели”  . Тя ѝ бе присъдена за поетичния филм "Дървото с некролозите". Лентата е творчески продукт между нея, Денис Стоянов и Денислав Маринов. Те грабнаха 968 от точките на журито. „Благодаря за подкрепата и..

публикувано на 22.04.24 в 15:50

Стефан Диомов за мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?”: Виждам песните си в цветове

Мюзикълът “Здравей! Как си, приятелю?” вече е факт. Една от най-разпознаваемите за всички поколения български песни е избрана за заглавие на спектакъла на Националния музикален театър в София. Тя подсказва на зрителите, че ще станат свидетели на една дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща. А за някои от героите тя ще се превърне и в любовна...

публикувано на 22.04.24 в 11:00

"Списък на всички страхотни неща" на бургаска сцена

На 23 април Театър 199 представя най-новия си спектакъл „Списък с всички страхотни неща“, в залата на Кукления театър в Бургас,  от 19:30 часа.  „Списък на всички страхотни неща“ е от английските автори Дънкан Макмилан и Джони Донахю. Зрителите ще бъдат част от интерактивното представление за човешката устойчивост в моменти на сериозни изпитания...

публикувано на 22.04.24 в 10:36

В Деня на Земята - "Пролетна Етно палитра" в Бургас

Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен днес на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас, информира Общината.  Събитието е с начален час 17.30 в сърцето на Бургас – в двора на Етнографския музей. Децата ще представят подготвян с много желание и талант творчески репертоар. Сред участниците ще са вокалните групи към..

публикувано на 22.04.24 в 08:25

Мая Бежанска към „Детско царство“: Подкрепям ви!

Въображението, свободата и възможността за среща с много хора и текстове ме запалиха по актьорската професия. Това разказа актрисата Мая Бежанска в предаването „Детско царство“ по БНР-Бургас. Пред водещите Ади и Атанасия Петрова на 21 април тя сподели: "Искреността, това да си различен, да наблюдаваш света ми харесваха.  Понеже аз в трети..

обновено на 21.04.24 в 11:28