Ученик от Математическата гимназия с престижно отличие:

Бургазлията Стефан Иванов е сред най–добрите по география в света

Той се завърна със сребърен медал от международна олимпиада

| обновено на 16.08.19 в 12:14
Автор:
Стефан Иванов
Снимка: www.pmgbs.com

Стефан Иванов от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас спечели сребърно отличие на Международната олимпиада по география в Хонг Конг.  Това е поредно голямо отличие за него, той е печелил престижни отличия в олимпиади и по физика, астрофизика и астрономия. В интервю за БНР Бургас момчето сподели, че състезанието е протекло много по-различно от това, което си представят хората.

"Няма въпроси, които изискват помненето на фактология - коя е държавата или къде се намира обектът. Става въпрос за работа по географски ресурси. Дадени са графики, статистика и участниците трябва да изведат зависимости или стратегии за развитие на този район, проблеми в тази държава. Доближава се повече до работата на учения географ, отколкото на тестовете от училище."

Ученикът разказва, че е имало и кръг по картография. В него в реални условия те са чертаели теренът, който виждат. 

Българските ученици се състезаваха с отбори от 50 страни.

"Имаше над 200 участници общо, медали получават малка част от тях. Борбата беше голяма. Отборът по география имаше подготовка на национално ниво в София, но работата вкъщи е много важно. Преглеждат се задачи от минали години, четат се ресурси на английски. Тази олимпиада се отличава по това, че ръководителите не превеждат задачите и участниците дават своите подробни отговори на английски език."

 

Ръководители на отбора са били Мариана Султанова, главен експерт в ЦОПУО и Стойчо Димитров, учител в НЕГ „Гьоте“ в Бургас.

Другият медалист от 16 -тото издание на престижното състезание е Дилян Пенев от МГ„Д-р Петър Берон“ във Варна.

В олимпиадата участваха четирима български ученици и двама ръководители. Другите двама участници са Теодор Костов от МГ „Д-р „Петър Берон“ във Варна и Антонио Георгиев от ПМГ „Академик Сергей Корольов“ в Благоевград, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Поморие провокира най-малките с образователна програма

За първа година, Историческият музей в Поморие предлага забавно - образователна програма за най-малките си посетители. Това каза за БНР - Бургас Любка Николова, уредник в музея. Програмата се нарича „Млад откривател“, поясни тя: „Тя е ориентирана към най-младите посетители – към дечицата, гости и жители на града ни. Представлява, в рамките..

публикувано на 17.08.19 в 11:28

Бургаски математици спечелиха престижни международни отличия

Възпитаници на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" спечелиха престижни отличия от международни състезания по различни предмети. Единайсетокласникът Кристиан Минчев спечели сребърен медал от най-престижното математическо състезание в световен мащаб. Това е Международната олимпиада във Великобритания. Там българският национален отбор завоюва 19-то място от общо..

публикувано на 15.08.19 в 14:52

Строителните дейности на новата детска градина в квартал "Черно море" приключват

Приключват строителните дейности за изграждане на чисто нова детска градина в бургаския квартал "Черно море". В дните до 15 септември ще се довърши работата в двора и вътрешните помещения, за да може да се внесат мебелите и новото оборудване. В сравнение с преди, разликата в комфорта, а и в предпоставките за качествено обучение, ще е голяма както за..

публикувано на 12.08.19 в 13:06

Всички бургаски първолаци ще влязат в ремонтирани и модерно оборудвани класни стаи

По проекта "Първокласно начало" започна повсеместен ремонт на класните стаи в Бургас, които наесен ще посрещат първолаци. Това се случва във всички училища на територията на общината - от най-голямото градско до най-малкото селско. Пълна промяна ще претърпят 100 класни стаи. В тях ще има антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови..

публикувано на 09.08.19 в 13:15

Със злато се завърнаха бургаските математици от състезание в Южна Африка

Куп отличия завоюваха математиците на ППМГ „Акад.Никола Обрешков“в Бургас. Те се завърнаха  Дърбан, Южна Африка, където се проведе Международното математическо състезание за ученици - International Mathematics Competition (SAIMC 2019). При големите златен медал спечели Ангел Христов. Негов преподавател е г-жа Ганка Вътева. Двата сребърни медала отидоха..

публикувано на 08.08.19 в 09:31

Два кабинета в Морското с модерно оборудване

Два кабинета в Морското училище на Бургас ще претърпят пълна промяна. Те ще бъдат обзаведени и оборудвани по най-високите образователни стандарти. Това са първите стъпки за модернизацията на Професионална гимназията по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола", които ще предприеме Община Бургас, след като придоби от държавата собствеността върху..

публикувано на 05.08.19 в 11:47

Бургаски деца с награди от конкурса за детска рисунка „Мечти за Европа и Китай"

Четири бургаски деца бяха отличени от делегацията на Европейския съюз в Китай и списание "Светът и Китай" в престижния международен конкурс "Мечти за Европа и Китай", в който покана за участие през 2018 г. като представител на Европа получи град Бургас. Това са Женя Николаева Жечева (5 г.), която печели безплатен самолетен билет до Китай и Георги Димов..

публикувано на 02.08.19 в 15:15