Джурлата: Понякога кръстът се превръща в крила

Поетът Недялко Йорданов представи документален филм за големия Георги Баев

| обновено на 13.08.19 в 09:41


Документален филм за Георги Баев представи Недялко Йорданов в Кукления театър на Бургас. В лентата „Джурлата“ художникът откровено разказва за своя напрегнат и изпълнен с конфликти живот. Във фокуса на половинчасовия документален филм е голямото варварство-палежът на ателието на художника, при който изгарят 250 негови платна. "Понякога кръстът се превръща в крила", казва Георги Баев пред камерата на поета. 

„Той беше дръпнат човек, малцина допускаше до себе си, но няколко години след палежа отидох с камерата, исках да го разпитам, да си поговорим и направихме в ателието му този разговор“, сподели Йорданов на премиерата.“ 

От седем години с Недялко Йорданов работи режисьорът Мартина Чачевска. За нея също този поглед към Джурлата е нов:

„Едва ли някой друг е снимал Георги Баев по този начин. Изключително откровен, естествен, в собствената си среда, говорейки без задръжки за себе си и своя живот. И за хубавите, и за лошите си моменти.“

Разказа ни поднася преживяванията на бургазлията като запален футболист, работник в кинематография, студент в Националната художествена академия при Дечко Узунов, но най-вече като творец.

Емоционално бе представянето на филма за сина на Георги Баев. Адвокат Иво Баев сподели:

„Той беше курназ, както казваме ние, бургазлиите. Тези, които запалиха ателието му, мислеха, че ще го унищожат психически, но се случи обратното. След този пожар той доби нова енергия, за кратко време нарисува много картини, направи една страхотна изложба в София и малко след това му дадоха Хердеровата награда.“

На премиерата 3 в 1 Недялко Йорданов представи най-новата си книга със стихове "Сребърна любов" и музикалния албум "Избрано", за който му акомпанира композиторът Хайгашот Агасян.ВИЖТЕ ОЩЕ

В ямболското лятно кино под звездите тази вечер показват филма "Без милост"

В традиционното лятно кино под звездите в Ямбол, тази вечер от 20:30 часа ще бъде показан филмът на германския режисьор Фатих Акин – „Без милост”. Лентата е от 2017 година  и спечели признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“  за чуждоезичен филм. “ Той е част от програмата на „София Филм Фест – партньор на община Ямбол..

публикувано на 24.08.19 в 07:51

Край Меден рудник ще се проведе детският пленер "Бургас през погледа на Руси Стоянов"

На 30 август и 1 септември в местността Шилото край комплекс "Меден рудник" ще се проведе детският пленер "Бургас през погледа на Руси Стоянов". Идеята за събитието е на бургаската художничка Надя Пеовска, а реализацията е с помощта на програмата на Община Бургас за съфинансиране на културни проекти. Мястото на пленера не е избрано случайно, там се..

публикувано на 23.08.19 в 12:58

Златка Ставрева кани на „Китен и приятели“

Над 80 ансамбъла, фолклорни групи и индивидуални изпълнители ще участват в третата Национална фолклорна среща „Китен и приятели“ под патронажа на кмета на Китен Катя Вълчева, сдружение „Атлиманска огърлица" със съдействието на странджанската народна певица Златка Ставрева. Датите 6 и 7 септември са неслучайно избрани, подчертава Вълчева:..

публикувано на 23.08.19 в 11:48

Площадът пред Операта ще се превърне в арена на "Вечер на Египет"

Площадът пред Операта ще се превърне в арена на тематична "Вечер на Египет" на 28 август (сряда). Тя е част от новия общински летен фестивал "Заедно в Бургас", който вече ни срещна с културата и кулинарията на Южна Корея, Италия, Португалия, Русия и Армения. Египетската вечер започва точно в 18:00 часа с ателиета и игри за най-малките в откритото..

публикувано на 23.08.19 в 11:11

Александър Йорданов представя книгата си „Патриотични уроци“ днес в Бургас

Доц. д-р Александър Йорданов представя новата си книга „Патриотични уроци“ днес в Бургас. Срещата с морската публика е в Дома на писателя на улица „Вола“1 от 18.00 часа. В 38 урока известният политик и дипломат анализира най-важните събития в българската и европейската история от втората четвърт на ХIХ и през ХХ век. 

публикувано на 22.08.19 в 16:37

Нестинарката от въображението на Ненчо Русев

Скулпторът Ненчо Русев, автор на пластиката Нестинарка, се включи в   дискусия за фолклорните измерения на наградите и награждаването, посветена на 20-та годишнина от учередяването на отличието Нестинарка , което традиционно се връчва по време на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Националната награда „Нестинарка“ се присъжда..

публикувано на 22.08.19 в 13:45

"Гларуси и шамандури" тази неделя на живо от Созопол

На 25 август от 9 ч, предаването  „Гларуси и шамандури"  ще излъчва на живо от Созопол. Гост на водещия Георги Янакиев ще бъде  Димитър Недев - директор на археологическия музей. Той ще разкаже всичко около музея и културния живот на града. В откритото студио от Созопол ще гостува и Гено Пухов,   председател на Тракийско дружество „Яни Попов“ в..

публикувано на 22.08.19 в 13:44