За хавлията - пазач и особеностите на българския турист

Хавлии - пазачи
Снимка: БНР-Бургас

Докато всяко лято търсим кусури на концесионери на плажове, хотелиери и ресторантьори, малко на заден план остават и порочните практики на самите туристи.

Ефирната ни разходка ни отвежда от най-привлекателните плажове по Южното Черноморие – „Атлиман“ в Китен. Ивицата е красива, има достатъчно голяма свободната зона, пясъкът е фин и чист, водата – бистра и спокойна.

Проблем се оказва намирането на място на плажа.

Единият ви шанс е да идете рано сутринта. Под рано, разбирайте, събудили сте се още към 7 – 7 и нещо и още неотворили гуреливи очи и не пили чаша кафе с Боби или който там се намира, да сте се пласирали с вилица и плажна кърпа пред хотелския ресторант, за да намажете поне малко от платената закуска. Оттам – в лек тръс, преминаващ в спринт, да се озовали още към 8:30 ч. на ивицата. Така можете да си намерите що-годе читаво място на плажа.

Ако сте неблагоразумни и останете да поспите до по-късно, тогава ще се сблъскате с един любопитен феномен – на хавлията – пазач. Гледате – шезлонг на първа линия - празен. Няма хора на него или пък тъкмо виждате как те стават. Задавате се към тях с поглед пълен с надежда и въпроса „Освобождавате ли го?“. А те ти просъскват „Не!“, оставят си хавлията на него и отиват на дълллллга сиеста. Тоест – хапване с дрямка. Тъй де, кихнали са 21 лева за комплекта, няма да си го дават я. Практиката се оказва, че е от години, масово прилагана основно от български туристи. Хората решават, че след като са си платили, то плажните им принадлежности са резервирани за цял ден и дори да не ги ползват, това означава, че и други не могат. Практиката е възприета и от чужденци, показа репортерският опит да изтегнем морни телеса на някой шезлонг. Работещи на плажа се опитали да противодействат на порочната практика, обаче срещнали контрареакция от страна на летуващите. След като им махали хавлиите, туристите започнали да твърдят, че под тях имало портмонета и ценности. И идва кварталният с въпросите, образно казано. А почиващите стигали и по-далеч – да си оставят кърпите и за вечерта. Един вид – тоя шезлонг е мой и ничий друг, в болест и бедност, докато края на отпуската ни раздели.

Ама, братя – българи, хайде да спрем с тия номерца на дребно, а? Дали в Гърция бихте направили същия номер? Или, ако използваме вечните примери за фрапето, дето осигурявало чадър и шезлонг, ще си оставите недопитото фрапе, с уговорката, че имате още няколко глътки до края на отпуската, а? Или в кръчмата можем да хапнем шопската салата наполовина, че да имаме и за другия ден?

Така че – нека спрем с тази порочна практика, вземем си хавлийките и да дадем още малко сянка на отрудените туристи в този парещ и горещ август. Нека всеки от нас се докосне до благините на съвременното туристическо обслужване, донесло малко удобство по нашите Черноморски ширини. Свободни шезлонги – за един по-мирен свят!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлин Димитров - бургазлията с интересна професия "управител на остров Св. Анастасия"

Павлин Димитров е роден през 1981 година в морския ни град , зодия „Скорпион“, учил е в местния Колеж по туризъм, след това е завършил бакалаварска степен във ВТУ „Св. Кирил и Методий“ . Семеен, с едно дете. Димитров спечели конкурс за длъжността "управител на остров св. Анастасия“ обявен от Община Бургас сред стотици..

публикувано на 18.08.19 в 16:43

Маестро Стефан Диомов на фотосафари "В сърцето на Кения"

Композиторът Стефан Диомов посети Кения и се завърна с вълнуващи впечатления, опасни преживявания и прекрасни снимки. Снимките там се правят трудно защото навсякъде си възпиран от правила и ограничения - разказа маестрото,  любител на приключенията. "...Където те заведе джипът, там си и ти, не може да го напускаш, а самият джип пък няма..

обновено на 18.08.19 в 14:07

Мариана Праматарова: Чудесата са близо нас, но трябва да имаме очи да ги видим

На пътешествие из православните манастири в България и близките до нас балкански държави, ни повежда в своята нова книга Мариана Праматарова. Тя е посветена на сакралното и чудесата, които са близо до нас, и които се случват въпреки предубедеността ни към вярата: "Чудесата са винаги близо нас, на една ръка разстояние са. Трябва да имаме очи..

публикувано на 18.08.19 в 13:10

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 Ч.

Лятото е тук, истинско, слънчево и морско! Порадвайте му се, защото скоро мисли да си ходи. Спокойно има време до раздялата ни, сега е важно да се насладите на неделята. А тя се протяга като мързелива котка, ухае на вкусен сладкиш и ароматно кафе и е приятно топла като прегръдката на любим човек! Време е за релакс и сладки приказки в..

обновено на 18.08.19 в 11:56

Лято в зоопарка

Началото на разходката в зоопарка в кв. Черно море, Бургас, е с  езерце със златни рибки,  със златистото пони Мая, което е  мъничко и много дружелюбно, оставено свободно да си пасе. После вниманието грабват черните муфлони, алпаките, плюещата лама, кокошчиците аям кемани с произход от остров Ява, Индонезия. Породата е описана за първи път през..

публикувано на 16.08.19 в 10:37

Безплатно лятно кино в Бургас близо месец от утре

Безплатно лятно кино под звездите предстои от утре 16 август до 21 септември в Морската градина. Ще бъдат показани 12 филма в шест поредни уикенда на най-големия екран у нас с площ от над 100 квадратни метра. Първата прожекция е в петък,  с начало: 20:00 часа, а старт ще даде любимецът Димитър Рачков.  Лятното кино започва в петък, в Приморски парк, до..

публикувано на 15.08.19 в 14:18

Посрещат гостите на Острова с домашна лимонада, вино с билки и "мезето на капитана"

С островно хоро, миди на тенекия и много забавления ще бъде отбелязан празника на Остров „Света Анастасия“. За 6 – та поредна година туристическия комплекс ще празнува на 15 август, денят на Успение на света Богородица. В този ден очакваме над 500 туристи да посетят единствения обитаем остров по българското Черноморие. В преди обедните..

обновено на 15.08.19 в 08:25