200 лева годишна такса за рибарите на Крайморие

Проучват възможността крайбрежен морски транспорт да свързва Бургас, Крайморие и Сарафово

| обновено на 15.08.19 в 15:06

Новото пристанище в Крайморие има същите тарифи като това в Сарафово, а там свободни места в момента няма. Това обяви управителят на Общинското предприятие „Спортни имоти“ Живко Иванов при представянето на таксите пред общинските съветници от Комисията по транспорт. Таксата от 200 лева е преференциална за членовете на местното рибарско сдружение и Маринка, които обаче трябва да притежават валидно разрешително за стопански риболов.

„Лодкостоянката ще бъде основно за рибарите. Местата са 54 в момента. 17 са рибарите в Крайморие, които в момента отговарят на изискванията. Очаква се към тях да се присъединят още, в Маринка също има регистрирани рибари до около 35 места. Останалите ще са за свободно приставане.“

За рекетата с размери между 10 и 17 метра годишната тарифа е 2 934 лева. Съветници от опозицията изразиха опасения, че таксите за свободно приставане са твърде високи и посочиха за пример пристанището в Созопол, където са наполовина, но в крайна сметка единствената корекция, която бе внесена е за по-детайлно деференциране на плавателните съдове. Разходите на пристанището са оптимизирани, посочи Живко Иванов. Там ще бъдат назначени двама моряка за през деня, двама нощни пазачи, едни управител на половин щат и касиер. При изслушването бе поставен и един важен въпрос с оглед на бъдещите планове на общината за морски туризъм. Председателят на Комисията по транспорт Диян Димов попита:

„Позволява ли европейската програма, по която се изгражда лодкостоянката, ако пуснем крайбрежен морски транспорт Бургас, Крайморие, Сарафово като се свърже с плавателните средства, които имаме и които се изграждат, приставането на лодкостоянката да предвижда и пасажерска такса?“

Идеята е общинският хибриден катамаран с 25 места и 15 метра дължина, който догодина през май ще бъде пуснат на вода да пристава и там. Заместник-кметът Чанка Коралска уточни, че ако бъдат допълнително изградени нужните съоръжения, изисквани от „Морска администрация“ за съответния лиценз, едва ли би имало пречка.

Тази седмица стана ясно, че е приключила тежката строителна работа на обекта.  Изграден е пътят, осигуряващ достъп до съоръжението, но продължават довършителните дейности по сградите.  Предстои в следващите дни монтирането на осветление. Трябва също така да се поставят кнехтове, колонки за зареждане с ток и вода, както и да се монтира понтон. Според специалисти, през следващите години съоръжението ще допринесе за увеличаване на кварталната плажна ивица, както се е получило през 80-те години на миналия век с централния и северния бургаски плаж чрез изграждането на буни.

Повече чуйте в звуковия файл
ВИЖТЕ ОЩЕ

Агенцията по метрология ще проверява язовира в Ръжица

Държавната агенция по метрология и технически надзор поема случая с пресъхналия язовир в с. Ръжица, Община Руен. От Басейновата дирекция „Черноморески район“ са установили, че във водоема има мъртви риби - каракуда и белевица. Язовирът е изграден на река Курт дере, която е от пресъхващ тип реки. Водоемът е бил празен по време на..

публикувано на 17.08.19 в 11:21

"Ден до пладне" - на 17 август

Напрежението покрай НАП-лийкс и чумата по свинете започна да намалява. Така е у нас – всяко чудо за три дни. Ще мине време и дори ще забравим за тези проблеми и скандали, докато дойдат следващите. Които и тях ще забравим и „колелото на времето“ продължи да се върти. На този фон, наградихме Пламен Георгиев, който доби скандална популярност..

публикувано на 17.08.19 в 09:00

Филм за борбата с платмасата показват в Поморие

Документален филм за каузата “Черно море, чисто от пластмаса” ще бъде излъчен днес в Лятното кино „Яворов“ в Поморие. Прожекцията на „Wind2Win Море на вятъра“ е от 21 ч. Лентата разказва историята на двамата сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието на хората към проблема със замърсяването на морето и прекомерната..

публикувано на 17.08.19 в 07:50

Съборът "Петрова нива" ще се проведе днес

Национален възпоменателен събор "Петрова нива" ще се проведе днес в едноименната  местност. С него се отбелязва 116 - та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание . Честването е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който ще присъства на събитието.   Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора край странджанското..

обновено на 17.08.19 в 07:44

В област Сливен не бяха открити незаконно изхвърлени животински отпадъци

Общинските администрации в област Сливен организираха проверки в землищата на населените места за наличие на нерегламентирано изхвърлени животински отпадъци . Проверките бяха извършени в периода от 13 до 15 август в изпълнение на дадени указания от областния управител Чавдар Божурски. При обхода на землищата на населените места не са..

публикувано на 16.08.19 в 15:45

Десетки щъркели умират от токов удар край Братово

Десетки щъркели умират по електропроводите около бургаските села Братово и Равнец. Сигнал за това е подаден до екоинспекцията, а електроразпределителното дружество трябва да разшири обхвата на превантивните си мерки. Щъркелите кацат по жиците, но тъй като разстоянието между тях е малко, при разперване на крилете си, докосват другите..

публикувано на 16.08.19 в 14:29

Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица

Сигнал за мъртвата риба в язовир Ръжица предизвика проверката на институциите. Той бе пуснат в социалните мрежи от Хюсеин Юсеин от Айтос. Според мъжа източване на язовира е довело до проблема. Развален кран е причината за измирането на рибата, съобщи кметът на община Руен Исмаил Осман. Няма екологична катастрофа, беше категоричен..

публикувано на 16.08.19 в 13:29