В общините Айтос и Камено всички прасета в нерегламентираните стопанства са унищожени

Собственик на 50 прасета край Ахелой отказва да изпълни заповедтаВ общините Айтос и Камено са унищожени на 100% прасетата в частните стопанства в 20 км. зона около големите свинекомплекси. Проверяват се и останалите общини Несебър и Поморие. Собственик от Ахелой отглеждащ нерегистрирани 50 прасета отказва да изпълни заповедта за доброволно клане. Предстои евтаназирането им. 

Крайният срок за унищожаването на прасетата изтече, а проверките са ежедневни. Приоритетно инспектираме 20 км. зони около свинекомплексите в областта. Това каза Георги Митев от областната дирекция по безопасност на храните:


"103 населени места, проверяваме всеки ден, село по село, като се извършва и дезинфекция на място, където се проверяват дворовете. Междувременно продължават и проверките извън тези 20 км. зони, като всеки един кмет на населено място дава ежедневни справки за животноте, колко стопани имат животни и дали са унищожени всичките. Явно хората след като са разбрали, че ще има някакво обезщетение са по-честни към кметовете на населени места  Сега ни остават  общините Несебър и Поморие, които с населените места в тях попадат в 20 км. зона около големия свинекомплекс в Ахелой. В Поморие 192-ва са обектите, в които са се отглеждали нерегламентирано  прасета. 162 от тях собствениците са изпълнили заповедта  за доброволното клане, остават 30.",
обясни той

В Община Карнобат все още има обекти, на  които не е изпълнена заповедта за доброволното клане, допълни Митев


"При нова проверка, където констатираме животни, предстоят актове за съставяне на административни нарушения, които са немалки, а животните ще бъдат евтаназирани от нас. Кметовете на населени места ни съдействат, но получаваме и други сигнали, които препращаме на съответните кметове. Имаме данни за Ахелой, където има интензивно клане, един стопанин  отказва да ги унищожи. Става дума за около 50 животни. не трябва да се гледат нерегистрирани толкова много прасета. Ако собствениците искат да ги отглеждат, това могат да го направят до законовия начин - ако искат да постигнат някаква биосигурност, имаха възможност да регистрират ферма от тип"А" или "Б", посочи той.

Според Георги Митев същото се отнася и за този стопанина от Ахелой, който се противи да заколи прасетата, които отглежда без никакви правила. 

Чуйте повече в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дончо Златев: Бургас има нужда от единен детски спешен център

За единен Детски спешен център в Бургас настоява регионалният представител на СДС Дончо Златев. Причината – сега се създава  хаос и паника у родителите, които в случай на нужда започват да се чудят къде да заведат детето си, за да получи то адекватна лекарска помощ. „Смятам, че в Бургас трябва да обърнем внимание на най-малките и..

публикувано на 18.09.19 в 16:53

Тодор Стамболиев: Срокът за подаване на заявления за отпускане на целеви средства от Общинския здравен фонд трябва да се промени

Бургаският омбудсман Тодор Стамболиев поиска от председателя на местния парламент да бъде внесено изменение в правилника за предоставяне на целеви  финансови средства от Общинския здравен фонд. Самата промяна засяга срока за подаване на заявление за подпомагане, конкретизира общественият посредник  Причина за корекцията е частен случай, уточни..

публикувано на 18.09.19 в 09:50

Информационен ден посветен на борбата с диабета се проведе в Бургас (ГАЛЕРИЯ) (ОБНОВЕНА)

Необходимо е създаването на Национална програма за борба с диабета. До този момент такава липсва в България. Това е поводът за дискусията, която се проведе в Бургас. Според последните данни диабетиците в страната са над половин милион  и са засегнати всички възрастови групи. Заболяването е придружено и с много допълнителни рискове - инфаркт,..

обновено на 14.09.19 в 12:39

Извънредна имунизационна кампания на деца в риск в Сливен

От днес в Сливенска област започва извънредна имунизационна кампания при деца от рискови групи със затруднен достъп до здравни услуги от 13 месечна до 8 годишна възраст, независимо от имунизационния им статус. Това съобщи за БНР Бургас д-р Даниела Калева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция...

публикувано на 11.09.19 в 12:24
Снимката е илюстративна.

Отлага се доизграждането на новата болница на Ямбол

Доизграждането на Новата болница на Ямбол се отлага за пореден път. Това стана ясно, след като ръководството на лечебното заведение прекрати обществената поръчка за довършването на болничния комплекс. Обществената поръчка беше прекратена, тъй като  комисията отстрани и единствения участник в нея. Сдружението от фирми, подало оферта за..

публикувано на 11.09.19 в 08:16
Архив

Бургаски медицински специалисти се присъединяват към шестия национален протест в София

Пореден национален протест на медицинските специалисти ще се проведе днес пред Народното събрание. Нови искания няма да има, но за разлика от предходните, представителите от Бургас ще бъдат значително по-малко. Ще премине под мотото „Не на страха“. Това каза за общественото радио Добринка Христова: "Исканията ни са едни и същи. За достойно..

публикувано на 11.09.19 в 08:00

За първи път в Бургас ортопеди взеха кост от крака на пациент, за да спасят ръката му

За първи път в Бургас е извършена костна пластика – за да спасят ръката на пациент, ортопедите от УМБАЛ Бургас взимат кост от крака му и я присаждат на мястото на увредената кост на ръката. Операцията е революционна – досега в Бургас не е извършвана костна пластика. Тe се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня...

публикувано на 02.09.19 в 12:39