Протест и контрапротест в село Крушаре, блокадата на пътя Сливен-Ямбол продължава

Снимка: Стоян Радев, БНР
Протест и контрапротест се проведоха снощи в сливенското село Крушаре. Живеещите в селото поискаха протестиращите, които блокират пътя Сливен – Ямбол вече 12 ден да се оттеглят защото търпят икономически загуби, а при протестиращите на пътя се появи друга група, която част от блокиращите обявиха за политизирана и бяха категорични, че напускат блокадата. Така ситуацията придоби неочакван обрат и настроенията в лагера на протестиращи срещу мерките на правителството за ограничаване на Африканска чума по свинете придобиха друга окраска. 

Новата група, която пристигна при основното ядро протестиращи се появи с хоругви и свещеник, и хора познати като участващи в различни протести и каузи. На въпрос, защо сега са се появили след 12 дни блокада на пътя Сливен-Ямбол жена от новите протестиращи обясни:

"Бяхме в селата Мрамор, Белозем, Момино,  Костинброд, бяхе по други села"

Красимира Лефтерова от сливенското село Базаджии, която през цялото време бе на блокадата изрази огорчение от развитието на ситуацията.

"Малко се политизира, тук съм да отстоявам правата си, а се получи - грабнахме вълната"

Желязко Христов и Стефан Стефанов, които също са от първия ден на протеста и бяха решили дори да си запалят фермите, ако ветеринарните власти влязат в тях да им унищожат животните обявиха, че се оттеглят.

"Защото се яхна вълната, отива към политически цели, ние животновъдите се оттегляме"

Организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че очаква подкрепа от новата група, а не политически послания.

"Всеки е свободен да изразява мнението си."...

В по-ранен час жителите на село Крушаре се събраха в центъра на селото, за да поискат от държавата да отстрани от пътя протестиращите. Кметът на селото Димо Станков призова хората от блокадата:

"Призовавам ги. Аз съм ходил и там на място при тях, но там нямас кого да разговаряме и не са от село Крушаре. Събират се от други веста и не знам защо го правят"

Жителите на Крушаре коментираха, че част от произведената продукция вече се е развалила, а селото най-много е пострадало покрай кризата с африканската чума по свинете. 

Въпреки призивите и на държавата, и на жителите на Крушаре блокадата на пътя Сливен – Ямбол остана през нощта и няма яснота до кога ще продължи.

Чуйте повече в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Целта е така да изглеждат всички стари сгради в Центъра на Бургас

Собственици на стари сгради в Центъра искат Общината да възстанови и техните фасади

Да се разшири обхватът на програмата за възстановяване на фасадите на сгради, които са недвижима културна ценност, в района на Централната градска част. Предложението е на местната администрация. До момента са готови 5 проекта на ул. „Богориди“, които са съгласувани с Министерството на културата , обясни главният архитект на Община Бургас Веселина..

публикувано на 18.08.19 в 09:00

Р. Радев: Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата

Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята и да не допуснем да бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това каза на възпоменателната церемония в историческата местност Петрова нива президентът Румен..

публикувано на 18.08.19 в 07:31

Агенцията по метрология ще проверява язовира в Ръжица

Държавната агенция по метрология и технически надзор поема случая с пресъхналия язовир в с. Ръжица, Община Руен. От Басейновата дирекция „Черноморески район“ са установили, че във водоема има мъртви риби - каракуда и белевица. Язовирът е изграден на река Курт дере, която е от пресъхващ тип реки. Водоемът е бил празен по време на..

публикувано на 17.08.19 в 11:21

"Ден до пладне" - на 17 август

Напрежението покрай НАП-лийкс и чумата по свинете започна да намалява. Така е у нас – всяко чудо за три дни. Ще мине време и дори ще забравим за тези проблеми и скандали, докато дойдат следващите. Които и тях ще забравим и „колелото на времето“ продължи да се върти. На този фон, наградихме Пламен Георгиев, който доби скандална популярност..

публикувано на 17.08.19 в 09:00

Филм за борбата с платмасата показват в Поморие

Документален филм за каузата “Черно море, чисто от пластмаса” ще бъде излъчен днес в Лятното кино „Яворов“ в Поморие. Прожекцията на „Wind2Win Море на вятъра“ е от 21 ч. Лентата разказва историята на двамата сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието на хората към проблема със замърсяването на морето и прекомерната..

публикувано на 17.08.19 в 07:50

Съборът "Петрова нива" ще се проведе днес

Национален възпоменателен събор "Петрова нива" ще се проведе днес в едноименната  местност. С него се отбелязва 116 - та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание . Честването е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който ще присъства на събитието.   Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора край странджанското..

обновено на 17.08.19 в 07:44

В област Сливен не бяха открити незаконно изхвърлени животински отпадъци

Общинските администрации в област Сливен организираха проверки в землищата на населените места за наличие на нерегламентирано изхвърлени животински отпадъци . Проверките бяха извършени в периода от 13 до 15 август в изпълнение на дадени указания от областния управител Чавдар Божурски. При обхода на землищата на населените места не са..

публикувано на 16.08.19 в 15:45