Хоро, стихове и лимонада с билки за празника на остров "Света Анастасия"

Остров Света Анастасия отбелязва днес храмовия си празник. С хоро, много музика и поетичен рецитал туристическият комплекс изненада гостите си, решили да посетят в този ден единственото обитаемо късче земя по Българското Черноморие.

Първите туристи бяха посрещнати под звуците на морска хармоника с лимонада с билки, която се прави в лекарната на острова по тайна рецепта, с бяло вино и „мезето на капитана“ – маринована хамсия, която се приготвя в ресторанта. Ето какво споделиха посетителите:

„Казвам се Мария, днес празнувам! На почивка семе по южното черноморие и решихме специално да дойдем до Бургас и да посетим с острова, защото на този празник винаги ходим на някакво интересно място!

… Била съм тук, когато беше Болшевик, сега съм за първи път! Тогава тук беше с рушащи постройки и разлагащи се миди, а сега е красиво!“

В този ден се проведе и кръщене на Анастасия Ворукова на 1,5 година от Бургас, майка й Десислава сподели, че са избрали мястото, защото е голям християнски празник, а и защото то носи името на Света Анастасия. Кръстницата на корабчето „Анастасия“, която носи същото име и която е вече на 5 години, също посети острова.

Ще посрещнем над 500 гости днес, като първите бяха тук в 10.30, а последните ще изпратим в 23 ч., съобщи управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:

„При нас сезонът протича нормално, най – силен е юли месец и тогава имахме над 15 хиляди посещения. До момента те вече са 25 хиляди, до края на септември се надяваме на хубаво време и най – вероятно ще успеем да постигнем обичайната ни цифра – 40 хиляди. Най – многобройни са българските туристи, но има и чехи, поляци, англичани и др. Имаме заявки и за фирмени събития през септември, успяхме да предложим и интересна културна програма.“

Празникът на Острова традиционно включва и островно хоро, водено от танцьорите на ансамбъл „Странджа“. След това бургаски поети представиха свои стихове, а вечерният концертен спектакъл "Уестсайдска история - любовта на Мария и Тони" ще е от 21 часа с участието на Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище Равнец може да е действащо със или въпреки ФРАПОРТ

Дори концесионерът на летищата в Бургас и Варна да е поставил условия за отстояние   на едно действащо летище от друго, реално базата в Равнец си работеше 55 години на същата отдалеченост от летище Бургас. Покрай Пловдив има три военни, едно гражданско летище, които са през десет- двайсет километра едно от друго, това е въпрос на..

публикувано на 25.08.19 в 14:58

Българска технологична компания разкри офис с 50 служители в Бургас

Българската технологична компания "Скейл Фокус" разкри бургаски офис с 50 служители, повечето софтуерни инженери. Той се намира в обновена сграда в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас, съобщиха от пресцентъра на Общината. Гости на откриването бяха кметът Димитър Николов и заместникът му Красимир Стойчев, Димитрина Тодорова - директор на..

публикувано на 23.08.19 в 17:48

142 милиона просрочени задължения са изплатени от бургаския бизнес

Бургаският бизнес намали своите просрочени задължения към Националната агенция за приходите със 142 милиона лева. Това е сумата, внесена в териториалната структура на приходното ведомство в морския град за първите 7 месеца на годината. В сравнение със същия период на миналата година сумата на внесените просрочени задължения е нараснала с 6,5..

публикувано на 23.08.19 в 10:52

Отхвърлиха версията за легионерска болест в Слънчев бряг

Пробите за Легионерска болест, взети от хотел в Слънчев бряг, са отрицателни, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Проверката бе направена, след твърдения в английската преса, че  двама британски туристи са починали след престой в хотела в рамките на няколко седмици. Хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на..

публикувано на 22.08.19 в 19:29

Още две компании инвестират в Бургас

Пореден инвеститор стартира изграждане на нова база в Индустриален и логистичен парк - Бургас. Това е дружество, което е базирана в Австрия. То предлага обслужване, ремонт и всякакво техническо съдействие на машини. Цялостните решения в специализирани услуги са успели да наложат дружеството като подходящ и надежден партньор за компаниите в сектора...

публикувано на 22.08.19 в 11:08

Министърът на икономиката ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Център за отдих – Китен“ ЕАД

Министерският съвет прие Разпореждане за промяна на органа упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на „Център за отдих – КИТЕН“ ЕАД, гр. Китен, от министъра на здравеопазването на министъра на икономиката. Предметът на дейност е осъществяване на хотелиерски услуги за отдих и здравен туризъм, ресторантьорски..

публикувано на 21.08.19 в 21:27

Жельо Вардунски: Очакваме скоро разрешителното за строеж на околовръстния път на Камено

Последният етап от ремонтните дейности на пътя между селата Полски извор и Черни връх се извършва в момента. Това каза за БНР Бургас кметът на Камено Жельо Вардунски. На същия етап е и участъкът между селата Ливада и Константиново. Предстои да бъде издадено и разрешителното за строеж на околовръстният път на Камено, посочи той: "В момента..

публикувано на 21.08.19 в 14:44