Петя Стойкова: Фестивалът "Вода" създава аудитория за съвременни изкуства

Спектаклите и пърформансите в басейна и пространствата на МКЦ предстоят на 30, 31 август и 1 септември

Третото издание на фестивала за съвременни изкуства "ВОДА" предстои в края на месеца и първия ден на септември в Бургас. Програмата представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти, съобщи организаторът му Петя Стойкова от  Сдружение "Танц БГ"

"И тази година ще имаме една селекция от международни и български танцови произведения и пърформанс, които ще представим в големия басейн на Младежкия дом. За мен силен акцент е спектакълът "Мандала"...

Българското участие е авторски спектакъл  на Стефания Ханджийска, драматично-танцовото представление "Студ" на Театър АТОМ и Интерактивната VR - 360 градусова прожекция на танцов спектакъл  на хореографът Росен Михайлов.

"Другото интересно е селекцията от  визуални творби, която показваме в лабиринта от малки пространства около басейна. Сам по себе си той е много интересен, защото е много неочакван! Тази година отново ще участва Абел Курински от Германия, с който се запознахме през имналато издание на фестивала. Това е един много интересен артист, който се занимава със звукова архитектура и освен че ще представи инсталация в рамките на "Водата" ще помогне и за цялостното оформление на звука в басейна." 

Петя Стойкова разказа, че заедно с "Дюн" са открили пространството преди 17 години. Провокирани от мястото са снимали филм - "Аквариумът", с режисьор Стефан Бобойчев, това е била дипломната му работа в Благоевградския университет.

"Снимахме 3 дни, почти спахме там. Филмът ни е доста архивен, почти чернобял, но и сега като го гледам ми се струва много интересен! Това място е много неочаквано и ме провокира за "Вода". Гледайки изкуство в басейна и пространствата около него, там го съпреживяваш по друг начин." 

Фестивалът  се реализира от Сдружение "Танц БГ" и Българска Фондация "Биоразнообразие  с подкрепата на: Община Бургас - Програма за съфинансиране на културни проекти, Младежки Културен Център - Бургас, Министерство на Културата, БНР- Бургас и с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията "Заедно за ВОДА"

БИЛЕТИ за ВОДА 2019 можете да закупите от Касата на Часовника от 15 Август 2019 г.

Чуйте повече в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Яна Кършийска е избрана за директор на регионалната библиотека в Бургас

 Яна  Кършийска поема регионалната библиотека „П. Яворов“ след проведен конкурс. Това съобщиха от българската библиотечно-информационна асоциация.  Кършийска  започва дейността си през 1996  като   библиотекар и  част от екипа на отдел „Обработка“, а по-късно и на отдел „Заемна служба“ на Окръжната библиотека. От 2005 г. работи в Бургаския свободен..

публикувано на 25.08.19 в 13:50

Аполония-от артисти за артисти

Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондация Аполония, гост в предаването Гларуси  шамандури, отбеляза: Аполония се прави от артисти за артисти, от много силна любов към изкуството. Всеки иска да усети другото, топлото, а не чиновническото отношение. Празно е когато няма култура, вдъхновение, много е тъжно, но все си..

публикувано на 25.08.19 в 10:58

Приключиха археологическите проучвания край ямболското село Воден

Приключиха ежегодните археологически проучвания в средновековната крепост край боляровското село Воден. дейностите по крепостта "Малкото кале"сеизвършват за десета поредна година от ямболски археолозиистуденти от Университете по библиотекознаниеи информационни технологии.  През това лято археолозите са проучвали вътрешното пространство на северната..

публикувано на 25.08.19 в 08:15

"Гларуси и шамандури" тази неделя на живо от Созопол

На 25 август от 9 ч, предаването  „Гларуси и шамандури"  ще излъчва на живо от Созопол. Гост на водещия Георги Янакиев ще бъде  Димитър Недев - директор на археологическия музей. Той ще разкаже всичко около музея и културния живот на града. В откритото студио от Созопол ще гостува и Гено Пухов,   председател на Тракийско дружество „Яни Попов“ в..

обновено на 25.08.19 в 08:08

Професор Костадин Бураджиев получава наградата "Нестинарка"

Националната награда „Нестинарка“ от 47-то издание на Международния фолклорен фестивал ще бъде връчена на Костадин Бураджиев: Дълги години работя в сферата на фолклора и всички мои колеги и приятели имат запомнящи се изяви на този фестивал. Винаги съм се възхищавал и съм проявявал отношение към колегите, които са номинирани, защото..

публикувано на 25.08.19 в 08:05

В ямболското лятно кино под звездите тази вечер показват филма "Без милост"

В традиционното лятно кино под звездите в Ямбол, тази вечер от 20:30 часа ще бъде показан филмът на германския режисьор Фатих Акин – „Без милост”. Лентата е от 2017 година  и спечели признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“  за чуждоезичен филм. “ Той е част от програмата на „София Филм Фест – партньор на община Ямбол..

публикувано на 24.08.19 в 07:51

Край Меден рудник ще се проведе детският пленер "Бургас през погледа на Руси Стоянов"

На 30 август и 1 септември в местността Шилото край комплекс "Меден рудник" ще се проведе детският пленер "Бургас през погледа на Руси Стоянов". Идеята за събитието е на бургаската художничка Надя Пеовска, а реализацията е с помощта на програмата на Община Бургас за съфинансиране на културни проекти. Мястото на пленера не е избрано случайно, там се..

публикувано на 23.08.19 в 12:58