Лято в зоопарка

Началото на разходката в зоопарка в кв. Черно море, Бургас, е с  езерце със златни рибки,  със златистото пони Мая, което е  мъничко и много дружелюбно, оставено свободно да си пасе. После вниманието грабват черните муфлони, алпаките, плюещата лама, кокошчиците аям кемани с произход от остров Ява, Индонезия. Породата е описана за първи път през 1920 от холандски колонизатори. Кокошчиците имат доминантен ген, който причинява хиперпигментация, те са черен  гребен, клюн и език.

Собственикът Кръстьо Дъбов отбелязва:

Почти всяка година има бебе от бялото кенгуру Снежанка, в момента имаме седем кенгура, направили сме обстановка много близка до реалната, имат камъни, имат дървета, заслончета, растителност и се крият на сянка.

Белите вълци, женската и мъжкият, лятото винаги свалят  килограми.

Нутриите –щом посетителите им погледнат клетката може да си помислят, че растителността не е чистена, виждат, че са изникнали тикви, но нарочно е така, животинките не ги закачат докато са само на листа и стъбла, а чакат да  се оформи зеленчука, за да  гризкат от него, хабитатът им е естествен, направен с бали слама, с тръстика.

Има и естествено езеро, без циментови основи, на чиста земя, там са и щъркелите, пристигнали от природозащитни организации или долетели сами, някои са с трайни увреждания. От страната зад езерото  постепенно се променя пространството.

Ние го правим повече от една година. Идеята на зоопарка е волиерите да станат ландшафтни, да няма  мрежи ограждения. Става бавно и със средства и ще отнеме още година и нещо, казва Дъбов. Залесяват, издигат могила, правят пещера, в която вълците да се прибират.

Разкошни лисичета си имат своето място.

В другите зоопаркове посетителите не бива да хранят животните, но в Бургас, за да не късат и хвърлят банички, царевични пръчици и всичко останало, има подредени избрани храни-  зърнени,морковчета.

Животните са дружелюбни, камилата Бейби е с идеалните гърбици и мека вълна. Царевичен зародиш с ябълка й е за порцион през деня.

Колекцията с пауни е събирана над 20 години от Южна, Северна Америка, Индонезия. 29 вида пауни, общо около 340 птици от двете страни, след входа има секция с малки паунчета.

Като станат на три четири месеца, им търсят нови стопани, заменят паунчета за жито за други животни.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Родено в пясъка" - визуален спектакъл днес на Флората

Визуален спектакъл "Родено в пясъка"ще бъде представен днес в Експозиционен център "Флора". В реално време актьорът-художник Неделина Роселинова прави  пясъчни рисунки, те оживяват и се превръщат в кратки морски истории. Разказва ги човече направено от естествени материали, обясни авторът: "Разказ върху пясък за неговите приключения. В него всяко..

публикувано на 24.08.19 в 09:14

Пчелари от Странджа се събират в Малко Търново на първия по рода си събор

Първият събор на пчеларите в Странджа ще се проведе днес в Малко Търново. По време на форума ще бъдат дадени много практически съвети и насоки към фермерите. Откриването му е в 10:30 часа и е част от традиционните празници на града. Експерти от Агенцията по безопасност на храните ще разясняват защо и как да се регистрира пчелин, а от..

публикувано на 24.08.19 в 08:53

Студенти - археолози от цял свят участват в проучванията на остров "Св. Кирик"

На остров "Свети Кирик" край Созопол археолози за поредно лято проучват сакралната територия на Аполония. Тук са открити два много ранни храма, които са единствени в България. Единият е от края на архаичната епоха, а другия от началото на класическата епоха. Екипът се ръководи от доц. д-р Кръстина Панайотова от НАИМ - БАН. В проучванията на острова..

публикувано на 24.08.19 в 11:10

Безплатен демоурок по програмиране през септември

За поредна година СофтУни организира разнообразни инициативи, имащи за цел да предоставят поглед върху програмирането на всеки, който желае да научи повече за него. SoftUni ще бъде в Бургас на 11 септември, 18:00 ч., зала 110 на БСУ. Там ще се проведе безплатен демоурок със Светлин Наков. Продължителността на занятието ще бъде два часа. По време на урока..

публикувано на 23.08.19 в 14:58

М. Николов: Едно от големите археологически открития на този сезон ще е от крепостта Русокастро

Останки от изключително красива монументална сграда са открити при разкопките на крепостта Русокастро. Предстои окончателното уточняване на плана й и какво е било предназначението ѝ, съобщи ръководителят на проучванията Милен Николов, директор на РИМ – Бургас. „Постройката е в северната част на крепостта и е била облицована с камък,..

публикувано на 23.08.19 в 14:41

Първият медомат у нас е в Бургас

Първият медомат у нас е разположен в експоцентър "Флора" в Морската градина на Бургас. От вендинг машината могат да се купят медени питки, перга, прашец, прополис, восък и шест различни вида мед - манов, липов, акациев, мед от кориандър, горски и билков букет. "Предлагаме цялото природно богатство, добито от нашите пчелни семейства", казват от магазина..

публикувано на 23.08.19 в 13:50

Безплатен интернет в десет точки в Несебър

Община Несебър изгради мрежа за безжичен интернет в десет точки на своята територия. Площад „Жулиета Шишманова“ гр. Несебър Площад „Месемврия“ гр. Несебър – стара част Античен амфитеатър гр. Несебър – стара част Южен парк гр. Несебър Централен площад гр. Обзор С. Равда – център Гр. Свети Влас – център..

публикувано на 23.08.19 в 10:56