Съборът "Петрова нива" ще се проведе днес

Отбелязваме 116 - годишнина от Илинденско - Преображенското въстнаие

| обновено на 17.08.19 в 07:44


Национален възпоменателен събор "Петрова нива" ще се проведе днес в едноименната  местност. С него се отбелязва 116- та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Честването е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който ще присъства на събитието.
 
Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора край странджанското село Стоилово.
 
През целия ден ще има разнообразна програма, свързана с фолклора, традициите и обичаите ни, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

"Ще има пак надпяване вечерта. ще започнем през деня с третия фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“ още в 10.30 часа., в който участват млади изпълнители. Ще има , урок по история, празничен концерт. Кулминацията на честването е заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм - костница „Света Петка“ и тържествена заря - проверка от 20 часа. Очакваме президентът, сливенският митрополит Йоаникий, гвардейците, военните от Атия и много хора от цялата страна.

Всички са добре дошли, това е мястото където трябва да се съберем, защото тук се чувстваш уникално, чувстваш се българин. На Петрова нива няма място за политика, това е място за поклонение, за почит на паметта на загиналите за свободата."

Според кметът на Малко Търново, не е правилно по същото време в Жеравна да се провежда "Фестивалът на народната носия", за това много желаещи не могат да присъстват и на събора в Странджа.   

"Най - важно е да не забравяме миналото и героите си, защото най - големият грях е забравата!", добави Илиян Янчев.  

 повече може да чуете в звуковия файл:

Организатори на възпоменателния събор "Петрова Нива"  са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.
За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили - Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА

17.08.2019г (събота)

10.30 ч. – 17.00 ч.  Трети  фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч.  – 17.00 ч.   Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

14.00 ч. – 16.00ч.  Научна конференция на тема: „"Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"

16.00 ч.  Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете  на  Странджа“

16.30 ч.    Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години  безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова

16.30 ч.    Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  “По  стъпките на преображенци“ от Росеново

17.00 ч.  „Странджанското книжовно и документално наследство- минало и съвремие“ – презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологи

18.00 ч.    Награждаване  на лауреатите от третия  фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч.    Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч.    Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.  Заря – проверка

21.00 ч.    Празничен концерт  с участието на  странджански народни певци


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас отбелязва 111 години Независима България

На 22 септември 1908 г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех. В старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват “съединената на 6 септември 1885 г...

обновено на 22.09.19 в 07:35

Изложбата „Далеч от Родината, с мисъл за Ямбол” представя забравени събития от Руско-турската война

В навечерието на Празника на Независимостта в Ямболския исторически музей беше открита изложбата „Далеч от Родината, с мисъл за Ямбол”. Експозицията представя забравени събития от Руско-турската война от 1828-1829 г., както и  последвалото я масово изселване на 180 хил. души от родината. Руско- турската война от 1828-1829 година и..

публикувано на 21.09.19 в 12:50

Засилено полицейско присъствие по пътищата

Заради трите почивни дни е засилено полицейско присъствие по основните пътища в страната. На местата, където се очакват по-сериозни задръствания и колони от автомобили, от КАТ са готови да реорганизират движението и да го регулират ръчно. Със специална организация на движението се регулира трафикът от големите градове и от граничните пунктове към..

публикувано на 21.09.19 в 08:55

Средец отбелязва празника си днес

Тони Димитрова, Ева Найденова и Николина Чакърдъкова ще зарадват със свои изпълнения жителите на Средец. Градът отбелязва своя градски празник. Проявите ще започнат с издигане на знамената и тържествена сесия. Изложба на църковния архив ще бъде подредена в Геймановата къща. Средец посреща празника си на 23 септември, но вече няколко години..

публикувано на 21.09.19 в 08:48

Бургас бе домакин на форум за правото да бъдем информирани и за свободата на словото

Всеки има право да бъде информиран и да получава информацията, която го интересува от различните институции. Още повече, когато става дума и за медии, които работят  с достоверна информация. Свободата на словото и  правото за достъп до информация са сред основните ни граждански права. Това бе темата на форум в Бургас, в който се включиха..

публикувано на 20.09.19 в 17:32

"Булевард Демокрация" на 20-ти септември

Темите в предаването днес: "Ние гражданите" обявиха днес своята листа, кандидатът им за кмет е адвокат Тодор Шейков, водач е Бенчо Бенчев. Кои са другите, слушайте ни. Отново протести на хора от Черноморец , защо военните  имоти  продължават да   са ябълката на раздора? За правото на свободата на словото – различни коментари,които бяха..

публикувано на 20.09.19 в 14:33

Готов е младежкият клуб в кв. Долно Езерово

Младежи от "Долно Езерово" се организират за празнично откриване на новия си квартален клуб. Той се помещава в сградата на читалището. Младите хора от бургаския квартал сами поискаха от кмета Димитър Николов да имат свое място. До броени дни клубът ще е готов. Там ще се водят занятия по музика, рисуване, танци, могат да се провеждат и..

публикувано на 20.09.19 в 13:36