Студенти - археолози от цял свят участват в проучванията на остров "Св. Кирик"

На остров "Свети Кирик" край Созопол археолози за поредно лято проучват сакралната територия на Аполония. Тук са открити два много ранни храма, които са единствени в България. Единият е от края на архаичната епоха, а другия от началото на класическата епоха. Екипът се ръководи от доц. д-р Кръстина Панайотова от НАИМ - БАН.

В проучванията на острова участват и студенти доброволци от цял свят САЩ, Канада, Англия, Хърватско и др., които се включват в лятна школа по археология. Те са проучвали североизточната част на Острова близо до раннохристиянска базилика от края на 4-ти век.

"Обект на работата им бяха гробни съоръжения на жители вече на Созопол, не на Аполония, през периода V-VII век. Ямите са настлани с керамични плочи, с тухли. Иначе по това време няма много дарове, защото през това време традиционно е вярването, че човек както е дошъл на този свят, така и го изпращат. Продължи проучването и на една яма с много животински кости, установи се че те са на млади животни т.е. става дума за ритуална яма."

 Сред най-впечатляващите находки, които са от по ранните епохи са открити гема от римската епоха и оловен букраний, каза археологът:

"Букраният представлява оловна пластинка във формата на бичи череп, датира се от IV век пр. Хр. Те са се използвали за предпазвани от зли сили. Гемата (полускъпоценен камък с вдлъбнато или изпъкнало изображение, който служи за украса обикновено на пръстен, употребяван и като печат) е от II век пр. Хр. Това е много рядка находка, защото на острова има най-много находки от късноархаичния и класическия период, после от късната античност, някак си римската епоха по ни се изплъзва."

Археологическите проучвания на острова продължават.

Повече можете да чуете в звуковия файл.