Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП Бургас пресече схема за данъчни измами в особено големи размери

Териториалната дирекция на НАП в Бургас разкри и пресече схема за данъчни измами в особено големи размери. В основата ѝ е група от фирми, развиващи дейност на територията на най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг. Предотвратено е ощетяване на бюджета от невнасяне на данъци и осигуровки за над 1 милион лева, съобщават от приходното ведомство в морския град.

При съвместни действия на бургаската полиция и данъчните временно е спряна дейността на 21 обекта, стопанисвани от 11 фирми. Моментните обороти са иззети, а търговските обекти ще останат запечатани за 48 часа, като от съда е поискано удължаване на срока с цел обезпечаване на доказателства за целите на предстоящи ревизионни действия.

Данъчните обясниха и действието на схемата: В началото на летния туристически сезон на рискови, от данъчна гледна точка, собственици, регистрират фирми без каквито и да е активи. Регистрират се фискални устройства, които са свързани с НАП и се издават касови бележки. Във фирмите се назначават работници, понякога на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но не се подават осигурителни декларации и не се внасят дължимите осигуровки. Фирмите извършват реална дейност, акумулират високи обороти, но не се регистрират по ЗДДС, същевременно трупат задължения към НАП, които не се заплащат. Счетоводна отчетност липсва.

Данъчните са установили още, че касови апарати и трудови договори са били регистрирани с електронен подпис на починало вече лице. Със същия електронен подпис са подавани и осигурителни декларации.

От НАП Бургас уточняват, че поради липса на активи, натрупаните задължения не могат да бъдат обезпечени и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и в повечето случаи не предполагат за активната дейност, която извършват обектите им.

От приходното ведомство коментираха още, че засиленият контрол на НАП през активния летен туристически сезон по Черноморието е постигнал сериозен и траен  дисциплиниращ ефект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върнаха делото за смъртта на четирима души, загинали при катастрофа в Сливен

Окръжният съд в Сливен върна делото за катастрофата, при която миналата година в ранните сутрешни часове на Гергьовден бяха пометени и убити от джип четирима мъже, возещи се в каруца без светлинни обозначения. Причината за връщането в досъдебна фаза е, че прокуратурата не е уведомила част от роднините за започналото разследване и други законови..

публикувано на 16.04.24 в 14:49

Задържаха мъж, произвеждал наркотици в дома си

Мъж на 34 години е задържан за производство на наркотици, съобщават от полицията. Служители на полицията са претърсили дома му на ул. "Оборище" в Бургас. Там са открити  четири полиетиленови плика и пластмасова бутилка, съдържащи метамфетамин с общо тегло около 150 гр., много прекурсори и материали, служещи за производство на наркотика.  Иззети са..

публикувано на 16.04.24 в 11:44
Снимката е илюстративна.

Дете пострада с електрическа тротинетка в Бургас

14-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията. В района на  кръстовището между бургаските улици "Зора" и "Цар Иван Владислав", предвижвайки се с тротинетката, детето не е  пропуснало правомерно движещия се от дясната му страна автомобил, управляван от 34 годишен шофьор.  Момчето е със счупена дясна ключица,..

публикувано на 16.04.24 в 11:11

Шофьор е задържан с 2.13 промила и кокаин край кв. Ветрен

23-годишен бургазлия е задържан за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от полицията. Той е спрян за проверка в района на квартал Ветрен. Установено е, че той е шофирал с 2.13 промила алкохол в кръвта и след употреба на кокаин.  Автомобилът е иззет по надлежния ред. По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 15.04.24 в 09:18
Снимката е с илюстративна цел

Задържаха мъж, получил пратка с марихуана чрез куриерска фирма

36-годишен мъж от София е задържан от полицията за притежание на наркотици. Представител на куриерска фирма е сигнализирал, че в айтоския им офис е получена пратка с мирис на марихуана.  Впоследствие полицията е установила, че получателят на пратката в софиянецът. От него е иззет плик с марихуана с общо тегло около 20 грама. По случая е образувано..

публикувано на 15.04.24 в 09:12

В ареста остава обвиняем за каналджийство на мигранти

Най-тежката мярката за неотклонение „задържане под стража“ наложи Апелативния съд в Бургас на обвиняем за каналджийство. Така се отменя наложената от Окръжния съд в Бургас мярка „гаранция“ в размер на 2000 лв.  Обвиняемият и още трима се изправят пред съда за създаване на  добре обмислен и планиран канал за мигранти от Турция към България..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

Полицията установи крадеца на над 10 хил. лева от дома на пенсионер в село Оризаре

Полицията в Несебър е установила извършителя на кражбата на сумата от 10 350 лева, собственост на 89-годишен мъж от село Оризаре.  Случаят е от 9 април, когато 46-годишен криминално проявен и осъждан мъж от същото село отнема сумата от дома на пенсионера.  Част от парите са намерени и иззети.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 11.04.24 в 09:28