Виолета Илиева: 10 хиляди деца, отпаднали от образователната система, са се върнали в училище през последните 3 години

Снимка: e-burgas.com

В Бургаска област 10 хиляди деца, преждевременно отпаднали от образователната система, са се върнали в училище през последните 3 години. Това каза началникът на образователния инспекторат Виолета Илиева. Според последните данни 153 деца ще възобновят своето образование тази година, уточни Виолета Илиева

"Наблюдаваме положителната тенденция към обратно завръщане по родните места. Преди две години наблюдавахме силно интензивно движение  от нашата страна към  страните от Европа, а по данни на МВР, с които работим в партньорство - около 800 деца и ученици са се завърнали.  При други близо 350 срещаме нежелание на родителите да се завърнат в училище, а около 150 от завърналите се не са установени на адрес", допълни тя. 

Последните 2 групи деца подлежат на връщане в училище, каза още началникът на инспектората по образование Виолета Илиева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

С демонстрации по химия и физика ученици от квартал Банево се включват в Европейската нощ на учените

За трети пореден път учениците от клуб "Млад учен", с ръководител Недялка Недялкова, ще участват в Европейската нощ на учените. Събитието ще премине при вход свободен на 27 септември, от 14.00 до 14.30 часа в сградата на ОУ "Иван Вазов" в бургаския квартал Банево. Те ще представят научни опити в областта на физиката и химията. Целта на тези..

публикувано на 18.09.19 в 11:31

Нова сензорна стая за деца с аутизъм бе открита в Бургас

Сензорна стая за деца със специални образоватени потребности беше открита в основно училище „Петко Рачев Славейков“ в Бургас. Това е единствената училищна сензорна стая в региона. 16 деца от 2-и до 7-ми клас ще се възползват от специализираните уреди, за да могат да водят пълноценен начин на живот.  3 000 лв са събрани от различни инициативи на децата,..

публикувано на 18.09.19 в 11:29

Световноизвестни математици изнасят лекции в Бургас

Председателят на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание доктор Вен Хсиен Сун и Ренард Ерик Чуа от Филипините идват в Бургас, за да водят специализиран курс по математика с практическа насоченост. Двамата математици ще преподават в четири бургаски училища - Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, ППМГ..

публикувано на 17.09.19 в 11:52

Сензорна стая отваря врати в ОУ "Петко Рачев Славейков"

Сензорна стая отваря врати на 17 септември в бургаското основно училище "Петко Рачев Славейков". Тя ще обслужва деца със специални потребности. Средствата за изграждането й са събирани през миналата учебна година чрез благотворителни прояви под патронажа на Училищното настоятелство и с участието на цялата училищна общност - традиционния есенен..

обновено на 17.09.19 в 08:11

Откриха тържествено учебната година и в затворническото общежитие в Дебелт

С песни, стихотворения, водосвет, посаждане на дръвче и много ръкопляскания, така започна новата учебна година за лишените от свобода в най – модерното затворническо общежитие в страната, което беше открито преди малко повече от 2 години. „107 са лишените от свобода, две паралелки има в основния корпус на бургаския затвор, те са 1 и 2..

публикувано на 16.09.19 в 17:40

Тържества за новата учебна година в Сливен

С празнична програма бе открита новата учебна година в ОУ „Елисавета Багряна“ в Сливен. Официален гост на събитието беше кметът Стефан Радев, който пожела на по-малките и големи ученици и техните учители много нови успехи, енергия и старание в учението. „Щастлив съм, че днес заедно с вас ще съпреживеем емоциите от първия учебен ден...

публикувано на 16.09.19 в 17:37

2300 са учениците в община Несебър

На първия учебен ден в обновеното училище на Св. Влас гост бе Вълчо Чолаков  областен управител на Бургас. Днес за първи път прагът на общинските учебни заведения преминаха 247 първокласници. От тях 106 са ученици на най-голямото училище –„Л. Каравелов”. Тази година в  деветте училищата на Община Несебър ще се обучават над 2300 ученици...

публикувано на 16.09.19 в 16:53