Община Средец реализира проект по Програмата за трансганично сътрудничество България - Турция

Създават комплекс за творчески туризъм "Траките: древност и съвремие" в село Дебелт

Местното читалище ще бъде напълно обновено с европари

Читалището в село Дебелт, община Средец ще бъде изцяло ремонтирано и ще се превърне в Комплекс за творчески туризъм. Тук ще продължи да се развива активна читалищна дейност, като акцентът ще е в опазването на материалното и нематериалното културно наследство. Необходимите средства са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция, като партньор е турската община Визе.

В творческия комплекс ще има обособено пространство „Традиционни занаяти и местна храна“, предвидена е демонстрационна зала „Нематериално богатство“, кинозала „Наследство и творчество“, художествена галерия, творческо студио. В него ще се провеждат семинари, обучения, представления с цел демонстриране на нематериалното тракийско наследство.

Идеята ни е да подобрим условията, за да могат децата да се развиват в правилната посока и в извънкласното си свободно време да не се занимават само с лаптопи и телефони, но и да имат и други развлечения и интересни занимания. За ремонта на сградата, Община Средец е готова да отпусне и допълнителни средства, за да може да бъде обновен и сутерена на читалището“, обясни кметът на Община Средец Иван Жабов.

В проекта „Древен шепот творчески резонанс“ основно акцентираме на връзката минало и настояще, обясни ръководителят му Петя Шиварова:

„Търсили сме общото историческо наследство с община Визе и това е тракийското племе – асти, които са населявали нашите земи .Турският партньор ще вложи средствата по проекта рехабилитация на пътища за достъп до древния тракийски град Бизия. По проекта се предвижда и създаване на интерактивен туристически инфо – център в Средец и разработване на съвместна интегрирана уеб платформа с Визе.“

Кметът на Дебелт Иванка Ангелова е уверена, че с този проект, културният живот в селото ще се оживи, защото тук своята практика ще провеждат студенти от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

В дейностите на читалището се включват близо 70 души – деца, младежи и възрастни, които участват в танцови състави и групи, арт работилница, школи по гъдулка и народно пеене. Местните формации са печелили множество награди на национални и международни конкурси в Гърция, Турция и др., разказа секретарят на читалището Лена Радева.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е близо 492 хиляди евро, като за българската част са предвидени около 270 хиляди. Ремонтните дейности в читалището се очаква да започнат през декември, а реализацията на проекта ще е в рамките на 2 години.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Виждам те. Виждаш ме.“в Професионалната гимназия по автотранспорт в Бургас

На 19 септември, в гимназията по автотранспорт в Бургас, ще се проведе обучение по международната програма „Виждам те. Виждаш ме.“ за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. Ще бъдат разяснени от КАТ пътна полиция основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя, както и актуална статистика за такива..

публикувано на 18.09.19 в 12:22
Снимката е илюстративна.

БДЖ отменя влакове заради липса на локомотиви

Липсата на достатъчно локомотиви е причината за отменянето на влака от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч., през последните дни. Това обясниха от БДЖ. Слушател на БНР- Бургас сигнализира за проблема. Той посочи, че информация за отменянето на линията е пускана в последния момент. Не е бил осигурен и алтернативен транспорт за пътниците...

публикувано на 18.09.19 в 11:29

Паметникът на Петко Задгорски в Бургас може да бъде открит следващото лято

Бюст – паметник от бронз на Петко Задгорски ще бъде поставен на Пушкиновата алея в Морската градина в Бургас. Паметникът на Пушкин там е дело на големия ни художник.  Инициатори на идеята са от сдружение "Общество за духовни изяви“. Авторът на проекта Руси Костадинов, го представи на сина на художника Велин Задгорски, който пристигна за..

публикувано на 18.09.19 в 11:05

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 СЕПТЕМВРИ:

Добро утро с БНР – Бургас! Днес в 18 ден на септември, сряда - не забравяйте да направите четири неща : - Усмихнете се , не се ядосвайте, не мислете твърде много и бъдете оптимисти! Каним ви на сутрешно кафе, с малко канела и вкусни палачинки с шоколад: Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Промяна в..

публикувано на 18.09.19 в 06:55

Поставят капани за диви прасета в разрешената част за ловуване на „Сините камъни“

Капани за диви прасета ще бъдат поставени в разрешената за ловуване част на „Сините камъни“. Природният парк е с територия от близо 11 000 хектара, като 4 200 хектара от тях са разрешени за лов. Мерките са превантивни и целят занижаване на риска от евентуалното разпространение на заболяването „африканска чума по свинете“, стана ясно на поредното..

публикувано на 17.09.19 в 16:07
Снимката е илюстративна.

За пореден път БДЖ отменя влак без да уведоми пътници

Влакът от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч. е бил отменян няколко пъти през последните дни. За това сигнализира слушател на БНР- Бургас. Атанас Стоянов от Айтос пътува всеки ден към Бургас и обратно. През последните дни той забелязва, че информацията за отменянето на линията се пуска в последния момент. „В приложението на БДЖ до..

публикувано на 17.09.19 в 15:07

Булевард Демокрация на 17 септември

Темите във вторник, 17 септември: Предизборната надпревара за кметския пост в Малко Търново. Темата за предстоящия вот продължаваме с кандидата на ГЕРБ Илиян Янчев. Михaил Cтaнчeв, кoйтo зacтрeля хaзaртния бoc Кocтa Никoлoв-Миджуринa и прocтрeля бившaтa cи приятeлкa Cимoнa Тoдoрoв, признa винaтa си. Информация от съда за хода на делото...

публикувано на 17.09.19 в 14:35