Утре освещават и откриват в Айтос паметника на убитите във войните айтозлии

 Община Айтос и Инициативен комитет "Воинска памет" организират утре, от 11 часа, възпоменателно тържество за откриването и освещаването на паметник на 180 загинали във войните айтоски воиници.  

Организаторите благодариха на контраадмирал Кирил Михайлов - Командир на ВМС - Варна за неоценимото съдействие, за отдаване на заслужена почит на айтозлиите, убити на фронта. За откриването на паметника, в Айтос ще гостуват Представителният Духовия Оркестър на ВМС - Варна и почетна рота от Военно формирование 32890 от град Бургас. Паметникът ще бъде осветен от ставрофорен иконом Ромил Негозов, на тържеството ще присъства и VІ-ти Ученически гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев" - Айтос.

Изключителна е финансовата помощ на Министерството на отбраната за изграждането на паметния знак. С парични дарения, труд, материали и техника се включиха и много фирми, организации и граждани от Айтос, Бургас, Ямбол и Варна.

Идеята за паметник на загиналите във войните айтозлии е от близо един век. Още след края на Първата световна война се организират комитети и сдружения с идеята да бъде изграден монумент на убитите на фронта от цялата бивша Айтоска околия. Но това така и не се случва през следващите сто години, въпреки че периодично се обявяват конкурси за паметния знак, организират се комитети, а гражданите се канят на благотворителни концерти, за да бъде задвижен градежът.

И така, до март 2019 г., когато Инициативен комитет "Воинска памет" - Айтос с председател Иван Иларев търси подкрепата на кмета Васил Едрев и на Общинския съвет, за да реализират вековната идея. В комитета, сили обединяват всички местни патриотични организации, които с помощта на местната власт успяха да изградят паметника за по-малко от седем месеца. Предстои монументът да бъде открит и осветен на възпоменателно тържество на 12 септември 2019 г, в зелените площи пред сградата на Община Айтос!

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Виждам те. Виждаш ме.“в Професионалната гимназия по автотранспорт в Бургас

На 19 септември, в гимназията по автотранспорт в Бургас, ще се проведе обучение по международната програма „Виждам те. Виждаш ме.“ за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. Ще бъдат разяснени от КАТ пътна полиция основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя, както и актуална статистика за такива..

публикувано на 18.09.19 в 12:22
Снимката е илюстративна.

БДЖ отменя влакове заради липса на локомотиви

Липсата на достатъчно локомотиви е причината за отменянето на влака от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч., през последните дни. Това обясниха от БДЖ. Слушател на БНР- Бургас сигнализира за проблема. Той посочи, че информация за отменянето на линията е пускана в последния момент. Не е бил осигурен и алтернативен транспорт за пътниците...

публикувано на 18.09.19 в 11:29

Паметникът на Петко Задгорски в Бургас може да бъде открит следващото лято

Бюст – паметник от бронз на Петко Задгорски ще бъде поставен на Пушкиновата алея в Морската градина в Бургас. Паметникът на Пушкин там е дело на големия ни художник.  Инициатори на идеята са от сдружение "Общество за духовни изяви“. Авторът на проекта Руси Костадинов, го представи на сина на художника Велин Задгорски, който пристигна за..

публикувано на 18.09.19 в 11:05

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 СЕПТЕМВРИ:

Добро утро с БНР – Бургас! Днес в 18 ден на септември, сряда - не забравяйте да направите четири неща : - Усмихнете се , не се ядосвайте, не мислете твърде много и бъдете оптимисти! Каним ви на сутрешно кафе, с малко канела и вкусни палачинки с шоколад: Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Промяна в..

публикувано на 18.09.19 в 06:55

Поставят капани за диви прасета в разрешената част за ловуване на „Сините камъни“

Капани за диви прасета ще бъдат поставени в разрешената за ловуване част на „Сините камъни“. Природният парк е с територия от близо 11 000 хектара, като 4 200 хектара от тях са разрешени за лов. Мерките са превантивни и целят занижаване на риска от евентуалното разпространение на заболяването „африканска чума по свинете“, стана ясно на поредното..

публикувано на 17.09.19 в 16:07
Снимката е илюстративна.

За пореден път БДЖ отменя влак без да уведоми пътници

Влакът от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16.50 ч. е бил отменян няколко пъти през последните дни. За това сигнализира слушател на БНР- Бургас. Атанас Стоянов от Айтос пътува всеки ден към Бургас и обратно. През последните дни той забелязва, че информацията за отменянето на линията се пуска в последния момент. „В приложението на БДЖ до..

публикувано на 17.09.19 в 15:07

Булевард Демокрация на 17 септември

Темите във вторник, 17 септември: Предизборната надпревара за кметския пост в Малко Търново. Темата за предстоящия вот продължаваме с кандидата на ГЕРБ Илиян Янчев. Михaил Cтaнчeв, кoйтo зacтрeля хaзaртния бoc Кocтa Никoлoв-Миджуринa и прocтрeля бившaтa cи приятeлкa Cимoнa Тoдoрoв, признa винaтa си. Информация от съда за хода на делото...

публикувано на 17.09.19 в 14:35