Ръст на посещенията на туристическите обекти има в Бургас през този летен сезон

Снимка: община Бургас

 Имахме един доста успешен сезон, каза за БНР Бургас директорът  на ОП" Туризъм" Росалина Димитрова. Въпреки че са регистрирани по-малко нощувки в местата за настаняване, същевременно фестивалите и туристическите обекти са посетени повече и бележат ръст спрямо миналата година.госитте са по-малко, но посетителите са повече, което показва, че работим и вървим в правилната посока, обобщи тя.

 Авиомузеят се утвърди като едно интересно място и то за поредна година регистрира ръст.Продължава интересът и към остров" Св. Анастасия", въпреки че времето не е много благоприятно и не успяваме да осъществим всички плавания,които сме планирали, каза още Димитрова. Близо с 8 %  са се увеличили туристите там. "Акве Калиде " до момента запазва нивата си от миналата година. Предстоят есенните месеци, когато обектът е доста по-посещаван.Затова се очаква към края на годината и там да бъде отчетено увеличение.

 Очакванията, които имахме в началото и преди сезона за спад на руски и немски туристи,се сбъднаха.Причината е, че полетите на летището са по-малко.До някаква степен това се компенсира с гости от Украйна и Англия.Спадът е около 9 процента, той не е толкова драстичен, отбеляза директорът.Ръст тази година до момента има на българските граждани.Той е с 2.5% повече.Това означава, че повече българи са посетили Бургас този сезон спрямо миналото лято.

 Един от начините Бургас да привлича повече туристи е рекламната политика, която се води.Ние не спираме да работим в тази посока, поясни Росалина Димитрова:

Предстоят ни туристически изложения. В края на годината ще пътуваме до Лондон, в началото на следващата година предстоят най-големите туристически борси в Русия и Германия, където задължително участваме.Използваме и интернет рекламата и публикации в различни сайтове и туристически списания.

Всички туристически обекти продължават да работят, островът ще бъде отворен до октомври. Изложбата от Египет ще бъде в Бургас до края на септември.Община Бургас е подготвила проект, който се очаква да се случи догодина. С него ще се осигури финансиране за подобрения на " Св. Анастасия и на Акве Калиде:

Работи се в посока развиване на обектите, за да може да удовлетворяваме очакванията на гостите.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма желаещи да работят като шивачки и шофьори

Увеличава се броят на безработните, регистрирани в бюрото по труда в Бургас за месец септември. Те са 7.5 процента повече спрямо август. Това е нормално, защото сезонът приключи, съобщи директорът на бургаското ведомство Живо Янакиев. За областта броят е 5850 души. Спрямо септември 2018 година намаление на регистрираните безработни има в четири бюра по..

публикувано на 22.10.19 в 13:24
Снимката е илюстративна

РИОСВ: Няма да се горят отпадъци в Малко Търново

Няма да се горят отпадъци в Малко Търново, категорични са от екоинспекцията. Инвестиционното намерение, против което се събират подписи в странджанския град, е за газификация, а не изгаряне, поясняват от институцията. Процесът на газификация не е този, който си представяме като в пещи на топлофикация, уточни началникът на екоинспекцията..

публикувано на 22.10.19 в 13:17

Роботи решават проблема с дефицита на кадри в туризма

Основен проблем в хотелиерския бранш в страната е липсата на квалифициран персонал. Причината е в слабата мотивация на служителите. Това твърдят Феодор Василев и Георги Луканов, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна.  Те са разработили проект с киоск, за автоматизация в хотелиерството, който представиха в Бургас...

публикувано на 21.10.19 в 16:23

Бойко Борисов ще открие разширение на газопреносната мрежа до боляровското село Горска поляна

Разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“ ще открие премиерът Бойко Борисов. Трасето включва газоизмервателна станция „Странджа“ и 11 км новоизграден преносен газопровод. На откриването са поканени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на..

публикувано на 21.10.19 в 09:24

Обновената база на Професионалната гимназия по туризъм в Бургас повишава качеството на обучение на учениците

Един от водещите проблеми в туризма, дефицитът на работна ръка, все още не е преодолян. Той дори доведе до  т.н сезонен внос на работници от други страни. Новите кадри се очакват да излязат  от класните стаи. Те обаче  трябва първо да се обучат. В посока  взаимодействие между бизнес и образование се работи в Бургас. Зам.-кметът по образование Йорданка..

публикувано на 21.10.19 в 08:57

С ценни находки приключва археологическия сезон на "Кабиле"

Приключва архологическото лято в Националния резерват "Кабиле" край Ямбол. В тазгодишните проучвания се включиха студенти и архолози от Регионалния исторически музей.  И тази година акцент в проучванията в античния град е мястото, съдето е бил разположен римският военен лагер. Изцяло проучен етрибунориума, сградата в която се е помещава командването на..

публикувано на 20.10.19 в 13:24

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08