Адвокати искат реформа в закона, регламентиращ дейността им


23 предложения за реформа в адвокатурата ще внесат в Народното събрание от гражданската инициатива „Адвокати за свободна България“. От организацията ги представиха днес в Бургас по време на обществено обсъждане. Те искат да се намери решение на проблемите, които непрекъснато срещат в работата си. Според тях досега действащият закон е остарял и неадекватен. Дори нарушава и правата им. Причината сега да бъдат инициирани предложенията е готвеният законопроект на Висшия адвокатски съвет, който представителите на инициативния комитет смятат, че се прави „на тъмно“ и предвижда засилени репресивни мерки.

Основната причина за инициирането на предложенията е, че членовете на Висшия адвокатски съвет не защитават интересите ни. Това обясни адвокат Светлозар Николов, един от организаторите. „Ние виждаме, че този орган в момента в България е окупиран и е под влияние на едрия бизнес и чрез него се цели да бъдат репресирани българските адвокати. Доказателството е този законопроект, който го е внесъл Висшият адвокатски съвет. Искат да бъде заличена нашата професия като свободна и независима“, обясни той.

Проблемите на адвокатите ще засегнат и гражданите, защото ще загубят доверие към хората, които ги защитават, посочи адвокат Пламен Велчев. Едно от основните предложения е искането за промяна в Наказателния кодекс. „В Наказателния кодекс са предвидени текстове, в които се защитават магистратите, защитават се нотариусите, помощник нотариусите, частните съдебни изпълнители, но за адвокатите дума не става. Ние решаваме конфликти. От тази гледна точка ние засягаме различни интереси. Нашите органи не се потрудиха просто да се добави „и адвокати“ към няколко текста от Наказателния кодекс“, обясни той.

Друг основен проблем се оказват дисциплинарните производства. „Оказва се, че в българската адвокатура са в строго пазена тайна всички дисциплинарни решения. Заседанията, които се провеждат, са закрити. Не може ние като български адвокати ежедневно да защитаваме правата на гражданите в съда, а когато нас ни атакуват с някакви дисциплинарни обвинения, след това да не можем да си защитим правата пред български съд“, допълни Светлозар Николов. Той посочи, че дисциплинарните репресии в момента са обект на проверка в Европейския парламент, пред международните адвокатски организации и по дела в Страсбург.

Според бургаския адвокат Ангел Ангелов, част от предложенията на инициаторите са адекватни и дори необходими, за други обаче посочи своите възражения. Той подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс. Според него обаче идеята за право на свободно сдружаване на адвокати не е добра, тъй като ще доведе до разединение в гилдията.

Друго основно искане на адвокатите е въвеждането на годишен отпуск, за да може да се спрат сроковете за движение на делата. Предложенията ще бъдат внесени в Народното събрание на 16 септември. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж е открит с огнестрелна рана в главата тази нощ

Около 19.12 ч. в първо Районно управление в Бургас е получено съобщение за това, че в спалнята на дома си, разположен на ул. "Хан Крум"№ 11, е открит трупа на 70-годишен бургазлия. Тялото е намерено от съпругата на бургазлията при прибирането й в жилището. Извършен е оглед на местопроизшествието, като е констатирано, че вероятно възрастният мъж, имащ..

публикувано на 16.10.19 в 22:09
снимката е илюстративна

Задържаха мъж за кражба на кола в "Горно Езерово"

Бургаският съд задържа под стража мъж, обвинен за отнемане и нанасяне на щети на чужд автомобил. Това се е случило пред уикенда в  кв. „Горно Езерово“. Мъжът е взел колата без знанието на собственика, като е  счупил  страничното стъкло и ауспуха. Подсъдимият я оставил без надзор до езерото „Вая". Определението на Районен съд – Бургас може..

публикувано на 16.10.19 в 16:40

10-годишно дете е блъснато в „Меден рудник“

10-годишно момче е блъснато в района на бл. 437  в ж.к. „Меден рудник“, съобщиха от полицията. Детето се е движело с тротинетка, когато внезапно е излязло на пътя. То е блъснато от автомобил, управляван от 60-годишна бургазлийка. Момчето е прегледано в болница и освободено за домашно лечение. То е с охлузна рана по двете колена, без опасност за..

публикувано на 16.10.19 в 07:47

10 години зад решетките за мъж изнасилвал дъщеря си в айтоско село

Съдът наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ спрямо Живко Петров. Той е подсъдим за изнасилване на малолетната си дъщеря. Това се е случвало многократно от ноември 2017 до март 2018 година. Присъдата е постановена по реда на съкратеното следствие. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор...

публикувано на 15.10.19 в 15:57

Айтоски бизнесмен обвинява Николай Мечков в присвояване на фирмата му

Охранителният бос Николай Мечков, който беше задържан при специализирана полицейска операция в Бургас , е изнудвал, заплашвал и пребил бизнесмен от Айтос. Преди 2 години, след натиск и принуда, собственикът на хлебозавода в Айтос и бивш общински съветник Стоян Колев, е прехвърлил акциите на предприятието на бодигард, работещ във фирма на Николай..

публикувано на 15.10.19 в 15:20

Задържаха криминално проявен, измамил възрастна жена в Бургас

35-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия е задържан от полицията след подаден сигнал от 73-годишна жена от Бургас. Поводът е измама, с уговорката  да закупи мобилния й телефон, от дома ѝ на ул. "Калофер". С условието, че няма дребни пари, възрастната жена  се качила до дома си за да му върне ресто. Слизайки до входа е констатирала, че измамникът..

публикувано на 15.10.19 в 09:41

Стоян Колев с обвинение за данъчни измами

Бургаският окръжен съд е насрочил за днес заседанието си по делото срещу бившия политик и бизнесмен Стоян Колев.. Срещу него са повдигнати три различни обвинения за данъчни измами.  Едно от тях е за укриване на данъци в размер на над 340 хил. лева. чрез фиктивни сделки с имоти в периода юли 2012- април 2014 година. Заседанието е насрочено за 9:30..

публикувано на 15.10.19 в 08:57