Можем ли с общи усилия да намалим жертвите на пътя?

| обновено на 17.09.19 в 13:42

Това десетилетие трябва да посветим на намаляването на жертвите по пътищата, смята евродепутатът Владимир Уручев. Той обясни, че политиките на Евросъюза по този проблем, са свързани с подобряването на инфраструктурата, състояниета на автомобилите, както и до промяна на поведението на самия шофьор. 

"Действат около 15 регламента в тази насока. В Европейския парламент постъпи ново предложение, когато се одобрява даден тип от автомобили, да се прилага задължително изискване за наличие на съвременни системи".

Според него, голяма част от сегашните системи за сигурност, които се монтират в съвременните автомобили, са дали резултат. Трудно обаче ще се преодолее другият основен фактор за намаляването на пътните инциденти – поведението на шофьорите. 

"Няма как на европейско ниво да се въздейства върху тях. Това е въпрос на наличие на навици, на отношение на обществото към този проблем, дори на изграждане на култура."

Заради това и превантивна кампания като тази на БНР Бургас „Спри, давам път на пешеходец“ може действително да повлия положително на мисленето на водачите.

"Може би няма да повлияе на всички, но задължително това ще има ефект върху мислещите хора. Всякакъв тип напомняния и колкото по-оригинални са те, толкова повече хората се замислят."

Затова и в деня без жертви на пътя, доброволците на БНР Бургас раздадоха повече от 1000 стикера с посланието „Спри! Давам път на пешеходец“. Кампанията беше подкрепена от КАТ „Пътна полиция“ към ОД на МВР Бургас в лицето на нейния говорител Цветелина Рандева.

"Изключително важна инициатива от гледна точка на това, че предстои активният зимен период, в който пешеходците носят тъмни дрехи. Поради което, се допускат и голям брой пътни инциденти, в които ранени и загинали са пресичащите. Точно поради това приветстваме акцията на БНР Бургас. Смятам, че с течение на времето успяхме да провокираме ангажираността на всеки един от водачите да бъдат малко по-внимателни, когато са в района на пешеходни пътеки. За съжаление обаче, има все още пътни инциденти, в които се допуска раняване или смърт. Поради това, подобен род превантивни инициативи са повече от необходими."

Кампанията подкрепиха още Община Бургас, Съюза на българските автомобилистите в града, БМЧК - Бургас и авторът на стикерите Юлиан Арнаудов от Варна.


„Спри, дай път на пешеходец“ е кампания, която посвещаваме на децата загинали при пътнотранспортни произшествия.ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи урок за първолаците - как да пресичат безопасно (СНИМКИ)

С началото на учебната година БНР Бургас продължава кампанията си „Спри! Давам път на пешеходец“. Тя се реализира със съдействието на ОД на МВР - Бургас.  На първия учебен ден екипът ни бе в Основно училище „Елин Пелин“, в бургаския комплекс „Меден рудник“. Първокласниците посрещнаха първия учебен звънец с голямо вълнение и трепет. Сред тях беше..

публикувано на 17.09.19 в 10:48

56 творби събра третото издание на сборника "Приказни истории с БНР Бургас"

Третото издание на сборника "Приказни истории с БНР Бургас" е вече готово. В него са събрани 56 забавни и интересни творби на деца от 6 до 16 години.  Книгата ще започне своето пътуване към читателите си от днес. Третото издание на проекта се оказа доста успешно, обясни Марияна Рачева, ръководител на рекламния отдел на медията. „Над 150..

публикувано на 16.09.19 в 09:42

"Гларуси и шамандури" със студио от плажа и демонстративен футболен мач (ВИДЕО)

В първия ден на септември предаването "Гларуси и шамандури" ще се излъчва на живо от бургаския плаж. Гости на водещия Жоро Янакиев ще бъдат  известните бургаски сатирици - Ваньо Вълчев и Динко Павлов. Как изглеждат морските дълбини ще разберем от Динко Динков. Той е поет, писател и един от най добрите подводни риболовци в България...

обновено на 01.09.19 в 07:24

Подаръкът на БНР Бургас спечели...

В ефира на БНР Бургас изтеглихме поредния наш слушател, който си спечели подарък от нас. Това е Иван Койчев. Честито! Той е отговорил на  анкетата ни във Фейсбук Преди седмица ви попитахме: Ще се разпадне ли коалицията на патриотите? 86% смятат, че зависи от интересите в партията. Останалите 14% са на мнение, че зависи от местния вот. От..

обновено на 26.08.19 в 17:08

Подаръкът на БНР Бургас спечели...

В ефира на БНР Бургас изтеглихме поредния наш слушател, който си спечели подарък от нас. Това е Мила Няголова. Честито! Тя е отговорила на  анкетата ни във Фейсбук Преди седмица ви попитахме: Кой е виновен за честите катастрофи у нас  75% смятат, че вина имат шофьорите. Останалите 25% са на мнение, че причина е пътнатата инфраструктура. От днес..

обновено на 19.08.19 в 16:44
Това не е Жоро Янакиев, а Zandra Michael Vox

"Гларуси и шамандури" на живо от Крайморие

На 18 август от 9 ч, предаването  „Гларуси и шамандури"  ще излъчва на живо от бургаския квартал "Крайморие". Повече за историята на квартала ще научим от специалния ни гост Георги Райков, който е изследовател на бургаската литературна история. В третата част на предаването гост на Георги Янакиев ще бъде младата певица Деси Брънкова, по-известна като..

публикувано на 16.08.19 в 17:00

Тениската на БНР Бургас спечели...

В ефира на БНР Бургас изтеглихме поредния наш слушател, който си спечели подарък от нас. Това е Виктория Драгатева. Честито! Тя е отговорила на  анкетата ни във Фейсбук Преди седмица ви попитахме: Кой е виновен за манията по опасните селфита?  64% смятат, че вина имат социалните мрежи. Останалите 36% са на мнение, че трябва да има по-силен..

публикувано на 05.08.19 в 17:00