Ипотечното кредитиране дискутираха брокери на форум в Бургас

| обновено на 18.09.19 в 08:39Финансирането на имотните сделки, бе един от основните акценти на брокерски бизнес форум, който се състоя в Бургас.  Експерти коментираха възможностите за партньорство между банки, кредитни посредници, брокери и клиенти. Репортаж на Мария Стефанова.

Конкурентността в сектор имоти е фактор за устойчивото развитие на всеки град. Есента е сезонът, в който се сключват най много сделки и се теглят най много ипотечни кредити. Въпреки това ръстът на цените на жилища ще се успокои – прогнозира Тихомир Тошев – експерт по кредитиране.

„Сега предстои най-силният период в пазара на недвижими имоти, това обаче не винаги води до ръст на цените. Просто, нормално е в края на годината,всеки българин вече си прави точна сметка какво е изкарал и спестил през годината, какви са очакванията му за растеж на доходите му и доколко са стабилни и тогава пристъпва по-лесно към решение да си закупи ново жилище…Достъпното ипотечно кредитиране в момента е един от факторите за ръста при сделки с недвижими имоти в Бургас, но не е единствен“ – коментира кредитният посредник. Според него, в момента са се подобрили доходите на българите, те се чувстват по-стабилни и спокойни и предпочитат да спестят пари в недвижим имот, отколкото на депозит, тъй като лихвите на банките за спестяванията са твърде ниски.

„Докато банките отпускат отпускат лесно кредити и сделките ще растат, цените обаче ще се успокоят и ще се замразят през зимата" – прогнозира Тихомир Тошев – експерт от Кредитен център в София.

Повече чуйте в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботи решават проблема с дефицита на кадри в туризма

Основен проблем в хотелиерския бранш в страната е липсата на квалифициран персонал. Причината е в слабата мотивация на служителите. Това твърдят Феодор Василев и Георги Луканов, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна.  Те са разработили проект с киоск, за автоматизация в хотелиерството, който представиха в Бургас...

публикувано на 21.10.19 в 16:23

Бойко Борисов ще открие разширение на газопреносната мрежа до боляровското село Горска поляна

Разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“ ще открие премиерът Бойко Борисов. Трасето включва газоизмервателна станция „Странджа“ и 11 км новоизграден преносен газопровод. На откриването са поканени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на..

публикувано на 21.10.19 в 09:24

Обновената база на Професионалната гимназия по туризъм в Бургас повишава качеството на обучение на учениците

Един от водещите проблеми в туризма, дефицитът на работна ръка, все още не е преодолян. Той дори доведе до  т.н сезонен внос на работници от други страни. Новите кадри се очакват да излязат  от класните стаи. Те обаче  трябва първо да се обучат. В посока  взаимодействие между бизнес и образование се работи в Бургас. Зам.-кметът по образование Йорданка..

публикувано на 21.10.19 в 08:57

С ценни находки приключва археологическия сезон на "Кабиле"

Приключва архологическото лято в Националния резерват "Кабиле" край Ямбол. В тазгодишните проучвания се включиха студенти и архолози от Регионалния исторически музей.  И тази година акцент в проучванията в античния град е мястото, съдето е бил разположен римският военен лагер. Изцяло проучен етрибунориума, сградата в която се е помещава командването на..

публикувано на 20.10.19 в 13:24

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"

Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при..

публикувано на 17.10.19 в 16:10

Японска компания проявява интерес към търговия с България

Представители на японска компания за търговия проявяват интерес към държавите в Източна Европа. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се срещна с  Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки. Бизнесмените, че искат да промотират възможностите на японския пазар. През последните години японските туристи познават България предимно..

публикувано на 17.10.19 в 15:20