Пътят от село Голямо Буково до манастира ще бъде ремонтиран

 Общ проект с  турската  община Пехливанкьой ще реализира Средец. Идеята е да се популяризира културният туризъм в двата региона.Предвижда се реконструкция на пътя от село Голямо Буково до манастира. Целта,обаче, е не само обновяването на инфраструктурата, а и превръщането на прочутото странджанско село в интересна туристическа дестинация. Финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество. Проектът ще продължи 24 месеца, обясни Мира Владева от община Средец:

Той е на стойност 453 хиляди евро. От тях 246 хиляди са за Община Средец. Общата цел е да допринесе за повишаване на туристическата привлекателност на зоната Пехливанкьой -Средец чрез добро използване на общите природни и културни ресурси и свързаната с тях инфраструктура.Едновременно с ремонта на пътя ще бъде изградена пешеходна алея до манастира, на която ще има заслони за отдих и за почивка.

Акцент ще бъде и лековитата вода от аязмото в манастира и извори, които са в съседство и такива  от другата страна на границата. Те ще бъдат проучени и  рекламирани.Деца също ще се включат в проекта, те ще научат повече за находищата. Хората се интересуват и питат за тези места, обясни кметът Иван Жабов:

Досега това, което ги е спирало е лошият път, лошата инфраструктура до манастира.Тези 500 хиляди лева, обърнати от евро, мисля, че няма да стигнат да се направи пет километровото трасе. ще бъде рехабилитирано, ако трябва ще дадем средства от общината така, че пътят да бъде проходим. Всички хора,които искат да отидат до манастира и аязмото да останат доволни и все повече хора да посещават тези свети места.

В момента манастира и аязмото в него са много добре поддържани, добави още Жабов. Предстои ремонт и на църквата в Голямо Буково, сливенската митрополия е отпуснала 10 хиляди лева.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботи решават проблема с дефицита на кадри в туризма

Основен проблем в хотелиерския бранш в страната е липсата на квалифициран персонал. Причината е в слабата мотивация на служителите. Това твърдят Феодор Василев и Георги Луканов, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна.  Те са разработили проект с киоск, за автоматизация в хотелиерството, който представиха в Бургас...

публикувано на 21.10.19 в 16:23

Бойко Борисов ще открие разширение на газопреносната мрежа до боляровското село Горска поляна

Разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“ ще открие премиерът Бойко Борисов. Трасето включва газоизмервателна станция „Странджа“ и 11 км новоизграден преносен газопровод. На откриването са поканени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на..

публикувано на 21.10.19 в 09:24

Обновената база на Професионалната гимназия по туризъм в Бургас повишава качеството на обучение на учениците

Един от водещите проблеми в туризма, дефицитът на работна ръка, все още не е преодолян. Той дори доведе до  т.н сезонен внос на работници от други страни. Новите кадри се очакват да излязат  от класните стаи. Те обаче  трябва първо да се обучат. В посока  взаимодействие между бизнес и образование се работи в Бургас. Зам.-кметът по образование Йорданка..

публикувано на 21.10.19 в 08:57

С ценни находки приключва археологическия сезон на "Кабиле"

Приключва архологическото лято в Националния резерват "Кабиле" край Ямбол. В тазгодишните проучвания се включиха студенти и архолози от Регионалния исторически музей.  И тази година акцент в проучванията в античния град е мястото, съдето е бил разположен римският военен лагер. Изцяло проучен етрибунориума, сградата в която се е помещава командването на..

публикувано на 20.10.19 в 13:24

Подписка срещу бъдещ завод в Малко Търново

Подписка срещу изграждане на инсталация за газификация на отпадъци е започна в Малко Търново днес. Притесненията на инициаторите са, че ще се возят боклуци и от други населени места, ще се оползотворяват и утайки от пречиствателни станции. Качили сме информацията на страницата на общината, коментира пред БНР-Бургас изпълняващият длъжността..

публикувано на 18.10.19 в 14:08

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"

Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при..

публикувано на 17.10.19 в 16:10

Японска компания проявява интерес към търговия с България

Представители на японска компания за търговия проявяват интерес към държавите в Източна Европа. Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски се срещна с  Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки. Бизнесмените, че искат да промотират възможностите на японския пазар. През последните години японските туристи познават България предимно..

публикувано на 17.10.19 в 15:20