"Паламудени вдъхновения и странджански седенки" през почивните дни в Ахтопол

| обновено на 21.09.19 в 10:44
Снимка: Joyradost / Wikipedia

Четвъртото издание на фестивала "Ах! Паламуда" ще се проведе през почивните дни в Ахтопол. Предвидени са разнообразни събития, посветени на автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства, Есенните празници в морския град се провеждат под мотото "Паламудени вдъхновения и странджански седенки", какво включва програмата тази година ще научим от Катя Съева от сдружение „Лумен“, един от организаторите:

"Празници на автентичната, традиционна храна, която е и култура и история и връзка с нашия корен. Затова и е много важна като присъствие. Празници и на традиционните и съвременни изкуства, множество творчески ателиета и работилници, кулинарни ателиета, презентации, прожекции на документални филми, изложби и концерти. Паламудът е патрон и символ на празниците, защото е символ на благоденствието. Тези празници са наречени за благоденствие, за здраве, за сполука и наслука на хората."

Трите дни на фестивала ще са изпълнени и с много музика, като началото ще бъде поставено с фолклор, специален гост ще е певицата Радостина Йовкова, солист на ансамбъл "Филип Кутев" и странджанския певец Костадин Михайлов. Във фестивалните вечери са предвидени концертите и на съвременни групи.

Хотелиери и собственици на къщи за гости в Ахтопол са споделили, че имат много резервации за трите дни на фестивала сподели Катя Съева. Това е и едно от идеите на организаторите Ахтопол да се утвърди като културно-историческа дестинация и притегателно място за почитателите на специализирания туризъм. 

АХ!ПРОГРАМАТА


21-23 септември

СЪБОТА (21.09.)

12.00 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ 
ОТКРИВАНЕ с водосвет на Агатополския епископ Йеротей, отец Сергий и отец Йордан; раздаване на празничен курбан
„Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден

13.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО; ГРАДСКА ГРАДИНА
„Щом задумка тъпан и засвири гайда...” – фолклорна програма със специалното участие на Радостина Йовкова (солист на ансамбъл „Филип Кутев” и странджанският певец Костадин Михайлов
„Пазители на традициите” – творчески и кулинарни работилници с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол; сдружение „Пазители на българското”; сдружение „Нови публики”
„Пътешествия в ритъм” - музикално пространство с Асен Хайдутов

17.00 ч. ГРАДСКИ ПЛОЩАД (пред галерия „АлтерЕго”)
„Виждате ли го моретоооо?”- рисувателно ателие за деца
“Lov-E-Motion”: фото-лирично споделяне с Лидия Кулекова (изложба 21-23.09)

20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО – Ах!концерт
„Паламуда PROject” представя:
Асен Хайдутов и „The Family”
Blues Traffic
22.30ч. „дЖаз-маз” – джем сешън

НЕДЕЛЯ (22.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески ателиета „Паламуди по бермуди” с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Ахтопол; децата от ЦОП „Цветница” – Малко Търново; Фондация „Vortex" и доброволци, читалище „Христо Ботев” – Ахтопол; сдружение „Пазители на българското”; сдружение „Нови публики”
„Пътешествия в ритъм”- музикално пространство с Асен Хайдутов

12.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден

17.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„На кея с малко джаз и вино...” 
Наградите на литературен конкурс „МОРЕТО!”
Изложба живопис на галерия „АлтерЕго – Ахтопол”
*Музикалната картина ще оформят “The Hitch-Hikers”

20.00 ч. СЦЕНА ДО ПРИСТАНИЩЕТО – Ах!концерт
“The Hitch-Hikers”
Група „Конкурент”

ПОНЕДЕЛНИК (23.09.)

10.30 ч. ГРАДСКА ГРАДИНА
Детски творчески ателиета „Паламуди по бермуди”
„Арт-експресивни игри” – ателие с Лидия Кулекова
„Пътешествия в ритъм” – музикално пространство с Асен Хайдутов

12.30 ч. ПРИСТАНИЩЕ АХТОПОЛ
„ Храната на Морето и Странджа” – тематични щандове, дегустации, презентации – през целия ден
12.30ч.-17.00ч. „Ах!Русалки, еднорози, паламуди... и други лични изумруди!”- хубави срещи с морски хора; дегустация на табиетлийски рибарски мезета, тънки питиета и турнир по табла!
12.30ч."Рибарството по Странджанското Черноморие" - презентация на д-р Атанас Орачев
13.00ч. За проекта "ABORA" ще разкаже кдп Александър Александров
14.00ч. Кино сБирка на кея
„Добро утро, капитане!”- док.филм; режисьор: Джеки Стоев; сценарист: Христо Илиев – Чарли; оператор: Антони Стоев
*Специален гост ще бъде главният герой на филма Евгений Овагемов – Гената!

18.00ч. МАЛКА СЦЕНА – галерия „АлтерЕго”
Благодатна вечер с изпълненията на Petruccio – соло пиано и...
Литературен конкурс „МОРЕТО!”- представяне на наградените произведения и среща с авторите
19.00ч. „Написаното с перо от ангел остава завинаги” – док. филм, посветен на поета Николай Кънчев; сценарист и режисьор: Христо Илиев – Чарли; оператор: Пламен Гелинов
21.00ч. Паламудени вдъхновения, откровения и съкровения с приятели и питие....
С отворен край.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаските читалища представят съвременните изкуства за деца във фестивал

Музика, литература, театър и арт работилници ще предложат бургаските читалища в навечерието на Дeня на будителите. На 19 октомври от 10:30 часа в Експоцентър "Флора" читалищата ще представят пред публика своята дейност под формата на фестивал - ревю. Първото издание на инициативата бе през 2018 година. Фестивалът тази година събира представители на..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Филмът „Португалката“ с бонус прожекция на фестивала CineLibri

Организаторите на кино-литературния фестивал CineLibri правят подарък на любителите на киното с бонус прожекция на филма "Португалката". Тя ще се състои на 20 октомври, неделя, от 16:00 часа в Експоцентър "Флора". Режисьор и сценарист на историческата драма е Рита Азеведо Гомес. В ролите: Клара Риденщайн, Марчело Урджеге, Ингрид Кавен, Рита Дурои др...

публикувано на 16.10.19 в 15:23

Маринистът Йордан Маринов открива изложба навръх 75-тия си рожден ден

Картини, рисувани през седемдесетте години показва за първи път в изложба художникът Йордан Маринов. Маринистът открива днес богата експозиция навръх 75-тия си рожден ден в галерията на Дружеството на бургаските художници.  "Ретроспекция има, не всички картини съм ги правил тази година. Може би 10-15 са от сега, а другите са от по-назад в..

публикувано на 16.10.19 в 11:17

Регионалният музей в Бургас представя филма за концлагера Трикери

Регионален исторически музей - Бургас ще представи документалния филм "Концлагерът Трикери". Лентата съживява спомена за една трагедия, останала скрита за повечето българи поради настъпилите политически промени след войните. Филмът е заснет от екип от бургаски оператори и журналисти. През месец юни 1913 г. избухва трагичната за България,..

публикувано на 16.10.19 в 10:57

Представят мюзикъла „Целуни ме, Кейт!“ в Бургас

Мюзикълът „Целуни ме, Кейт!“ ще бъде представен днес от 19.00 ч. на сцената на Държавната опера в Бургас. Спектакълът е по мотиви от комедията „Укротяването на опърничавата“ от Уилям Шекспир. Диригент е Цанислав Петков, режисьор - Александър Текелиев, а хореографията е на Желка Табакова. Диригент на хора е Невена Михайлова. В мюзикъла ще..

публикувано на 16.10.19 в 08:36

CineLibri продължава с филма „Мъжът, който си играеше с огъня“

Кино-литературният фестивал CineLibri продължава днес с прожекцията на филма "Мъжът, който си играеше с огъня". Режисьор на продукцията е Хенрик Георгсон. В ролите: Динара Друкарова, Марк Сити, Ив Пиньо, Лео Гранпере и др. "Мъжът, който си играеше с огъня" е документален филм за автора на феноменалната трилогия "Милениум" Стиг Ларшон (1954-2004) и..

публикувано на 15.10.19 в 16:50

Двама творци с обща изложба в галерия "Ателие Р"

Двама творци Ангелина Ангелова и Йордан Ангелов участват в обща изложба в Бургас. Тя ще бъде открита на 21 октомври, понеделник от 18:30 часа.  Съвместната експозиция на Ангелина и Даката ше бъде в галерия "Ателие Р", на улица "Възраждане"№25. Изложбата е озаглавена "2Х50". 

публикувано на 15.10.19 в 12:19