Бургас бе домакин на форум за правото да бъдем информирани и за свободата на словото

Всеки има право да бъде информиран и да получава информацията, която го интересува от различните институции. Още повече, когато става дума и за медии, които работят  с достоверна информация. Свободата на словото и  правото за достъп до информация са сред основните ни граждански права.

Това бе темата на форум в Бургас, в който се включиха юристи, депутати и журналисти.

Бургас бе домакин на форум посветен на правото да бъдем информирани и за свободата на словото у нас, по повод  Международния  ден на „Правото да знам“. Отбелязваме го за 17-ти пореден път.
Изпълнителният директор на Програмата за достъп до информация посочи, че нямаме комисар или комисия, която да осъществява лидерството в прилагането на закона:

"2019 година за първи път излезе одитен доклад на Сметната палата по прилагането на Закона за достъп до информация. Този доклад е изключително интересен. Той предполага и последващ доклад  за препоръките, които дава Сметната палата към органите на власт.  През май месец 2020 година ще видим втори доклад. "...

Благодарение на търсещите информация, на самите казуси,  които се създаваха и на съдилищата през всичките тези години се оформяше това понятие – достъп до информация, каза адвокат Александър Кашъмов

"Съществена роля в това отношение имат разследващите журналисти, защото те поставят въпроси, които са извън стандартите и поставяха темата дали дадена информация е обществена. От самото начало на приемането на закона  беше ясно, че всички актове на държавни органи са обществена информация. Не беше ясно дали договорите са такава информация..."

Отностно последните събития в държавата и по-конкретно в обществената медия, депутатът Диана Саватева коментира така:

"Когато става дума за обществена медия трябва да има пълна прозрачност. Дори да се вземе решение, което да е свързано с промяна на програма или промяна на конкретен екип, това да става при спазване на прозрачността. Не да го научаваме от социалните мрежи. Обществото трябва да бъде осветявано от това какво става в една медия, още повече когато е обществена..."

За свободата на словото, застрашено ли е то или не – коментираха журналистите Силвия Шатърова и Десислава Георгиева:

"Силно се надявам да не е в криза и в тотална опасност. Бяхме на конференция,  в която казваме - имаме закони и тя е решена, нужно е да имаме достъп до информация, а в същото това време ни се струва че има някакво ограничаване. Дали някой ни ограничава или ние си налагаме някакви ограничения, това е пагубно и в двата варианта."

"Този проблем е съществувал и ще продължава да съществува. И докато се оправдаваме с институциите, които ни забраняват достъп до информация нещата няма се променят. От друга страна има една автоцензура, която журналистите си налагат От едната страна са институциите, а от другата журналистите. Трябва да се намери пресечната точка, да се преодолеят тези проблеми за да нямаме пречка да се изразяваме свободно и да защитаваме интересите на обществото, на което служим.", посочи Георгиева.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Мариян Костадинов е новият директор на Регионална дирекция по горите в Бургас

Инж. Мариян Костадинов е назначен за директор на Регионална дирекция по горите в Бургас със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите от днес, съобщават от институцията. Инж. Костадинов е завършил Лесотехническия университет в София, специалност „Горско стопанство“. Завършил е и магистратура в Стопанската..

публикувано на 14.11.19 в 17:12

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща

От първи юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева. Това са се договорили ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на политически съвет на управляващата коалиция с участието на премиера Бойко Борисов. Политическият съвет, в изпълнение на заложените в програмата за управление приоритети, е решил минималната пенсия да стане 250 лева от началото..

публикувано на 14.11.19 в 15:17

"Булевард Демокрация" - на 14 ноември

Народната мъдрост „Покрай сухото гори и мокрото“ днес се визуализира и в управленско решение. А именно – първият ден от болничните остава за сметка на болния. И така, заради стотиците тарикати, които си взимат ден, за да удължат уикенда и да идат на плаж, да комбинират с почивните дни и други подобни шашми, ще изгорят хилядите честни болни...

публикувано на 14.11.19 в 15:02

Общината изгражда нов център в помощ на хората с увреждания

Започнаха  строително-монтажните дейности за изграждане на нов център за комплексна подкрепа на лица с увреждания, информират от общината. Той ще е на мястото на вече преместената дирекция "Социално подпомагане" - в блок 42, к-с "Братя Миладинови", срещу Механотехникума.  Общината изгражда новия център по проект "Развитие на нови интегрирани услуги в..

публикувано на 14.11.19 в 12:26

Изграждат в Ахелой открита сцена

В Ахелой ще бъде изградена постоянна открита сцена и пейки за зрители. Това предвижда проектът на община Поморие, внесен за одобрение към Местна инициативна група – Поморие. С реализиране на дейностите по проекта ще се създаде прекрасно място за провеждане на разнообразни културни събития и мероприятия като дневни и вечерни концерти, детски прояви,..

публикувано на 14.11.19 в 10:35

Информационната среща за предстоящата реконструкция на бул."Демокрация" е днес

Община Бургас организира информационна среща, на която ще бъдат обсъдени всички подробности по предстоящата реконструкция на част от централния булевард "Демокрация". Тя ще се проведе днес, 14 ноември, от 17.30 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино".  В срещата ще участват зам.-кметовете Чанка Коралска и Руска Бояджиева. Всички..

публикувано на 14.11.19 в 09:44

Обемът на язовир „Асеновец“ е достатъчен и не се налага режим на водата в Сливен

Обемът на язовир „Асеновец“ е достатъчен, за да осигури нормално водоснабдяване на Сливен до месец май 2020 година и не се налага режим на водата. Това твърди управителят на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев на среща с кмета Стефан Радев по повод ситуации в други градове на страната и сушата през пролетните и летните месеци.  По думите на инж. Рашев по..

публикувано на 14.11.19 в 09:12