Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се провеждат през октомври в Бургас

Снимката е илюстративна.
Снимка: Гергана Хрисчева


Месец на безплатните профилактични прегледи за рак на гърдата започва Комплексният онкологичен център в Бургас.Кампанията Бяла лястовица предвижда ултразвуково сканиране на млечните жлези. Тя е ориентирана към жени от 35 г. до 50 г. Профилактиката е изключително важна за ранното диагностициране, подчерта Валентина Станкова от Сдружението „Онкоболни и приятели“, партньор на кампанията. „Това е наследствено заболяване в повечето случаи. Затова и кампанията на Комплексния онкологичен център е насочена основно към жени, които са с такава наследствена обремененост. За тези жени е добре два пъти годишно да се провеждат тези профикатични прегледи, а за всички останали един път годишно е достатъчно да бъдат прегледани или на ехографско изследване, или на палпаторен преглед“, обясни тя.

Прегледите се провеждат всеки делничен ден от 12.30 ч. до 13.00 ч. в Диагностично – консултативния блок. Записването става на тел.  056/82 01 42 или на място в поликлиниката на Комплексния онкологичен център.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21