ОД на МВР и ДАНС изясняват авторите на фалшивите слухове в Сливен

Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си.
Снимка: Stoyan Radev

Обстановката в училищата е спокойна, ОД на МВР и  ДАНС изясняват авторите на фалшивите слухове

Обстановката във всички населени места в Сливен и областта е спокойна. На 8 октомври в училищата и детските градини се провежда нормален образователен процес.  В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи,  във вторник  отсъстват от 20 до 30 на сто от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година. В основните училища „Братя Миладинови“ и „Юрий Гагарин“ в Сливен, където вчера децата бяха масово масово отведени от родителите си, в в 8 часа в клас се явиха около 30 на сто от записаните деца и ученици.  В ОУ „Братя Миладинови“ втората смяна започва в 13 часа и се очаква, че ще дойдат още деца.  В детската градина в кв.“Надежда“ отсъстват около 30 деца от записаните. Това според ръководството не е прецедент за периода от откриването на заведението досега и няма връзка с изкуствено създадените притеснения сред семействата. Това съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски след проведени разговори с ръководителите на държавните и общинските институции в областта по повод създалата се паника сред родителите в някои квартали, породена на 7 октомври от фалшиви слухове за застрашени деца.

В понеделник, при появата на кризата, в кв.“Надежда“ в Сливен се проведе среща директора на Дирекция „Социално подпомагане“-Сливен Ваньо Матев, началника на отдел „Закрила на детето“ Стойка Колева, началника на РУ на МВР-Сливен гл.инспектор Димитър Кикьов, служители в управлението и кварталния участък, пасторите на евангелските църкви, както и лидерите на общностите в квартала. На срещата е обяснено на местното население, че случаи на „вземане на деца“ не е имало и няма в Сливен и областта. Направени са подробни разяснения, че Национална стратегия за детето няма, защото такъв документ не е приеман.  Задачата на социалните служби, вменена им от Закона за закрила на детето, е да извършат посещения на адрес при получен сигнал, свързан с малтретиране на дете, извършено сексуално посегателство върху него или липса на условия за отглеждане. Грижата за детето може да бъде предоставена само на единия родител, на приемно семейство или в краен случай на социална институция единствено и само с решение на съда. Това често се случва, когато биологичната майка изостави новороденото си дете в лечебно заведение и отказва да се грижи за него, а биологичният баща не признава бащинството.

По инициатива на областния управител, екипите за обхвата и задържането на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация.

ОД на МВР и ТД на ДАНС установяват инициаторите на фалшивите слухове, както и съпричастността на лицата, които ги разпространяват, в рамките на образуваното досъдебно производство.  Събрани са данни, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга й.  Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им. Органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на фалшивите слухове.

„Като областен управител призовавам всички граждани към спокойствие и разум. Основният приоритет в Сливенска област е грижата за децата, оказването на помощ и задържането им в образованието. Няма да допусна разпространението на престъпни внушения и престъпно посегателство спрямо чувствата на всеки един родител, каквато е любовта към децата му. Призовавам политическите, обществените и религиозните общности да проявят отговорност в този момент. В отношенията между жителите на Сливен и областта водещи са били разбирателството и консенсуса. Институциите полагат всички усилия за възвръщането на спокойствието в обществото, както и за разкриването на източниците на зловредните слухове“, подчерта областният управител Чавдар Божурски.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима българи са задържани в Лондон и Бургас за сексуална експлоатация

Трима българи бяха осъдени от Лондонски съд  на съответно 11, 10 и 3 г. лишаване от свобода. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група за трафик на жени и транссексуални българи с цел сексуална експлоатация във Великобритания. До арестите в Лондон и Бургас се е стигнало с лед близо едногодишна работа на британските полицейски и съдебни..

публикувано на 23.10.19 в 16:19
Снимката е илюстративна

Пред съда се изправя мъж причинил смърт на пътя

Мъж се изправя пред Окръжния съд в Бургас.   Той е обвинен за това, че е причинил смърт на пътя.  На 26.08.2018 г мъжът е карал по пътя Ябълчево – Горица, към с. Преображенци, общ. Руен, обл. Бургас  със скорост около 85 км/ч. Той се блъснал в колата пред него,  в следствие от което е излязла от пътя и се блъснала в дърво. Шофьорът на пострадалия..

публикувано на 23.10.19 в 15:16

Специализираната прокуратура с обвинителен акт срещу Миню Стайков и още 13 лица

Специализираната проуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Миню Стайков и още 13 лица, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“.  Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските..

публикувано на 23.10.19 в 13:15

Конвоират към София петимата задържани кандидати за местния вот в Несебър

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на петимата задържани кандидати за местна власт в Несебър. Кандидатът за четвърти кметски мандат Николай Димитров е с обвинение за ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове или престъпление срещу политическите права на гражданите. Останалите са обвинени като членове на престъпната..

публикувано на 23.10.19 в 09:47
Младен Маринов

Младен Маринов: Има задържани кандидати за местните избори в Несебър

Има задържани кандидати за местните избори в Несебър. В момента те са в районното управление и ще бъдат конвоирани до столичното следствие. Това обяви по Нова тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов. Сред задържаните е и кметът  Николай Димитров. Проверяваме всички сигнали за купуване на гласове, увери още министърът. „Наближавайки..

публикувано на 23.10.19 в 08:41

Запорираха имущество за 134 милиона лева на Миню Стайков и още 9 души

Антикорупционната комисия образува производство срещу Миню Стайков. Допуснати са обезпечителни мерки върху имущество на Стайков и девет свързани с него лица на стойност над 134 милиона лева, уточняват от комисията. Карнобатският бизнесмен е разследван за участие в организирана престъпна група и извършване на данъчни престъпления...

публикувано на 22.10.19 в 15:55

Полицията отцепи част от пешеходната зона на Сливен заради бомбена заплаха

Заради сигнал за поставена бомба в магазин за дрехи  в центъра на Сливен полицията отцепи част от пешеходната зона на града за около час по обяд. Намерена е бележка, на която пишело, че в обекта има бомба. Последвалата полицейска проверка не е установила наличието на взривно устройство, съобщи говорителят на полицията Първолета Мандинска...

публикувано на 22.10.19 в 15:53