БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме благотворителна инициатива

Кампанията "Дари и помогни" продължава до края на октомври

Да помогнем на най - нуждаещите се!

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме и през тази година кампания  „Дари и помогни“. Събираме стари, но запазени мъжки дрехи, завивки, обувки за бездомните в града ни.

„Каритас“ помага на ден на близо 40 души без дом, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и стационарна грижа към социалната организация на католическата църква. Някои от тях са от Бургас, а други са приходящи. Всеки има своята история и в много случаи трагедия в живота си, за да стигне до това положение.

Александър е на 60 години от Димитровград, остава без дом и средства и идва в големия град, за да търси препитание. Той е благодарен на „Каритас“ за оказваната помощ:

„Винаги помагат, тук мога да пия кафе, да хапна закуска! Дават ни дрехи, обувки, помогнаха ми за документите и сега се надявам, че ще чога да си намеря работа и да си стъпя на краката. Тук наистина помагат!“ 

За да помогнем на хора като Александър, макар и с малко и с каквото можем събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи и обувки за есенно - зимния период, одеяла и завивки. За предпочитане са спортни дрехи – анцузи, якета, поуловери, дънки.

Кампанията е по инициатива на сдружение „Каритас – Бургас“, което помага на най-нуждаещите се.

„От самото начало организацията ни помага на най – бедните, хората които имат нужда от елементарни неща, от облекло, от храна, лекарства и др.“ , разказа отец Михал, който е управител на „Каритас Бургас“ и член на Управителните съвети на „Каритас София“ и „Каритас България“.

„Каритас“ развива благотворителна дейност в България от 25 години, в Бургас сдружението има клон от 2006 година. В дневния му център бездомните могат  да се изкъпят, изперат , да получат топла  храна или чай. Помага се при необходимост с лекарства от първа необходимост и хигиенни консумативи, съдейства за издаване на документи, насочване и посредничество пред различни институции и др.

Ако и вие искате да помогнете може да се включите в кампанията ни „Дари и помогни“ – събираме употребявани но запазени мъжки дрехи, обувки, завивки.Даренията си може да донесете в БНР - Бургас ул. Филип Кутев 2 или в офиса на сдружение „Каритас - клон Бургас” в к-с „Бр. Миладинови“ бл 57, вх. 8, партер.

повече може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва подмяната на контейнерите в три бургаски комплекса

Над 4 000 са точките за сметосъбиране на територията на общината. Поетапно предстои подмяната на старите метални контейнери с нови. В три бургаски комплекса - „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“ процесът е пред завършване. Всеки контейнер от новия тип има обем, колкото два от старите.  Механизираният процес по събирането е безшумен и..

публикувано на 17.10.19 в 17:48

Грета Аспарухова: Новите контейнери са недостъпни за хората с увреждания

 В Бургас стартира подмяната на контейнерите за отпадъци, които са част от въвеждането на новата система за сметосъбиране и сметоизвозване. Съдовете за отпадъци са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне на приемното устройство и с педал.  Мащабната подмяна започна в трите бургаски комплекса „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“...

обновено на 17.10.19 в 16:42
Снимката е илюстративна

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в петък

Затруднено ще е придвижването в част от ул. "Янко Комитов" в петък. Това се налага поради извършване на строително-монтажни дейности, съобщават от Община Бургас. Те ще се извършват от 9:00 до 17:00 часа в района на светофарното кръстовището на входа към МОЛ-а.   Препоръчва се водачите да спазват въведената временна организация на движение и да..

публикувано на 17.10.19 в 15:48

Нови изисквания за отглеждането на животни в личните дворове

Максималният брой прасета, които могат да бъдат отглеждани в лични дворове, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат проектопромени в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания. Африканската чума по свинете налага въвеждането на нови мерки за биосигурност, в това число и в стопанствата тип "заден двор". Освен че ще намалят прасетата,..

публикувано на 17.10.19 в 13:29

Продължава строителството на брегоукрепителното съоръжение в местността „Алепу“ (СНИМКИ)

Започна строителството на четвъртия етаж от брегоукрепителното съоръжение в защитената местност „Алепу“, по известна като Шофьорския плаж. Там непосредствено след плажната ивица се издига строеж, който много прилича на жилищна сграда, но от фирмата инвеститор на обекта твърдят, че укрепват свлачище. Изобщо в района на къмпингите „Каваците“ и..

публикувано на 17.10.19 в 12:37

Държавен архив-Сливен отбеляза 60 години от създаването му

Държавен архив-Сливен отбеляза 60 години от създаването си. Община Сливен поднесе плакет на началника на отдела Ваня Койчева. Тя от своя страна благодари за доброто сътрудничество. „Ние работим много добре с общината и сме Ви много благодарни. Надяваме се за напред доброто сътрудничество да продължи“, заяви Ваня Койчева. Архивът е..

публикувано на 17.10.19 в 11:51

Временно е спряно движението в част от квартал „Клуцохор"

Във връзка с отстраняване на неотложна авария, днес е спряно движението на моторни превозни средства в следния район от кв. „Клуцохор“ – от входа на ул. „Н. Ботушев“, Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен, до пресечката на ул. „Д. Кавалджиев“ с ул. „Радецки“. Районът ще бъде затворен до 14 часа.

публикувано на 17.10.19 в 10:44