Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме благотворителна инициатива

Кампанията "Дари и помогни" продължава до края на октомври

Да помогнем на най - нуждаещите се!

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме и през тази година кампания  „Дари и помогни“. Събираме стари, но запазени мъжки дрехи, завивки, обувки за бездомните в града ни.

„Каритас“ помага на ден на близо 40 души без дом, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и стационарна грижа към социалната организация на католическата църква. Някои от тях са от Бургас, а други са приходящи. Всеки има своята история и в много случаи трагедия в живота си, за да стигне до това положение.

Александър е на 60 години от Димитровград, остава без дом и средства и идва в големия град, за да търси препитание. Той е благодарен на „Каритас“ за оказваната помощ:

„Винаги помагат, тук мога да пия кафе, да хапна закуска! Дават ни дрехи, обувки, помогнаха ми за документите и сега се надявам, че ще чога да си намеря работа и да си стъпя на краката. Тук наистина помагат!“ 

За да помогнем на хора като Александър, макар и с малко и с каквото можем събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи и обувки за есенно - зимния период, одеяла и завивки. За предпочитане са спортни дрехи – анцузи, якета, поуловери, дънки.

Кампанията е по инициатива на сдружение „Каритас – Бургас“, което помага на най-нуждаещите се.

„От самото начало организацията ни помага на най – бедните, хората които имат нужда от елементарни неща, от облекло, от храна, лекарства и др.“ , разказа отец Михал, който е управител на „Каритас Бургас“ и член на Управителните съвети на „Каритас София“ и „Каритас България“.

„Каритас“ развива благотворителна дейност в България от 25 години, в Бургас сдружението има клон от 2006 година. В дневния му център бездомните могат  да се изкъпят, изперат , да получат топла  храна или чай. Помага се при необходимост с лекарства от първа необходимост и хигиенни консумативи, съдейства за издаване на документи, насочване и посредничество пред различни институции и др.

Ако и вие искате да помогнете може да се включите в кампанията ни „Дари и помогни“ – събираме употребявани но запазени мъжки дрехи, обувки, завивки.Даренията си може да донесете в БНР - Бургас ул. Филип Кутев 2 или в офиса на сдружение „Каритас - клон Бургас” в к-с „Бр. Миладинови“ бл 57, вх. 8, партер.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват благотворителна изложба в Бургас

Благотворителната изложба ”Нека детските мечти да полетят“ще бъде открита Бургас. Тя е част на н ационално благотворително турне в подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства. Началото му ще бъде поставено в морския град.  Инициативата се реализира от MimArt на художничката Мария Даскалова от Пловдив. Събитието се подкрепя от дирекция..

публикувано на 18.04.24 в 09:20

Три обществени обсъждания днес в Царево по важни за региона проекти

Три обществени обсъждания ще се проведат днес в читалище „Георги Кондолов“ в Царево по важни за региона проекти. Обществено обсъждане на концепцията за „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране“ е от 13.45 часа. Водещ партньор на общината Царево е Агенция „Пътна инфраструктура“..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Възможни са аномалии във водоподаването в Поморие

Аномалии и спиране на водоподаването са възможни днес в Поморие от 8.00 ч. до 16.00 ч., съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е отстраняване на авария  на главния довеждащ водопровод. 

публикувано на 18.04.24 в 08:08

В Бургас няма сигнали за опасната гъсеница, готови сме да реагираме

Към момента в Бургас няма сигнали за разпространение на опасната гъсеница борова процесионка.  Дезинфекционна станция разполага с необходимите препарати и има готовност да реагира при появата й в морския град.  В много градове у нас вече се борят с вредителя, който предизвиква тежки алергични реакции, съобщава се дори за мъртви кучета..

публикувано на 18.04.24 в 08:05

На 2 май учениците няма да учат и в Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че 2 май- четвъртък ще бъде неучебен ден за бургаските ученици. „Днес издадох заповед, заради многото подадени искания от родители и ученици до мен и до самите училища. Получих уверения от директори на училища, че това няма да се отрази негативно на учебния процес“, това пише градоначалникът в фейсбук страницата..

публикувано на 17.04.24 в 20:30

С благотворителен базар събират средства за нов паметник на Левски в Бургас

Фондация "Гордите българи" ще проведе православен благотворителен базар тази неделя.  На него ще се продават икони и православна литература. Набраните средства ще са за изграждането на паметник на Васил Левски в морския град.  Чрез благотворителен базар събират средства за паметник на Васил Левски в Бургас Студентски благотворителен базар..

публикувано на 17.04.24 в 18:58