Психолог: "Българинът не разпознава кога се нуждае от емоционална подкрепа"Днес отбелязваме Световния ден на психичното здраве. До 2020-та психичните разстройства ще се наредят сред първите 5 болести, водещи до загуба на трудоспособност, обявиха от Световната здравна организация. Българинът не умее да разпознава симптомите, когато се нуждае от психологическа помощ и подкрепа – обясни психолог Катя Пенева.

Напоследък у нас тревожните разстройства измества депресиите от първото място. Причината е най-вече професионалният стрес и свръхочакванията в работата. Българинът обича да се конкурира и да иска и да има повече, но напоследък все повече за сметка на личния си живот и на семейството си – обясни психолог Катя Пенева.

„Българинът търси помощ когато го заболи глава, вие му се свят, повръща му се, изобщо когато се появят тези физиологични симптоми на неговия проблем, а иначе въобще не си дава сметка, че тези симптоми са свързани с някакъв емоционален проблем, с тревоги или разочарования на работното място. Дори не си дава сметка какво протича реално в живота му, няма този необходим емоционален отчет пред себе си. Съвсем дори не знае ,че това са тревоги и симптоми свързани с високи очаквания  и според него недостатъчно добри резултати , най вече професионално. Тези разочарования пък много лесно той прехвърля в личния си живот и си създава проблеми с хората, които уж обича и с които живее“ – обясни психологът. Според нея, всъщност лекарството са именно те, близките хора и любовта в семейството, хубавите занимания, които може да си организирате заедно.

Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, поради по лабилната  и емоционална психика, а често те се оказват и по амбициозните. Състояния като професионално прегаряне и панически атаки обаче не трябва да се пренебрегват защото могат да доведат при голяма честота дори до инфаркт или инсулт. Потърсете професионална помощ - препоръча психолог Катя Пенева.

Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Джипита очакват напрежение пред кабинетите заради безплатните ваксини

Доставката на безплатните противогрипни ваксини за възрастни хора над 65 години се бави с две седмици, но това няма да се отрази на ефекта от поставянето им. 20-30 дни са необходими на организма докато си изработи имунитет. В това увери председателят на регионалното Сдружение на общо практикуващите лекари  д-р Петко Желязков: „Ваксините..

публикувано на 23.10.19 в 16:56

Любима Бургазлиева: Безплатните ваксини за възрастни хора в Бургаско очакваме след 15 ноември

За първа година е предвидено безплатно ваксиниране на 10% от възрастни хора над 65 години у нас. Мярката за повишаване профилактиката на сезонния грип е по национална програма на Министерството на здравеопазването. Това съобщи Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия: "Общопрактикуващите лекари ще получават..

публикувано на 23.10.19 в 09:30

Бургаската болница се включи в отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата

Едноминутни въпросници за костната плътност може да попълни всеки, на две  места в града в неделя. Пунктовете ще бъдат разположени на „Тройката“ и до Морското казино. По този начин Бургас се включва в отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата, съобщи за БНР Бургас д-р Иван Казмин, завеждащ отделението по ревматология на УМБАЛ..

обновено на 20.10.19 в 07:50

500 кг заразена с листерия румънска риба е достигнала българския пазар

500 кг от заразената с листерия румънска риба е стигнала до търговската мрежа у нас, каза за "Хоризонт" на БНР Кремена Стоева  от Агенцията по храните. Тя уточни, че близо 260 кг от  рибата вече е конфискувана. Става дума за пушена скумрия във вакуумна опаковка с марката „Оушън фиш“.  "В момента вече няма такава риба на пазара. Агенцията по безопасност..

публикувано на 19.10.19 в 15:50

Бургаски стоматолози поставят безплатно силанти на детските зъби

И тази година бургаски стоматолози се включват в профилактичната програма за силанизиране на първите постоянни, дъвкателни зъби на децата. Кампанията вече стартира и ще продължи до 30-и ноември, информират от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките..

публикувано на 13.10.19 в 07:53

Доц. Цветан Велинов: Колкото по-рано вкараме студентите в болниците, толкова по-рано ще осъзнаят какво представлява медицината

 А кадемичната година за университет "Проф. д-р  Асен Златаров" започна с откриването на  нов медицински факултет. 40 души прекрачиха прага му,  за да станат лекари.Декан е известно име в медицинските среди - доцент д-р Цветан Велинов. Той е   лекар с 29-годишна практика в микробиологията и поема управлението  след работа като началник "Лаборатория..

публикувано на 12.10.19 в 10:36

Сливенската болница навърши 140 години

Многопрофилната болница в Сливен беше отличена с почетен знак - плакет на Община Сливен по случай 140-годишния си юбилей. В зала „Сливен“ се състоя тържествен концерт по повод 140 години от създаването на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Събитието бе част от програмата за отбелязване на юбилея на болничното заведение. Ръководството получи и икона..

публикувано на 12.10.19 в 08:31