Доц. Цветан Велинов: Колкото по-рано вкараме студентите в болниците, толкова по-рано ще осъзнаят какво представлява медицината

 Академичната година за университет "Проф. д-р  Асен Златаров" започна с откриването на  нов медицински факултет. 40 души прекрачиха прага му,  за да станат лекари.Декан е известно име в медицинските среди - доцент д-р Цветан Велинов.Той е  лекар с 29-годишна практика в микробиологията и поема управлението  след работа като началник "Лаборатория по микробиология" на УМБАЛ "Александровска" и дългогодишна кариера в Националния център по заразни и паразитни болести. Научните му интереси са в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката.

 Доц. Велинов е автор на над 120 научни труда - статии в реферирани международни и наши списания, както и участия в наши и международни научни форуми. Водещ изследовател и участник е в множество научни проекти, свързани с микробиологията и генетиката. Носител е на званието "Лекарите, на които вярваме".

В Бургас ме привлече предизвикателството за изграждането и стартирането на един медицински факултет, каза за предаването " Ден до пладне" на БНР Бургас доц. Велинов.  Това е сериозно предизвикателство, когато трябва нещо ново да започне да се изгражда, а това ново е в една област до момента неразвита в Бургас. Ентусиазмът, с който хората, ангажирани с изграждането на този факултет, са работили до момента, базата, която е построена, е нещото, което ме привлече, за да се захвана с това.

Стратегическите цели, които сме си поставили, за изпълнението им е необходимо ангажирането на абсолютно всички заинтеросовани - преподавателския кадър, студентите, лечебните заведения и обществеността, обясни още доц. Велинов.Пряко в работата си разчитам на ръководството на университета и то в лицето на професор Миткова виждам една сериозна подкрепа, за което искрено съм й благораден. Изградена е прекрасна база, с която да се стартира обучението на студентите по медицина първи, втори и част от трети курс:

Студентите по медицина са ангажирана много с практически обучения. Тук основата, която се натрупва, е по физика, биология, химия, която след това ще прерасне в биофизика, биохимия, физиология и патофизиология, анатомия и патоанатомията. Това са основните дисциплини,с които започват студентите.Когато влязат в клиниките, започва обучението им пряко в медицинските дисциплини.Колкото по -рано влязат в тези клиники, толкова по-добре ще бъде за тях.Говоря го от гледната точка, че и аз съм бил студент. За мен беше много важно да вляза до болен. Другото ми се струваше малко странно. Колкото по-рано вкараме тези деца в болницата, до леглото на болния, толкова по-рано те ще осъзнаят какво представлява медицината, с какво са се захванали. И ще изберат своята специалност. 

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧУЙТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас може да се създаде „Иновационен център по генетика и биотехнологии“

Община Бургас става част от Сдружение с нестопанска цел "Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии", което ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 с проект за създаване на Югоизточен научно-изследователски център по генетика и биотехнологии". Като партньори в Сдружението се..

публикувано на 22.11.19 в 11:41

Всеки трети мъж у нас е закоравял пушач

Една цигара съдържа над 7 000 различни съединения, от които 69 доказани канцерогени и повече от 300 с биологична токсичност и негативен ефект върху дихателните пътища, припомнят от здравните власти на Международния ден без тютюнопушене. Изследванията показват, че един час пушене на наргиле е равно на употребата на минимум 40 цигари...

публикувано на 21.11.19 в 16:13

Онкото в Бургас на загуба, заради лекарства

Комплексният онкологичен център в Бургас генерира загуби от различни видове лекарства, прилагани при лечение на пациенти. За това алармира   управителят на лечебното заведение професор д-р Христо Бозов в писмо до министерството на здравеопазването, здравната каса и общинския съвет в Бургас. Проблемът е, че тези лекарства са във флакони, които..

публикувано на 21.11.19 в 15:48

Кръводарителска акция в Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ днес

Акция за доброволно кръводаряване ще се проведе днес във Факултета по здравни грижи към Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ в Бургас. Тя  се организира от БЧК-Бургас и Центъра по трансфузионна хематология в Бургас с подкрепата на председателя на Студенстския съвет Десислава Чапкънова.  Кръводаряването ще продължи до 13:00ч. днес, като е..

публикувано на 20.11.19 в 10:31
Снимката е илюстративна.

Изследват безплатно кръвната захар днес в Бургас

Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат проведени днес в Бургас. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването, което в световен мащаб се превръща в новата здравна пандемия. В Бургас изследванията ще се проведат днес от 8.30 до 13.00 ч. в..

публикувано на 20.11.19 в 08:22

Безплатни измервания на кръвна захар в "Долно Езерово"

Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат проведени в 19 населени места в цялата страна до края на ноември. Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година от фармацевтична компания. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип..

публикувано на 19.11.19 в 12:10

Подобрява се състоянието на натровените в Ямбол деца

Състоянието на децата, приети с хранително отравяне в ямболската болница, се подобрява. До дни се очакват резултатите от направените проверки и взетите от храната проби  от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция.  Към момента няма усложнения при нито едно от 22- те приети по спешност деца, съобщи д-р Валентин Вълчев...

публикувано на 19.11.19 в 11:27