Бургаската болница се включи в отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата

| обновено на 20.10.19 в 07:50


Едноминутни въпросници за костната плътност може да попълни всеки, на две  места в града в неделя. Пунктовете ще бъдат разположени на „Тройката“ и до Морското казино. По този начин Бургас се включва в отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата, съобщи за БНР Бургас д-р Иван Казмин, завеждащ отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас:

"Това е Световен ден за борба с остеопорозата, който е определен от Световната здравна организация. Ден като опит да информираме обществото и съответно да повишим интереса от страна на пациентите към този здравен проблем. В конкретния случай идеята е да дадем възможност на всички, които проявяват интерес да попълнят така наречения едноминутен въпросник, който е одобрен от International Osteoporosis Foundation | Bone Health. На тази база всеки лично за себе си ще може да определи дали носи риск от развитието на остеопороза. Всичко това ще бъде извършено на две места в Бургас. Освен този едноминутен тест ще има и информационни материали, чрез които ще може да се ориентира къда да направи своето измерване на костната плътност...", посочи той.

Профилактиката е винаги по-ефективна от лечението, е категоричен  д-р Казмин. Пунктовете ще бъдат разположени и на двете места в града, за времето от 10:00 до 17:00 часа, на 20 октомври, уточни той. 


Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни измервания на кръвна захар в "Долно Езерово"

Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат проведени в 19 населени места в цялата страна до края на ноември. Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година от фармацевтична компания. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип..

публикувано на 19.11.19 в 12:10

Подобрява се състоянието на натровените в Ямбол деца

Състоянието на децата, приети с хранително отравяне в ямболската болница, се подобрява. До дни се очакват резултатите от направените проверки и взетите от храната проби  от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция.  Към момента няма усложнения при нито едно от 22- те приети по спешност деца, съобщи д-р Валентин Вълчев...

публикувано на 19.11.19 в 11:27

Състоянието на приетите деца с хранително натравяне в ямболската болница е добро

Състоянието на приетите снощи по спешност 22 деца със симптоми на хранително отравяне в ямболската болница е добро, съобщават от лечебното заведние. Резултатите от направните проверки от Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция ще станат ясни утре.  Без усложнения на състоянието е преминала нощта за децата, съобщи д-р Валентин Вълчев...

публикувано на 19.11.19 в 07:28

15 деца са настанени в ямболската болница с диагноза хранително натравяне

15 деца от ямболското село Хаджи Димитрово тази вечер бяха приети по спешност в областната болниица с диагноза хранително натравяне. Оплакванията на учениците са започнали, след като са се прибрали от училище малко след 17 часа, разказа един от родителите. Според д-р Валентин Вълчев състоянието на децата е сравнително добро. Кметът на община Тунджа..

публикувано на 18.11.19 в 23:11

Бургазлии: Болничният трябва да бъде платен, другото е необмислено предложение

Синдикатите подготвят обща национална протестна демонстрация за края на месец ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща. Не са съгласни и бургазлии с това предложение, което според тях ги ощетява" " Не е редно да не се плати първия ден от болничния. Все пак става дума..

публикувано на 18.11.19 в 14:47

Започна доставката на безплатните ваксини за възрастни

От днес започна доставката на безплатните ваксини за възрастни хора в кабинетите на личните лекари. Над 7 000 дози са предвидени за трите области Бургас, Ямбол и Сливен, съобщиха за БНР-Бургас от Регионалния фармацевтичен съюз. До сряда те ще бъдат раздадени, за да започне поставянето им. Ваксини ще получат по преценка на личния лекар 10% от..

публикувано на 18.11.19 в 12:01

Благотворителен календар с пораснали недоносени бебета на УМБАЛ - Бургас

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас вече приема заявки за благотворителния си календар, който традиционно подготвя за четвърта поредна година. Средствата от продажбата му се използват за обновяване на апаратурата и условията в отделението. Миналата година от продажбата на календара и помощ от дарители бе изградена Семейна стая, в която родители..

публикувано на 18.11.19 в 11:23