Грета Аспарухова: Новите контейнери са недостъпни за хората с увреждания

От общината се ангажираха да проверят казуса

| обновено на 17.10.19 в 16:42

 В Бургас стартира подмяната на контейнерите за отпадъци, които са част от въвеждането на новата система за сметосъбиране и сметоизвозване. Съдовете за отпадъци са от затворен тип, с механизъм за ръчно отваряне на приемното устройство и с педал.

 Мащабната подмяна започна в трите бургаски комплекса „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“. Новите съдове са недостъпни за хора с увреждания, сигнализира Грета Аспарухова:

"Ако трябва да бъда конкретна, дори и малко дете не може да изхвърли боклука в тези контейнери.Те са сложени наобратно с лице към тротоара.Крачен механизъм трябва да ти отвори дупката за боклука, той също е много тежък за натискане.Когато се прави нещо ново, иновативно и модерно, никога не се мисли за хората с увреждания.Как да ги използвам тези контейнери така че да не е унизително за мен и да не ми се налага да чакам хора да ми хвърлят боклука?"

Вариантът с подземните контейнери е много добър, но те, отново, не са направени с мисъл за хората с увреждания, добави Аспарухова. 

За първи път ни се поставя въпроса, че хора с увреждания не могат да ползват новите контейнери. Това заяви заместник-кметът Руска Бояджиева във връзка със сигнала, че съдовете са недостъпни до лица в инвалидни колички:

"Разлика във височините, ако това е проблемът, между старите и новите, не виждам. Но сега подсказвате един много добър повод да направим един експеримент да тестваме. На първо четене не би трябвало да има проблем. Единствената разлика в това отношение е, че поради една или друга причина старите бяха непрекъснато отворени, т.е.не се е налагало човек в инвалидна количка да отваря устройство, а сега това не е възможно, трябва да има достатъчно сила и възможност да отвори."   

Поемам ангажимента да проверим и да помислим какъв би бил варинта за хора с увреждания, добави Руска Бояджиева. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат временна организация на движението по ул. "Булаир" заради подмяна на водопровод

В края на работната седмица ще бъде въведена временна организация на движението по ул. “Булаир”. Причината е подмяна на съществуващ водопровод в участъка от ул. “Константин Фотинов” до ул. “Цар Симеон I”. Ремонтните дейности ще се извършват на етапи. В първия етап се затваря източното платното за движение на ул...

публикувано на 20.11.19 в 17:39

Живущи от четири блока са против изграждането на многоетажен паркинг, искат детска площадка до Медицинския колеж

Преди дни Община Бургас потърси обществена подкрепа за изграждането  на многоетажен надземен паркинг на мястото на спортна площадка в к-с "Братя Миладинови", до Медицинския колеж на бул. "Демокрация". Според администрацията, тя е неизползваема и не се намира в непосредствена близост до жилищни сгради.  Идеята не е нова. Тя още през май среща..

обновено на 20.11.19 в 16:09

Община Бургас осигури удобен достъп за хората с увреждания до НОИ

Хората с увреждания ще стигат по-лесно и удобно до сградата на НОИ, след като Община Бургас благоустрои района от страната на ул. "Шар планина". Досега достъпът за гражданите беше затруднен откъм главния вход от бул. "Стефан Стамболов" заради поставена метална ограда на частен имот. Ремонтните дейности бяха извършени по разпореждане на кмета Димитър..

публикувано на 20.11.19 в 15:40

Временна организация на движението по "Булаир" до края на януари

Временна организация на движението на улицата ул. "Булаир" ще бъде въведена от четвъртък 21.11.2019 година до 22.01.2020 година. Това се налага в ъв връзка с подмяна на съществуващ водопровод  в участъка от ул. "Константин Фотинов" до ул. "Цар Симеон I". Ремонтните дейности ще се извършват на етапи. В първия етап се затваря източното платното за..

публикувано на 20.11.19 в 15:34

Засадиха фиданки в двора на ПМГ в Бургас

Четири млади фиданки бяха засадени в двора на ППМГ "Акад. Никола Обрешков". Инициативата е по идея на осмокласници и е подкрепена от ръководството, преподавателите и Община Бургас. Децата помогнаха за изкопаване на техните гнезда и поеха ангажимент да се грижат и занапред за двата червени дъба и двата сребролистни явора. Скоро ще бъде оповестена..

публикувано на 20.11.19 в 15:21

25 хиляди лева са нужни за довършването на манастира "Свети Георги" в Поморие

Само още около 25 хиляди лева са необходими за довършителните дейности от ремонта на поморийския манастир „Свети Георги“. Сливенска митрополия, както и община Поморие   вече на два пъти са отпускали допълнително средства, които са се наложили за укрепване на най-старата сграда в комплекса. 700 хиляди лева бяха отпуснатите европейски..

публикувано на 20.11.19 в 15:14

"Булевард Демокрация" - на 20 ноември

Светли бъднини се задават за пенсионерите. 40 лева обеща правителството за възрастните за Коледа и Нова година. Е, тя ще е само за хората под т. нар. „линия на бедността“, но пък у нас те са едва 1 276 200. Самата линия е 363 лв., защото предполагам, че вече се питате. Но това не е всичко. От Община Бургас ще предлагат „уикенд пътуване“..

публикувано на 20.11.19 в 15:04