Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“. 

Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при откриването д-р Христо Христозов, ръководител на проекта SMARTOURISM.BG:

"За първи път избрахме локация извън София, защото нашето проучване показа в последните три години, че Бургас е един добър пример в четирите критерия за интелигентен туризъм по продукт - достъпност, това са транспортна система. Достъп на хора с увреждания, достъпна интернет среда. На второ място - устойчивост. Идвайки до "Флората"  констатирахме, че има през 200 метра кошове за разделно събиране на отпадъци.  това може да се види в много малко паркове в България. Третият критерий - културното наследство веднъж, и втори път създаването на творчески продукти, които да привличат туристи. Не на последно място е дигитализацията - на туристическия продукт и  общинската туристическа политика",  допълни  той.

Самата екосистема създава добри  условия за смарт туризъм, посочи още Христо Христозов.
Бургас бе отличен в категорията "Интелигентна туристическа дестинация". Наградата бе връчена на заместник-кмета Йорданка Ананиева

"Много се радвам, че едно от направленията в тазци конференция е свързано и с училищата, които обучават в областта на туризма. Вички знаете, че в Бургас има професионална гимназия по туризъм. нейната производствена база беше наскоро обновена изцяло - ресторант "Младост". Има достъп до нея за хора с намалена подвижност. наистина сме добър пример за реновирането на базата на нашите ученици. модернизира се и Колежа по туризъм. Много работи община Бургас и със свързаността на различните услуги", каза тя. 

Провеждането на подобни конференция създава и различна възможност за надграждане на дейностите, свързани с туризма, добави Йорданка Ананиева. Награда бе връчена и на общинското дружество „Иновационни системи“ в Бургас за мобилното приложение VR Burgas. То помага за смарт развитието на града, е категорична инж.Даниела Алексиева, управител на дружеството:

"Това е един интересен продукт, който разработихме. Предстоят и други интересни проекти", обясни тя. 

Като например интегрирано представяне на данните на града в обща платформа, посочи  инж. Даниела Алексиева. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол обсъждат проект за ремонт на рибарското пристанище

В кино-видео клуба на Читалище "Отец Паисий- 1896" Созопол ще се проведе среща с местната общност за обсъждане на проект за ремонт на съществуващото общинско рибарско пристанище. Проектът вече е с избран изпълнител на строителните работи. Очаква се да бъде посписан анексътът, който ще стартира същинската работа по ремонта. Срещата с жителите на..

публикувано на 18.11.19 в 09:10
Снимката е илюстративна

Ивелин Славов: Проблемът с паркирането пречи и на местния бизнес

Един инфраструктурен казус в Бургас, който засяга пряко и местния бизнес, поставяме в темата ни днес. Ивелин Славов е собственик на търговски обект в центъра на града. И както много други хора, които развиват дребен или среден бизнес, среща проблеми с паркирането, които пречат и на самия бизнес: "Нашите клиенти, а и  клиентите на..

публикувано на 18.11.19 в 08:37

„Бургасбус“ обяви обществена поръчка за поддръжката на интегрираната електронна система в градския транспорт

Обществена поръчка за поддръжката на интегрираната електронна система в градския транспорт на Бургас са обявили „Бургасбус“. Тя е на стойност 1 380 000 лв.  Поръчката е за техническо обслужване и ремонтна поддръжка в следгаранционния период на интегрираната електронна система за обслужване в масовия градски транспорт в Бургас. Продължителността ѝ е 4..

публикувано на 17.11.19 в 15:04

Промени в закона за улова на бяла мида искат от "БГ Фиш"

Все още няма решение на проблема с регламентирането на улова на бялата мида. Преди повече от година рибарите поискаха промени в Закона за рибарстъвото и аквакултурите. Един от проблемите в настоящия действащ закон, е че не са описани видовете бели миди и тяхната размерна група, обясни изпълнителният директор на асоциацията "БГ Фиш" Йордан..

публикувано на 17.11.19 в 08:41

Ще има ново допитване за подземно преминаване под булевард "Булаир"

При голям интерес и пълна зала премина общественото обсъждане за ремонта на булевард „Демокрация“. Проектът трябва да стартира през март догодина. Община Бургас ще организира ново обществено допитване за изграждането на подземно преминаване под булевард Булаир до пресечката с улица Цар Симеон. Стана ясно, че гражданите настояват за такъв..

публикувано на 15.11.19 в 14:24

Лозарите от Руен и Сунгурларе се обединяват в регионален съюз

Лозарите от Руен и Сунгурларе ще създадат свой регионален съюз. Ще търсят подкрепата и участието и на стопаните от Поморие. Сдружаването ще им помогне да защитават интересите си пред големите винзаводи, и пред държавата. Това съобщи Селим Иса,  с площи от този район и бивш ръководител на областната служба Земеделие. Лозарите не са..

публикувано на 15.11.19 в 08:05

Крепостта „Туида“ и Община Сливен в надпревара за награди на Министерството на туризма

Крепостта „Туида“ отново  се включва в надпревара  за Годишните  туристически награди. През 2016-а тя  спечели  първото място в най- желаната категория „Обект на годината”, а през 2018 година се класира на трето място в категория „Духът на България”. Тази година  „Туида“ ще мери сили в категория „Специализиран туризъм”.   През 2019 Сливен получи..

публикувано на 14.11.19 в 16:59