Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас получи награда за "Интелигентна туристическа дестинация"



Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“. 

Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при откриването д-р Христо Христозов, ръководител на проекта SMARTOURISM.BG:

"За първи път избрахме локация извън София, защото нашето проучване показа в последните три години, че Бургас е един добър пример в четирите критерия за интелигентен туризъм по продукт - достъпност, това са транспортна система. Достъп на хора с увреждания, достъпна интернет среда. На второ място - устойчивост. Идвайки до "Флората"  констатирахме, че има през 200 метра кошове за разделно събиране на отпадъци.  това може да се види в много малко паркове в България. Третият критерий - културното наследство веднъж, и втори път създаването на творчески продукти, които да привличат туристи. Не на последно място е дигитализацията - на туристическия продукт и  общинската туристическа политика",  допълни  той.

Самата екосистема създава добри  условия за смарт туризъм, посочи още Христо Христозов.
Бургас бе отличен в категорията "Интелигентна туристическа дестинация". Наградата бе връчена на заместник-кмета Йорданка Ананиева

"Много се радвам, че едно от направленията в тазци конференция е свързано и с училищата, които обучават в областта на туризма. Вички знаете, че в Бургас има професионална гимназия по туризъм. нейната производствена база беше наскоро обновена изцяло - ресторант "Младост". Има достъп до нея за хора с намалена подвижност. наистина сме добър пример за реновирането на базата на нашите ученици. модернизира се и Колежа по туризъм. Много работи община Бургас и със свързаността на различните услуги", каза тя. 

Провеждането на подобни конференция създава и различна възможност за надграждане на дейностите, свързани с туризма, добави Йорданка Ананиева. Награда бе връчена и на общинското дружество „Иновационни системи“ в Бургас за мобилното приложение VR Burgas. То помага за смарт развитието на града, е категорична инж.Даниела Алексиева, управител на дружеството:

"Това е един интересен продукт, който разработихме. Предстоят и други интересни проекти", обясни тя. 

Като например интегрирано представяне на данните на града в обща платформа, посочи  инж. Даниела Алексиева. 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

публикувано на 25.04.24 в 20:09

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00